Na hlavný obsah

Ivan Korčok: Nevidím žiadny dôvod na vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Po relácii Interview :24 - špeciál odpovedal na vaše otázky.

Prezidentský kandidát Ivan Korčok pre web Správy RTVS odpovedal aj na otázky samotných voličov. Priblížil, čo by z pozície prezidenta SR spravil ako prvé. Reagoval tiež na to, ako sa spätne pozerá na rozhodnutie prispieť k povaleniu vlády Igora Matoviča.

Ako by podľa vás mala vyzerať spolupráca troch najvyšších ústavných činiteľov? Iniciovali by ste ako prezident prípadné stretnutie a dohodnutie spoločných postupov?

Samozrejme. To je hlavný zmysel vôbec existencie štátnych inštitúcií. Aby sa nehrali na svojom piesočku, aby neviedli spolu vojny. Žiaľ, túto konfrontáciu vidíme. Spolupráca a riadny chod ústavných orgánov je to základné, čo musíme urobiť pre občanov.

Keby som sa stal prezidentom, prvé kroky budú viesť k tomu, aby som si pozval vládu a politických predstaviteľov, aby sme si povedali, ako by mali veci fungovať, aby sme sa neprekvapovali a aby sme dodržiavali to, čo hovorí ústava.

Súhlasili by ste s vyslaním slovenských vojakov na Ukrajinu?

Nevidím na to vôbec žiadny dôvod.

Ako sa spätne pozeráte na rozhodnutie prispieť k povaleniu vlády Igora Matoviča?

Nevidím vôbec žiadny príspevok. Vidím to, že situácia v danom momente dospela k tomu, že koaličný partner – strana SaS, ktorá aj mňa nominovala za ministra zahraničných vecí, už nevidela priestor vo vláde Igora Matoviča.

Nemyslím si však, že to bolo povalenie vlády. Je to niečo, čo sa stáva. Vláda Igora Matoviča pôsobila v zložitých podmienkach jednak pandémie koronavírusu či ruskej agresie.

Sú to veci, ktoré sa v demokratickej spoločnosti stávajú a treba sa s nimi vysporiadať. Necítim sa byť súčasťou niečoho, čo je takto nazývané.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko