Na hlavný obsah

Ján Kubiš: Nesmieme pochybovať o našom zahraničnom smerovaní. Niekedy to však nezvládame

Po relácii Interview :24 - špeciál odpovedal na vaše otázky.

Prezidentský kandidát Ján Kubiš pre web Správy RTVS odpovedal aj na otázky samotných voličov. Podal by si ruku s šéfom ruskej diplomacie? Aký má názor na situáciu v Pásme Gazy? Viac povedal aj o tom, ako vníma zahraničnú orientáciu Slovenska.

Podali by ste si ruku s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a americkým prezidentom Joeom Bidenom?

Samozrejme, len by to muselo mať účel. Nejde o to, že by som chcel mať príležitosť spraviť si fotografiu. Keby išlo o rokovanie či stretnutie, keby sme mali dobre nastavený cieľ, že chceme dosiahnuť niečo pozitívne, tak nech sa páči.

Odsudzujete izraelské zločiny proti civilistom v Pásme Gazy? Ako vnímate tento konflikt?

Izrael má právo na sebaobranu a notabene (dokonca, pozn. redakcie) keď sa bráni pred teroristickým hnutím, ktorého jeden z cieľov je zničiť štát Izrael.

Zároveň však spôsob vedenia vojny, ktorý porušuje pravidlá vedenia vojny a humanitárne právo, musíme všetci len skritizovať a odsúdiť. Takýto spôsob nevedie k žiadnemu výsledku. Naopak, je kontraproduktívny.

Svojím spôsobom štát Izrael stráca sympatie, ktoré si získal na základe veľmi nešťastného teroristického útoku.

Aký je váš názor na zahraničné smerovanie Slovenska?

Musí byť pevne ukotvené v našom členstve v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii. Potom môžeme rozvíjať vzťahy širokospektrálne. Musíme ale vedieť veľmi jasne čo chceme robiť, kde sme ukotvení a na základe akých hodnôt.

Nesmieme pochybovať o našom základnom smerovaní. Toto si myslím, že niekedy nezvládame. A najmä dnešná vláda vyvoláva určité otázniky, pokiaľ ide minimálne o ich vyjadrenia. Tam táto jasná orientácia trochu chýba.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko