Na hlavný obsah

Štefan Harabin: Neurobil som ani jednu politickú chybu. Som trestný sudca, nie politik

Po relácii Interview :24 - špeciál odpovedal na vaše otázky.

Prezidentský kandidát Štefan Harabin pre web Správy RTVS odpovedal aj na otázky samotných voličov. Hovoril aj o tom, ako by sa z pozície prezidenta SR pokúsil vyriešiť rómsku problematiku. Odpovedal aj na otázku, či počas svojej politickej kariéry spravil chyby a ako sa z nich poučil.

Nakoľko kampaňujete aj v prostredí rómskych komunít, ako plánuje ako prezident implementovať mladých Rómov do sociálneho diania?

Práve preto za pomoci rómskej aktivistky Daniely, ktorá ma dostala do detailnejšieho pohľadu rómskej problematiky, navštevujem rómske osady. Snažím sa počúvať Rómov z pohľadu toho, čo ich najviac trápi.

V prípade víťazstva v prezidentských voľbách by som určite zriadil rómske kolégium, ktoré by bolo zriadené rómskymi aktivistami, ale priamo v osadách. Cez nich by som kontroloval, resp. oni by kontrolovali aplikáciu peňazí, ktoré chodia aj z eurofondov cez úrad splnomocnenca.

Či sa dostávajú na riešenie konkrétnych problémov v rómskych osadách, či sa zvyšuje zamestnanosť, či sa urobili vodovody, elektrifikácia, aká je úroveň vzdelanosti alebo procesu výchovy detí.

Za tridsať rokov je táto otázka absolútne zanedbaná. Od rómskych aktivistov som pri tejto príležitosti zistil, že príde určitá suma peňazí, napríklad prišlo päť alebo šesť miliárd eur len na rómsku problematiku a kde sú tie peniaze. Ja viem, aký je chod týchto peňazí.

Keby sme vychádzali povedzme zo sumy 100-tisíc eur, 80-tisíc eur ide na bruselských úradníkov a slovenských byrokratov a iba 20-tisíc zostane na materiálnu pomoc. Takto sa nedá hospodáriť s peniazmi.

Vedeli by ste pomenovať tri politické chyby počas vašej politickej kariéry? Ako ste sa z nich poučili?

Ani jednu politickú chybu som neurobil, lebo ja som trestný sudca. Nie som politik.

Čo je viac – zákon alebo láska?

Sú to dve rozdielne hodnoty. Jedna je hodnota právna, druhá je morálno-mravná. Dávať ich do kontrapozície nie je z hľadiska dôležitosti možné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko