Na hlavný obsah

J. Blanár priblížil, o čom rokoval so S. Lavrovom. Slovensko ide míľovými krokmi do izolácie, kritizuje M. Dubéci

Šéf poslaneckého klubu PS si myslí, že postavenie Slovenska je ohrozené.

J. Blanár priblížil, o čom rokoval so S. Lavrovom. Slovensko ide míľovými krokmi do izolácie, kritizuje M. Dubéci
Na snímke zľava M. Dubéci (PS) a J. Blanár (Smer-SD). Foto: RTVS

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 vysvetlil, že ruskému náprotivku Sergejovi Lavrovovi tlmočil, že útok na Ukrajinu je porušením medzinárodného práva a je potrebné hľadať mierové riešenie.

„Zúčastnil som sa významného diplomatického fóra v Turecku. Na okraj tohto fóra som mal požiadavky na viaceré stretnutia. Jedna zo žiadostí bola aj zo strany Ruskej federácie, čo som prijal,“ povedal Juraj Blanár.

„Pripustil, že chcú rokovať, ale musia byť pozvaní na rokovanie. Povedal, že aktivita, ktorá sa chystá vo Švajčiarsku po Davose nebude úspešná, ak nebude Rusko prizvané,“ povedal.

„Dnes je na Ukrajine najviac ruských vojakov od začiatku konfliktu. Toto má byť signál, že ruská strana čaká na rokovania?“ pýtal sa predseda poslaneckého klubu Progresívneho Slovenska (PS) Martin Dubéci.

Reportáž z relácie O 5 minút 12 do Správ RTVS pripravil redaktor Radoslav Šebo:

Povedal, že ak by Ukrajina „kľakla na kolená“, Rusko by neprestalo bojovať. „Je zrejmé, že za posledné dva roky má Rusko za cieľ obsadiť Ukrajinu a rozložiť ju na kúsky,“ dodal.

Fiala v tom vidí problém

Premiér Českej republiky Petr Fiala taktiež vidí problém v stretnutí ministra zahraničia Juraja Blanára s jeho ruským náprotivkom.

„Českí kolegovia nemajú veľkú dôveru v rámci Českej republiky,“ reagoval Blanár na slová šéfa českej diplomacie, ktorý v súvislosti s odložením medzivládnych konzultácií so Slovenskom povedal, že „Slovensko sa snaží o diplomaciu na obidve strany, skúsenosť je taká, že väčšinou zostanete na jednej strane“.

Minister Blanár si myslí, že česká vláda takto zasiahla do prezidentskej predvolebnej kampane na Slovensku. Zároveň pripomenul, že s českou vládou sa však zhodujú na tom, že je Ukrajine potrebné pomôcť. „Nezhodujeme sa však v tom, akým spôsobom,“ doplnil.

Rozhodnutie Prahy vyvolalo rôzne reakcie aj v samotnom Česku. Kritizoval ho napríklad expremiér Andrej Babiš či bývalý prezident Miloš Zeman, ktorý ho označil za hrubú politickú chybu s tým, že nikto nemôže diktovať vláde suverénnej krajiny, ako sa má správať.

„Tejto vláde sa podarilo za päť mesiacov to, čo sa nepodarilo Vladimírovi Mečiarovi za päť rokov,“ kritizoval predseda poslaneckého klubu Progresívneho Slovenska (PS) Martin Dubéci.

Dubéci si myslí, že Česko nebude jediné. „Poľský premiér Donald Tusk hovorí, že nevidí zmysel v ďalšej spolupráci v rámci V4, predseda zahraničného výboru nemeckého Bundestagu povedal, že Slovensko sa stáva čiernou dierou a Európska komisia nám zastavuje pomoc – míľovými krokmi ideme do izolácie,“ dodal šéf poslaneckého klubu PS.

Martin Dubéci si nemyslí, že zo strany Česka ide o zásah do predvolebnej kampane. „Je to absolútne štandardný nástroj a výsledok toho, akú zahraničnú politiku vedie Slovensko,“ skonštatoval.

V4 pokračuje ďalej

Šéf diplomacie Juraj Blanár reagoval, že Vyšehradská štvorka pokračuje ďalej. „Zasadnutie V4 pôjde bez akýchkoľvek problémov,“ dodal.

Slovensko nebolo pozvané na poslednú francúzsku telekonferenciu. „Je to úplne prirodzené. Premiér Robert Fico jasne zadefinoval, že nepošleme vojakov na ukrajinské teritórium. Vznikla zostava krajín, ktoré sú o tom ochotné uvažovať,“ vysvetlil minister Blanár.

Predseda poslaneckého klubu PS Martin Dubéci si myslí, že je to taktiež znakom izolácie Slovenska.

Blanár straší, hovorí Dubéci

Podľa neho nehrozí, aby NATO vysielalo na Ukrajinu vojakov. „Pán Blanár v tomto momente straší,“ vyhlásil Dubéci. „Francúzska diskusia je oveľa širšia. Konsenzus je v tom, že Ukrajine chcú poslať muníciu,“ povedal.

Podotkol tiež, že je potrebné, aby Ukrajina dostala dostatok munície a dokázala držať ruský front najďalej od Slovenska.

Vláda je za územne celistvú Ukrajinu

Šéf diplomacie hovorí, že vláda je „za demokratickú územne celistvú Ukrajinu, s perspektívou Európskej únie“. Na otázku, ako si predstavuje mierovú dohodu, neodpovedal.

Na otázku, či je Rusko pre Slovensko hrozbou minister odpovedal, že „Ruská federácia nás nenapadla a neurobila nič, čo by bolo nepriateľské“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko