Na hlavný obsah

Blinken: Dodržiavanie ľudských práv vo svete je na ústupe

Poukázal na vojnu na Ukrajine či dianie v Etiópii.

Blinken: Dodržiavanie ľudských práv vo svete je na ústupe
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Dodržiavanie ľudských práv vo svete je na ústupe a ukazuje to aj vojna na Ukrajine. Uviedol to v utorok (13. 4.) americký minister zahraničných vecí Antony Blinken pri predstavení výročnej správy svojho rezortu o ľudských právach vo svete. Píše o tom agentúra AFP.

„Už viac rokov sme svedkami alarmujúceho oslabovania demokracie, právneho štátu a dodržiavania ľudských práv vo viacerých oblastiach sveta,“ zdôraznil Blinken.

Podotkol, že od zverejnenia predchádzajúcej správy o ľudských právach „toto oslabovanie, žiaľ, pokračovalo“. Poukázal na „brutálnu vojnu“ Ruska na Ukrajine, ktorá je podľa neho najjasnejším príkladom tohto trendu. Opätovne obvinil ruskú armádu z páchania zločinov na Ukrajine.

„Počujeme to vo výpovediach znásilnených žien a dievčat a tiež hladujúcich a mrznúcich civilistov v obliehaných oblastiach,“ upozornil Blinken.

Kritika aj smerom do Číny, Egypta či Etiópie

Šéf amerického rezortu diplomacie zároveň odsúdil porušovanie ľudských práv aj u ďalších významných rivalov svojej krajiny, konštatuje AFP.

Opätovne obvinil Čínu z páchania genocídy voči ujgurským moslimom, ako aj afganské vládne hnutie Taliban z vystupňovania „svojvoľného zadržiavania žien, demonštrantov a novinárov“.

Blinken však kritizoval aj kroky niektorých spojencov Washingtonu, napríklad Egypt za väznenie právnika a ľudskoprávneho aktivistu Muhammada Bákira.

Kritiku vyslovil aj na adresu Etiópie, kde sa podľa neho dopustili zločinov „všetky strany konfliktu“, pričom tisíce Etiópčanov zadržiavajú v život ohrozujúcich podmienkach.

Odmietol zároveň kritiku ľudskoprávnych organizácií, podľa ktorých administratíva prezidenta Joea Bidena nevyvíja dostatočný tlak na niektorých spojencov USA. „Či je krajina priateľská, alebo s ňou máme skutočné rozdiely, naše meradlo je rovnaké,“ povedal Blinken.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet