Na hlavný obsah

Profil kandidáta na prezidenta: Ivan Korčok

Vyznáva hodnoty ako sú právny štát, tolerancia, rešpekt, spolupráca a dialóg.

Profil kandidáta na prezidenta: Ivan Korčok
Na snímke Ivan Korčok. Foto: TASR/Ján Krošlák

Diplomat s dlhoročnými skúsenosťami Ivan Korčok sa v prezidentských voľbách 2024 pokúsi zabojovať ako občiansky kandidát, hoci s podporou viacerých strán.

Ivan Korčok sa narodil v Banskej Bystrici, kde absolvoval štúdium na základnej škole a prvé dva ročníky gymnázia. Popri škole sa venoval športu. S volejbalovým tímom z Banskej Bystrice vyhral niekoľko titulov majstra Slovenska. Následne dostal pozvánku do volejbalového tímu Slávie UK v Bratislave, kde pokračoval aj vo svojom štúdiu na gymnáziu a neskôr na vysokej škole. Vyštudoval Ekonomickú univerzitu (1983 – 1987) a postgraduálne štúdium medzinárodných vzťahov na Univerzite Komenského (1991 – 1995).

Pri Dzurindovi aj pri Ficovi

Korčok má bohaté skúsenosti v diplomacii, ktorej sa venoval počas celej svojej profesionálnej kariéry. Na Ministerstvo zahraničných vecí nastúpil hneď po vzniku samostatnej Slovenskej republiky v roku 1993. Pôsobil na rôznych pozíciách ako hovorca a tajomník rezortu zahraničia počas vlád Mikuláša Dzurindu a Roberta Fica.

Bol veľvyslancom SR v Nemecku (2005 – 2009), Spojených štátoch amerických (2018 – 2020), stálym predstaviteľom Slovenska pri Európskej únii (2009 – 2015), splnomocnencom vlády Roberta Fica pre predsedníctvo v Rade EÚ, vedúcim delegácie SR pre prístupové rokovania do NATO (2002 – 2003).

Z diplomata politik

Od 2020 do 2022 zastával post ministra zahraničných vecí SR počas vlády Igora Matoviča ako nominant strany SaS. Odvtedy sa venuje prezentovaniu svojich postojov na zahraničných a domácich konferenciách. Poskytuje tiež konzultačné služby.

Podpora opozície

Ivan Korčok oznámil svoju kandidatúru na prezidenta ešte v auguste 2023.

V prezidentskej kandidatúre ho podporila súčasná prezidentka Zuzana Čaputová a strany Progresívne Slovensko, SaS, Demokrati. Ako uvádza diplomat, vyznáva hodnoty ako sú právny štát, tolerancia, rešpekt, spolupráca a dialóg. Dôležitý je pre neho odkaz novembra 1989, pretože stabilitu slovenskej demokracie nemôžeme považovať za samozrejmosť.

Členstvo v Európskej únii a NATO podľa neho slovenskú suverenitu neohrozuje. O funkciu prezidenta sa podľa jeho slov uchádza aj vďaka politickej skúsenosti a odbornosti. Tvrdí, že vie, ako fungujú štátne inštitúcie, ktoré musia v prospech občana spolupracovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko