Na hlavný obsah

Profil kandidáta na prezidenta: Patrik Dubovský

V súčasnosti pracuje v Ústave pamäti národa.

Profil kandidáta na prezidenta: Patrik Dubovský
Na snímke Patrik Dubovský. Foto: TASR/Jakub Kotian

Patrik Dubovský bude v prezidentských voľbách 2024 kandidovať ako kandidát strán Za ľudí a Kresťanská únia.

Prezidentský kandidát Za ľudí a Kresťanskej únie sa narodil v roku 1965 v Bratislave. V roku 1988 ukončil štúdium na Katedre československých dejín a archívnictva Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v odbore archívnictvo. Postgraduálne štúdium absolvoval na rovnakej fakulte na Katedre slovanských dejín s témou Štátna bezpečnosť (ŠtB) a prenasledovanie cirkvi v ČSR. Zúčastnil sa tiež na študijnom pobyte na Škole slovenských a východoeurópskych štúdií na Londýnskej univerzite.

Má pracovné skúsenosti ako archivár na Štátnom okresnom archíve Trnava, Ministerstve kultúry SR a Trnavskej univerzite. V roku 1999 sa zúčastnil Kosovskej verifikačnej misie OBSE ako pozorovateľ. V rokoch 2000 až 2003 pôsobil na Úrade vlády SR v Sekcii pre ľudské práva a menšiny ako samostatný odborný referent. Od roku 2004 pracuje v Ústave pamäti národa v Centre výskumu obdobia neslobody.

Vstup do politiky

Svoju politickú kariéru začal v roku 1997 ako tajomník Krajskej rady Demokratickej strany. V parlamentných voľbách v roku 2020 kandidoval za stranu Za ľudí z 58. miesta, nebol ale zvolený.

V novembri podal trestné oznámenia na podpredsedu parlamentu Ľuboša Blahu po tom, ako si v kancelárii nahradil portrét prezidentky Zuzana Čaputovej portrétom komunistického revolucionára Ernesta Che Guevaru.

Alternatívna pre konzervatívnych voličov

Dubovského na prezidentského kandidáta navrhlo Za ľudí a KÚ. Oficiálne ho ako kandidáta predstavila predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová na tlačovej besede v januári 2024.

Kandidát vyhlásil, že vo voľbách chce byť možnosťou aj pre voličov Štefana Harabina, Andreja Danka či Kresťanskodemokratického hnutia (KDH). Uviedol, že chce k voľbám pritiahnuť časť voličov s konzervatívno-demokratickým zmýšľaním a hodnotami. Jeho kandidatúru podporili aj poslanci z hnutia Slovensko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko