Na hlavný obsah

Profil kandidáta na prezidenta: Krisztián Forró

Chce dodať hlas problémom, ktoré sa týkajú maďarskej menšiny.

Profil kandidáta na prezidenta: Krisztián Forró
Na snímke Krisztián Forró. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Krisztián Forró bude v prezidentských voľbách 2024 kandidovať ako predseda strany Aliancia, ktorá sa zameriava na maďarskú menšinu.

Forró študoval na maďarskom Gymnáziu Zoltána Kodálya v Galante a na Obchodnej akadémii v Dunajskej Strede. Vysokoškolské štúdium absolvoval na Vysokej škole moderných obchodných vied (Univerzita Edutus) v maďarskom meste Tatabánya.

Z predsedu SMK šéf Aliancie

Svoju politickú kariéru začal v roku 2004, keď vstúpil do Strany maďarskej koalície. Od roku 2011 bol okresným predsedom SMK v okrese Galanta. Bol posledným predsedom SMK v rokoch 2020 až 2021. Po zlúčení troch strán zastupujúcich maďarskú menšinu na Slovensku v roku 2021 sa stal predsedom strany Aliancia. V predčasných parlamentných voľbách v roku 2023 sa strana tesne nedostala do parlamentu, keď získala 4,38 percenta.

Pozornosť pre maďarskú menšinu

Prezidentskú kandidatúru oznámil v roku 2023. Forró ju označil za veľmi dôležitú, nakoľko problémy, ktoré sa týkajú maďarskej komunity, musia podľa neho dostať svoj hlas. Za dôležité tiež označil regionálne školstvo, dvojité občianstvo či problematiku južných regiónov.

Kandidatúru vníma aj ako priestor na upriamenie pozornosti na témy dôležité pre maďarskú menšinu. Je tiež známy ako aktivista a obhajca práv maďarskej komunity.

Koncom januára 2024 odovzdal do parlamentu podpisy potrebné na prezidentskú kandidatúru. Od občanov ich vyzbieral takmer 30-tisíc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko