Na hlavný obsah

Profil kandidáta na prezidenta: Štefan Harabin

Harabinov program sa sústreďuje na tradičné a kresťanské hodnoty.

Profil kandidáta na prezidenta: Štefan Harabin
Na snímke Štefan Harabin. Foto: TASR/Jakub Kotian

Exminister spravodlivosti a bývalý šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin sa pokúsi v prezidentských voľbách 2024 opätovne zabojovať o post hlavy štátu. Pri svojom prvom pokuse v roku 2019 získal 14,34 percenta hlasov.

Štefan Harabin sa narodil v roku 1957 v obci Ľubica. Vysokoškolské štúdium doktora práv absolvoval na Právnickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Po štúdiu sa stal justičným čakateľom na Krajskom súde v Košiciach. Do funkcie sudcu z povolania bol zvolený v roku 1983.

Do Komunistickej strany Česko-Slovenska vstúpil okolo roku 1985, kde pôsobil do roku 1989. Bol jej členom a funkcionárom. Po nežnej revolúcii pôsobil na Krajskom súde v Košiciach a v roku 1991 ho parlament zvolil za sudcu Najvyššieho súdu SR. Aj vďaka dobrým vzťahom s HZDS a SNS sa v roku 1993 stal trestným sudcom Najvyššieho súdu SR (NS SR).

Sudca Najvyššieho súdu SR

Koncom roka 1997 ohlásil kandidatúru do čela NS SR, keď ho do funkcie navrhla vláda Vladimíra Mečiara. Poslanci ho zvolili za predsedu Najvyššieho súdu a túto funkciu zastával v rokoch 1998 až 2003 a následne v rokoch 2009 až 2014, keď bol znovuzvolený.

Medzi rokom 2003 a 2009 predsedal trestnému senátu na Najvyššom súde a v roku 2006 ho HZDS nominovala na ministra spravodlivosti. Ako šéf rezortu spravodlivosti sa snažil zrušiť Špeciálny súd a Úrad špeciálnej prokuratúry. V priebehu dvoch dní odvolal sedem predsedov krajských a okresných súdov. Z postu rezignoval v roku 2009 a následne sa vrátil na post predseda Najvyššieho súdu, kde zotrval do roku 2014, keď nebol opätovne zvolený.

Telefonát s Bakim Sadikim

Ešte v roku 2008 bol zverejnený prepis telefonického rozhovoru Harabina s albánskym narkobarónom Bakim Sadikim, ktorý bol v 2013 odsúdený na 22 rokov väzenia. Harabina zadržali v roku 2022 vyšetrovatelia NAKA z hanobenia národa, rasy a presvedčenia a schvaľovania agresie Ruska voči Ukrajine. Po niekoľkých hodinách ho prepustili. Počas pandémie koronavírusu často vystupoval proti opatreniam na zastavenie šírenia vírusu a verejne ich bojkotoval.

Neúspešný pokus

Bývalý sudca na post prezidenta SR kandidoval už v roku 2019. V prvom kole získal 14,34 percenta hlasov a obsadil tretiu priečku. Po neúspešných voľbách založil stranu Vlasť s ktorou sa chcel dostať do parlamentu. Predsedníčkou strany sa stala Anna Žatková a v parlamentných voľbách 2020 získala strana len 2,93 percenta.

Národný a vlastenecký kandidát

Harabin sa prezentuje ako vlastenec. Jeho program sa sústreďuje na tradičné a kresťanské hodnoty. Vyhlásil, že má motiváciu brániť vlasť, dostať ju do normálneho stavu bez extrémnych sociálnych pokusov nového liberalizmu a porušovania práva.

O Slovensku hlása, že ho treba zachráni. Kritizuje Európsku úniu, jej hodnoty a podporuje myšlienku zavedenia vlastnej štátnej meny. Koncom januára odovzdal do NR SR podpisy potrebné na kandidatúru v prezidentských voľbách 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko