Na hlavný obsah

Profil kandidáta na prezidenta: Andrej Danko

Dankovu kandidatúru podporila strana SNS.

Profil kandidáta na prezidenta: Andrej Danko
Na snímke prezidentský kandidát Andrej Danko. Foto: TASR/Jakub Kotian

Andrej Danko bude v prezidentských voľbách 2024 kandidovať ako predseda Slovenskej národnej strany (SNS), zároveň je podpredsedom Národnej rady Slovenskej republiky.

Andrej Danko sa narodil v Revúcej, kde študoval na Gymnáziu Martina Kukučína. Po skončení gymnázia išiel študovať právo na Univerzitu Komenského v Bratislave. Neskôr v roku 2003 absolvoval advokátske skúšky na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici, na ktorých získal titul JUDr. Bol predstaviteľom akciového podniku Lesostav v rodnej Revúcej. Podnik ovládol počas privatizácie jeho otec. V roku 2010 bola spoločnosť vymazaná z obchodného registra.

Kauza rigoróznej práce

Okolo nadobudnutia advokátskeho titulu vznikla počas Dankovej politickej kariéry kauza. Účelová komisia Akademického senátu Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici napokon potvrdila medializované informácie a konštatovala, že jeho rigorózna práca „obsahuje časti, ktoré sú oproti zdrojovej literatúre mierne upravené, väčšina častí však rovnako vykazuje vysokú mieru zhody so zdrojovou literatúrou, miestami je zachované členenie kapitol a podkapitol pôvodných zdrojov.“

Kapitán

Danko tiež absolvoval vojenskú službu v rokoch 1997-1998 na Sliači, v Novom Meste a 10 mesiacov v Bratislave. Získal vojenskú hodnosť desiatnik. V roku 2017 ho bývalý minister obrany Peter Gajdoš (SNS) povýšil na hodnosť kapitán. Danko sa následne zviditeľnil tým, že na tlačovej konferencii bozkával armádne výložky, aby dokázal, ako si ich cení. Hodnosť si užil iba krátko, keď mu ju vtedajší minister obrany Jaroslav Naď v roku 2020 zrušil.

Z asistenta líder SNS

Politickú kariéru naštartoval ako asistent viacerých poslancov za SNS v parlamente v rokoch 2006 až 2010. Vo voľbách v roku 2012 sa však strana nedostala do parlamentu. Následne bol na sneme SNS zvolený ako predseda a nahradil Jána Slotu.

V nasledujúcich voľbách v roku 2016 sa už národniari do parlamentu dostali a vstúpili do koalície so stranami Smer-SD, Most-Híd, a Sieť. Danko bol zvolený za 9. predsedu Národnej rady SR.

Počas volebného obdobia SNS vypovedala koaličnú zmluvu. Trojica strán (už bez rozpadnutej strany Sieť) však, aj napriek protestom po vražde novinára Jána Kuciaka, dovládla do konca volebného obdobia.

V roku 2020 sa SNS znova nedostala do parlamentu. Návrat sa podaril po voľbách 2023, keď SNS vstúpila do koalície s Hlasom a Smerom. Andrej Danko sa stal podpredsedom parlamentu.

Za prezidenta chcel Fica

Od decembra 2023 vyzýval Andrej Danko premiéra Roberta Fica, aby kandidoval v prezidentských voľbách. Kandidatúru koaličného partnera Petra Pellegriniho podporiť odmietol, a tak sa rozhodol kandidovať sám. „Pôjdem proti takým špinavým a nebezpečným ľuďom, ako ste vy,“ povedal vtedy lídrovi opozičného Progresívneho Slovenska Michalovi Šimečkovi.

Vyhlásil, že vo voľbách kandiduje aj preto, aby nebol volič SNS zradený politicky aj v hodnotových otázkach, pričom apeluje najmä na národne a konzervatívne orientovaných voličov. Osloviť chce aj prívržencov Smeru. Jeho kandidatúru podporila strana SNS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko