Na hlavný obsah

Ruskí vojaci sa približujú ku Kyjevu. Vojnový konflikt na Ukrajine sledujeme aj v sobotu

Pred vojnou utieklo už viac ako 2,5 milióna ľudí.

Ruskí vojaci sa približujú ku Kyjevu. Vojnový konflikt na Ukrajine sledujeme aj v sobotu
Ukrajinskí vojaci počas tréningu neďaleko Charkova. Foto: TASR/AP

Satelitné snímky ukazujú, že ruské sily sú čoraz bližšie pri Kyjeve a podľa agentúry Reuters sa zdá, že odpaľujú rakety smerom na rezidenčné oblasti. Letecký poplach sa v hlavnom meste rozozvučal aj v sobotu (12. 3.) ráno.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok (11. 3.) povedal, že Ukrajina dosiahla zlomový bod vo vojne s Ruskom. Myslí si, že preskupovanie vojakov pred Kyjevom predznačuje prípravu na útok.

Ukrajina sa tiež bojí, že aj Bielorusko chystá inváziu na jej územie. Obvinila Rusov z ostreľovania osád na bieloruskom území v pokuse zatiahnuť Bielorusko do bojov.

Stovky tisíc obyvateľov ostávajú uväznených v mnohých ukrajinských mestách pre neutíchajúcu paľbu ruských vojakov. Situácia je stále najhoršia v prístavnom meste Mariupol, kde ľudia nemajú prístup k elektrine či mobilnej sieti a zásoby vody a jedla sa míňajú.

Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) už pred vojnou z Ukrajiny utieklo cez 2,5 milióny ľudí, najviac do Poľska (vyše 1,5 milióna). Cez slovenskú hranicu doposiaľ vstúpilo viac ako 176 000 utečencov.

Sledujeme dianie online:

22.15 h

Agentúra Reuters informovala, že v sobotu sa podarilo evakuovať prostredníctvom humanitárnych koridorov okolo 13 000 ľudí. Z Rusmi obliehaného Mariupolu sa opäť nepodarilo nikoho evakuovať.

Ruskí vojaci vyplienili humanitárny konvoj, ktorý sa snažil dostať do Mariupola, a zablokovali ďalší, uviedol ukrajinský predstaviteľ pre agentúru AP.

21.40 h

Najnovšie satelitné snímky prezrádzajú rozsiahle škody na civilnej infraštruktúre a budovách naprieč mestom Mariupol. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ruské vojská obsadili Mariupol už pred viac ako týždňom a odvtedy ho konštantne ostreľujú a bombardujú. V sobotu strieľali na mešitu, kde sa schovávalo vyše 80 ľudí vrátane detí. Zábery na sociálnej sieti tiež ukázali ruský tank strieľajúci na obytné domy.

Od začiatku vojnového konfliktu zomrelo v Mariupole už takmer 1 600 civilistov.

21.27 h

Zatiaľ čo už viac ako 2,5 milióna ľudí utieklo pred vojnou z Ukrajiny, mnohí sa vracajú naspäť do krajiny, aby mohli obraňovať svoju vlasť.

Ukrajinská pohraničná stráž informuje, že od vypuknutia vojny sa na Ukrajinu vrátilo okolo 220 000 ľudí. Len za posledných 24 hodín ich bolo viac ako 18 000.

20.43 h

Ruské sily zničili 79 ukrajinských vojenských zariadení vrátane veliteľských a riadiacich centier. Uviedol to v sobotu hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, ktorého cituje tlačová agentúra DPA.

Podľa jeho slov došlo aj k útokom na šesť muničných a palivových skladov, zničený alebo zostrelený bol aj útočný vrtuľník Mil Mi-24, ako aj tri bezpilotné lietadlá.

20.33 h

Portál The Kyiv Independent uviedol, že ukrajinská bezpečnostná služba zachytila telefonáty, ktoré potvrdzujú, že ruskí vojaci blízko Charkova dostali rozkaz strieľať aj na civilistov vrátane detí.

20.09 h

Ukrajinská spravodajská služba v sobotu obvinila Rusko z ostreľovania konvoja, ktorý evakuoval ženy a deti z dediny Peremoha v Kyjevskej oblasti. Zahynulo pritom sedem ľudí vrátane jedného dieťaťa, tvrdí tajná služba podľa agentúry Reuters.

„Po útoku okupanti donútili zvyšky kolóny vrátiť sa späť do Peremohy a nepúšťajú ich z dediny,“ uviedla spravodajská služba vo vyhlásení a dodala, že počet zranených nie je známy. Agentúra Reuters poznamenala, že správu sa zatiaľ nepodarilo overiť a Rusko obvinenia nekomentovalo.

19.58 h

Koordinácia a komunikácia pri poskytovaní humanitárnej pomoci na slovenskej hranici s Ukrajinou sa musí zlepšiť. Povedal to premiér Eduard Heger (OĽANO) na návšteve východného Slovenska.

Premiér sa stretol aj so zástupcami regionálnej samosprávy a neziskového sektora a navštívil humanitárne centrum pri železničnej stanici v Sobranciach.

19.49 h

V rámci Kyjevskej oblasti evakuovali v sobotu približne 2 000 ľudí, informovala stanica BBC s odvolaním sa na Štátnu službu Ukrajiny pre mimoriadne situácie (DSNS).

Evakuačný konvoj 40 autobusov dorazil do obce Bilohorodka v sobotu popoludní, uvádza sa vo vyhlásení DSNS.

19.02 h

Ruská jadrová spoločnosť Rosatom oznámila, že je v kontakte s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE) v súvislosti so zabezpečením bezpečnej prevádzky dvoch ukrajinských jadrových elektrární, ktoré obsadili ruskí vojaci.

Korporácia tvrdí, že s obnovením dodávok elektrickej energie do odstavenej Černobyľskej jadrovej elektrárne pomáha formou konzultácií tím ruských odborníkov, informovala v sobotu ruská tlačová agentúra RIA Novosti.

19.00 h

Francúzsko a Nemecko v sobotu vyzvali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil obliehanie ukrajinského prístavného mesta Mariupol. Podľa tlačovej agentúry AFP to po trilaterálnom telefonickom rozhovore oznámila kancelária francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

„Situácia (v Mariupole) je veľmi ťažká a ľudsky neúnosná,“ uviedol zdroj z Elyzejského paláca po tom, ako telefonát Macrona s Putinom označil za „veľmi zložitý, ale úprimný“.

18.29 h

Americký prezident Joe Biden autorizoval uvoľnenie 200 miliónov dolárov (vyše 179 miliónov eur) v zbraniach a inej pomoci pre Ukrajinu. Informoval o tom Biely dom.

17.57 h

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba tvrdí, že Rusko využíva podobnú taktiku ako v Sýrii. Ďalej uviedol, že Mariupol je obkľúčený, ale stále pod ukrajinskou kontrolou. Informovala o tom agentúra Reuters.

V mierových rozhovoroch Rusko stále predkladá neakceptovateľné podmienky pre ukončenie vojny. „Ukrajina je pripravená rokovať, ale nevzdá sa,“ dodal.

17.45 h

Prezidentka Zuzana Čaputová podporila zásobovanie Ukrajiny vojenským materiálom a technikou. Podľa nej slúži na ochranu životov ľudí a vlasti pred agresiou, ktorú nariadil ruský prezident Vladimir Putin. Napísala to v sobotu na sociálnej sieti.

„Technika a vojenský materiál, ktorý Ukrajina dostáva, nie je použitý na inom území a neslúži na napadnutie inej krajiny. Zbraňami a muníciou chránia Ukrajinci životy svojich civilných obyvateľov pred ostreľovaním zo zeme aj bombardovaním zo vzduchu,“ uviedla prezidentka.

17.30 h

Spojené štáty sú ochotné podniknúť diplomatické kroky, aby pomohli ukrajinskej vláde. Informovala o tom agentúra Reuters.

Povedal to hovorca amerického rezortu zahraničia po slovách ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že Západ by sa mal viac angažovať v rozhovoroch o konci vojny.

„Ak existujú diplomatické kroky, ktoré vieme podniknúť a ktoré by ukrajinskej vláde pomohli, sme pripravení ich podniknúť,“ povedal hovorca.

17.14 h

Východoukrajinské mesto Volnovacha je po ruskej invázii kompletne zničené. Informoval o tom gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. Ukrajinskí vojaci v oblasti naďalej bojujú, aby zabránili ruskému obkľúčeniu.

16.43 h

Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu potvrdil úmrtie 579 civilistov, z toho 42 detí. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.

Podľa OSN väčšina obetí zomrela následkom použitia výbušných zbraní so „širokou dopadovou plochou“ vrátane delostreleckého alebo raketového ostreľovania. Ďalších viac ako 1 000 ľudí utrpelo zranenia, zranených detí OSN zatiaľ zaznamenala 54.

Úrad OSN zverejňuje len údaje o civilných úmrtiach a zraneniach, ktoré sám nezávisle overil. Ich skutočný počet bude podľa neho oveľa vyšší, pretože príjem informácií mešká a mnoho ohlásených prípadov ešte nepotvrdili.

16.40 h

V Banja Luke prišlo niekoľko desiatok bosnianskosrbských nacionalistov podporiť ruskú inváziu na Ukrajinu. Podľa nich je to bitka za oslobodenie podrobeného ukrajinského ľudu, informovala agentúra AP.

Účastníci akcie v meste na severozápade Bosny a Hercegoviny mávali ruskými vlajkami a rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina napadnúť menší susedný štát označovali za legitímne.

16.36 h

Česká republika žiada EÚ o 25 modulárnych základní, aby mohla ubytovať 50 000 utečencov, uviedol český minister vnútra Vít Rakušan. Má ich sedem pre 150 osôb a jednu armádnu pre 400 osôb. Hovorkyňa hasičského zboru uviedla, že kapacita štátu je takmer vyčerpaná.

16.21 h

Ruský prezident Vladimir Putin obvinil v sobotu ukrajinské sily z „flagrantného porušovania“ medzinárodného humanitárneho práva. Urobil tak počas telefonického rozhovoru s lídrami Francúzska a Nemecka, informoval Kremeľ. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

Podľa Kremľa Putin obvinil ukrajinskú armádu z „mimosúdnych popráv odporcov“ a „brania rukojemníkov a využívania civilistov ako ľudských štítov“. Tvrdil tiež, že ukrajinská armáda rozmiestňuje ťažké zbrane v blízkosti nemocníc, škôl a škôlok.

16.01 h

V boji proti ruským inváznym silám padlo už 1 300 ukrajinských vojakov, povedal na sobotnom brífingu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Predtým uviedol, že straty na ruskej strane sú „kolosálne“.

15.58 h

Ruské sily plánujú usporiadať v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti referendum s cieľom vyhlásiť novú odštiepeneckú republiku na Ukrajine, informoval v sobotu regionálny politik. 

„V Chersonskej oblasti pripravujú referendum o vytvorení CHNR,“ napísal člen Chersonskej oblastnej rady Serhij Chlan na facebooku, zatiaľ čo ukrajinské médiá prípadné hlasovanie označujú za „pseudoreferendum“.

15.38 h

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka sa v sobotu (12. 3.) stretol v Užhorode s ukrajinskou generálnou prokurátorkou Irynou Valentynivnou Venediktovou.

Pre efektívnejšiu spoluprácu a maximálnu pomoc v trestných veciach týkajúcich sa ozbrojeného konfliktu na Ukrajine podpísali Memorandum o spolupráci medzi Generálnou prokuratúrou Ukrajiny a Generálnou prokuratúrou Slovenskej republiky.

14.55 h

Tretina Američanov pred rokom nebola schopná odpovedať na otázku, či je Ukrajina k Spojeným štátom priateľská alebo nepriateľská. Čerstvý prieskum spoločnosti YouGov ukazuje, že teraz 81 % opýtaných radí Ukrajinu k spriateleným krajinám alebo priamo k spojencom. Podľa denníka The New York Times to súvisí s ruskou vojnou proti Ukrajine.

14.16 h

Prúd utečencov z Ukrajiny mierne poľavil. Za posledný deň odišlo smerom na západ približne 75 000 ľudí, z toho 49 000 do Poľska. Informovala o tom v sobotu ukrajinská pohraničná služba.

Za štvrtok (10. 3.) podľa jej štatistík opustilo Ukrajinu 94 000 osôb, z toho 67 000 do Poľska.

Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) už z Ukrajiny ušlo takmer 2,6 milióna ľudí, väčšinou ženy a deti.

13.51 h

Lídri Francúzska a Nemecka viedli v sobotu ďalšie kolo telefonických rozhovorov s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, informovala stanica BBC.

Podľa nej sa predchádzajúci telefonát uskutočnil vo štvrtok, keď francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz požadovali od Ruska okamžité prímerie v súvislosti s ruskou vojenskou inváziou na Ukrajinu. Moskva však takéto výzvy odmietla.

13.34 h

Rusko v sobotu oznámilo, že jeho jednotky sa môžu na Ukrajine zamerať na konvoje s dodávkami zbraní zo Západu. Informovala o tom agentúra AFP.

„Varovali sme Spojené štáty, že organizovanie dodávok zbraní z niekoľkých krajín nie je len nebezpečný krok, je to krok, ktorý robí z týchto konvojov ciele,“ uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

13.19 h

V ukrajinskom meste Mykolajiv boli v noci na sobotu ostreľované nemocnice, a to vrátane centra pre liečbu rakoviny a očnej kliniky. Informovala o tom agentúra AFP.

Na budove centra pre liečbu rakoviny, v ktorom ľudia podstupujú liečbu chemoterapiou, boli vybité okná a zničené dvere. V centre sa však v čase útoku nenachádzali zamestnanci ani pacienti.

12.47 h

Rusko posiela na Ukrajinu ďalšie jednotky a ukrajinská armáda preto nemôže znížiť intenzitu bojov. Podľa agentúry Reuters to v sobotu oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Straty ruskej armády sú podľa neho najväčšie za posledné desaťročia.

12.46 h

Náčelník generálneho štábu bieloruských ozbrojených síl Viktor Gulevič povedal, že Bielorusko sa neplánuje zapojiť do ruskej invázie na Ukrajine. K hraniciam vyslali päť bataliónov, ktoré majú len nahradiť vojakov už nasadených pri hraniciach. Informoval o tom denník The Guardian.

12.15 h

Mychajlo Podoľak, ktorý sa za Ukrajinu zúčastnil na rozhovoroch medzi Ukrajinou a Ruskom, v sobotu poprel informácie, podľa ktorých sa izraelský premiér Naftali Bennet snažil prehovoriť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského prijať ruské podmienky pre ukončenie vojny. O Bennettovej údajnej snahe informoval denník The Jerusalem Post.

11.44 h

Pre ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny do mesta pod Urpínom sa uskutočnia bezplatné kurzy slovenského jazyka. Úvodné stretnutie a zápis bude 15. marca v priestoroch historickej radnice na Námestí SNP v Banskej Bystrici. Informovala o tom Dominika Adamovičová, hovorkyňa banskobystrického primátora.

11.34 h

V Poľsku zatkli muža podozrivého zo znásilnenia devätnásťročnej ukrajinskej utečenku, ktorú lákal ponukou ubytovania. Ďalšieho Poliaka pristihli, keď ponúkal 16-ročnej Ukrajinke izbu a prácu. Úrady ale zakročili.

Informovala o tom v sobotu agentúra AP a poukázala na nebezpečenstvo, ktoré hrozí Ukrajinkám aj ukrajinským deťom utekajúcim pred vojnou. Ukrajinu opustilo vyše 2,5 milióna ľudí, z nich 1,5 milióna zamierilo do Poľska.

10.52 h

Ruský prezident Vladimir Putin začal čistku medzi armádnymi generálmi a členmi tajných služieb. S odvolaním sa na ukrajinské zdroje to tvrdí washingtonské analytické pracovisko Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Podľa neho sa zatýka aj v ruskej tajnej službe (FSB).

Šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov odhaduje, že Putin „pre neúspech na Ukrajine“ nahradil najmenej osem generálov. V piatok (11. 3.) boli tiež podľa ukrajinských zdrojov v domácom väzení šéf 5. oddelenia FSB Sergej Beseda a jeho zástupca Anatolij Bojuch.

10.46 h

Ruské rakety v sobotu úplne zničili leteckú základňu Vasylkiv južne od Kyjeva, uviedla miestna starostka. Podľa nej tu horí skladisko munície, ktorá vybuchuje. Zasiahnutý bol aj sklad pohonných hmôt. Letecký úder potvrdila aj ruská strana.

„Dnes okolo siedmej hodiny rannej nepriateľske sily ostreľovali mesto Vasylkiv. Dopadlo osem rakiet, ktoré cielili na letisko. Letisko je úplne zničené,“ uviedla na facebooku starostka Natalija Balasynovyčová.

10.30 h

Ruskí vojaci podľa ukrajinského ministerstva zahraničia citovaného agentúrou Reuters ostreľujú mešitu v obliehanom meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny.

V objekte je aj skupina 86 tureckých občanov vrátane 34 detí, napísala v sobotu agentúra AP s odvolaním sa na ukrajinské veľvyslanectvo v Turecku. Informácie nie je zatiaľ možné nezávisle overiť.

10.23 h

Tisíce ľudí demonštrovali v Melitopole za prepustenie starostu, ktorého podľa Kyjeva v piatok uniesli ruskí vojaci. Informoval o tom v sobotu ukrajinský vicekancelár Kyrylo Tymošenko. Mesto na juhovýchode Ukrajiny obsadili ruské jednotky niekoľko dní po začatí invázie.

9.44 h

Ruská armáda pokračuje v pomalom postupe na Kyjev, uviedla v sobotu agentúra AP. Hlavná časť vojsk sa podľa hodnotenia britského ministerstva obrany nachádza 25 kilometrov od centra ukrajinskej metropoly. Kritická zostáva situácia v prístave Mariupol na juhu Ukrajiny, kde by sa v sobotu po niekoľkých neúspešných pokusoch mohol otvoriť humanitárny koridor.

9.23 h

Za posledných 24 hodín policajti na hraničných priechodoch na vstupe z Ukrajiny vybavili 9 581 osôb. Celkový počet vybavených vstupujúcich osôb na hraničných priechodoch z územia Ukrajiny na Slovensko od vypuknutia konfliktu je 185 660. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

9.16 h

Západné protiruské sankcie môžu mať za následok pád Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Povedal to v sobotu šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin, ktorý zároveň žiada zrušenie sankcií uplatňovaných proti ruskej kozmickej korporácii. Jeho výzva je adresovaná partnerským agentúram v Spojených štátoch, Kanade a Európe – NASA, CSA a ESA.

9.00 h

Ruskí vojaci doposiaľ zničili 3 491 kusov vojenskej infraštruktúry na Ukrajine, podľa ruských médií to uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Tento údaj sa nepodarilo overiť z nezávislých zdrojov.

8.45 h

Talianske úrady zhabali jachtu patriacu ruskému oligarchovi Andrejovi Melničenkovi. Informovala o tom stanica CNN s odvolaním sa na taliansku finančnú políciu.

Podľa finančnej polície má plavidlo hodnotu okolo 530 miliónov eur, úrady ju našli v prístavnom meste Terst.

8.30 h

Ukrajinské médiá informujú, že po ruských útokoch horia dva sklady ropy neďaleko Kyjeva. Jeden z nich je v meste Vasylkiv a druhý v obci Kriačky. V obci Kvitnevo zasa horí sklad mrazených potravín.

Vasylkiv je zároveň domovom veľkej leteckej základne, ktorá predstavuje veľký ciel pre ruskú armádu.

8.11 h

Španielsko v piatok prijalo 25 ukrajinských detí s rakovinou, ktoré budú môcť pokračovať v liečbe po tom, ako ju zastavila ruská invázia na Ukrajinu. Informuje o tom v piatok agentúra AFP.

8.10 h

České nakladateľstvo Argo sa s okamžitou platnosťou prestáva podieľať na vydávaní kníh ruského spisovateľa Sergeja Lukianenka, ktorý patril medzi jeho kmeňových autorov. Nakladateľstvo sa od neho dištancovalo z dôvodu jeho podpory politických postojov Kremľa k Ukrajine a západným demokraciám, informovala v piatok stanica ČT24.

8.09 h

Ruské jednotky začali v piatok večer ostreľovať civilné ciele v prístavnom meste Mykolajiv, pričom zasiahli kaviareň, obytný dom a parkovisko veľkého nákupného centra, uviedol guvernér regiónu Vitalij Kim. V piatok to napísal americký denník The New York Times (NYT).

8.08 h

Zo štyroch ukrajinských miest obliehaných ruskou armádou sa v piatok podarilo evakuovať 7 144 ľudí, teda oveľa menej ako v predchádzajúcich dňoch. Oznámil to v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ten zároveň obvinil Moskvu, že opäť zámerne blokovala cestu do prístavného mesta Mariupol, kde čakajú na možnosť evakuácie desiatky tisíc ľudí a kde dochádzajú potraviny, lieky aj voda.

8.07 h

Vo väčšine ukrajinských miest čeliacich ruskej invázii sa v sobotu skoro ráno ozývali varovné sirény vyzývajúce obyvateľov, aby vyhľadali úkryt, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne médiá. Sirény boli počuť v metropole Kyjev, ale tiež v mestách Ľvov, Odesa, Charkov, Čerkasy a Sumy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet