Na hlavný obsah

Ubehlo 30 dní od začiatku ruskej invázie. Piatkové dianie sledujeme online

Rusku pohrozili ďalšími sankciami.

Ubehlo 30 dní od začiatku ruskej invázie. Piatkové dianie sledujeme online
Ukrajinský vojak sa pozerá cez ďalekohľad na pohyb ruských vojakov. Foto: SITA/AP

Piatok (25. 3.) je 30. dňom ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu. USA a EÚ sa vo štvrtok (24. 3.) dohodli, že podniknú konkrétne spoločné kroky na zníženie európskej závislosti od ruských energií. Poskytnú tiež ďalšiu humanitárnu pomoc Ukrajine.

Americký prezident Joe Biden uviedol, že ak Rusko na Ukrajine použije chemické zbrane, Spojené štáty na takýto krok odpovedia. Lídri skupiny G7 tiež varovali Rusko pred použitím biologických, chemických alebo jadrových zbraní na Ukrajine.

Sledujeme dianie online:

22.45 h

Medzinárodná policajná organizácia Interpol v piatok oznámila, že do Moldavska vyslala tím na pomoc pri nápore utečencov z Ukrajiny. Informuje o tom agentúra AFP.

Interpol uviedol, že jeho tím by mal pôsobiť v Kišiňove a niekoľkých ďalších lokalitách Moldavska, kde sú utečenecké tábory. Úlohou jeho pracovníkov je poskytnúť podporu miestnej polícii a humanitárnym organizáciám pri zvládaní situácie s utečencami. O pomoc ich žiadala moldavská národná centrála Interpolu.

22.00 h

Ukrajinské sily spustili protiofenzívu v meste Cherson, jedinom veľkom meste Ukrajiny, ktoré od začiatku invázie ovládli ruské jednotky. Povedal to v piatok vysokopostavený predstaviteľ obrany Spojených štátov s tým, že ruské sily nemajú už nad mestom úplnú kontrolu. Informuje o tom agentúra AFP a stanica Sky News.

21.51 h

Európska organizácia pre jadrový výskum (CERN) v piatok podnikla ďalšie kroky, ktoré sú reakciou na ruskú inváziu na Ukrajinu. Prijaté rozhodnutia majú „preukázať solidaritu organizácie s ukrajinským ľudom a jej oddanosť vede v službách mieru“. Rusku od 8. marca pozastavili štatút pozorovateľa v CERN.

21.45 h

Ruská armáda presúva na na Ukrajinu aj svojich vojakov rozmiestnených na území Gruzínska. S odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa amerického rezortu obrany o tom v piatok informovala stanica CNN.

Ruskí vojaci sú od roku 2008 rozmiestnení v gruzínskych odštiepeneckých regiónoch Abcházsko a Južné Osetsko, ktoré Gruzínsko oficiálne označuje za okupované územia.

21.30 h

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok podpísal novoprijatý zákon, ktorý hrozí až 15 rokmi väzenia za klamlivé správy o činnosti ruských štátnych orgánov pôsobiacich v zahraničí pri ochrane záujmov krajiny a jej občanov. Uviedli to večer ruské médiá.

21.17 h

Francúzsko, Turecko a Grécko sa v niekoľkých najbližších dňoch pokúsia presadiť a uskutočniť humanitárnu operáciu s cieľom evakuovať obliehané mesto Mariupol na juhu Ukrajiny. Uviedol to francúzsky prezident Emmanuel Macron na záver druhého rokovacieho dňa samitu EÚ v Bruseli. Macron bude v nasledujúcich hodinách o tejto záležitosti rokovať so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, uviedla agentúra AFP.

20.57 h

V Kaliningrade, najzápadnejšom výbežku Ruska na brehoch Baltu, sa na domoch, kde žijú predtým zadržaní účastníci protivojnových protestov, objavili nálepky s nápisom „Tu žije zradca“. Informovala o tom ruská redakcia BBC.

Sedemnásťročný Matvej, syn Oxany Akmajevovej, si pri návrate z večernej prechádzky so psom všimol, ako dvaja chlapci v tmavom oblečení a maskách čosi lepia na dvere. Jeden sa otočil a Matvej si všimol, že má na hlave čiapku s ruskou trikolórou. Vzápätí chlapci ušli a Matvej priniesol domov nálepku s nápisom Tu žije zradca, ktorú strhol z vchodových dverí.

20.54 h

Pápež František vo vatikánskej Bazilike svätého Petra zasvätil Rusko a Ukrajinu Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie. Ruskú agresiu proti Ukrajine nazval „krutou a nezmyselnou vojnou, ktorá ohrozuje svet“ a zdôraznil význam „bratstva a mieru“. Informovala o tom agentúra APA.

20.50 h

Ukrajinskí zdravotníci sa ľahšie dostanú do slovenských nemocníc aj ambulancií. Pracovať môžu ako stážisti pod dohľadom lekára. Umožňuje to zákon Lex Ukrajina, ktorý tento týždeň schválil parlament. Po novom sa môžu zamestnať vo všetkých zdravotníckych povolaniach.

20.23 h

České hlavné mesto Praha na protest proti ruskej invázii na Ukrajinu premenuje časť Korunovačnej ulice, na ktorej sídli ruské veľvyslanectvo, na Ulicu ukrajinských hrdinov. Pripojí sa tak k viacerým európskym štátom, ktoré tiež podnikli podobné kroky.

19.51 h

Prvou známou obeťou paľby z ukrajinských pozícií sa na ruskom území stal vojenský pravoslávny kňaz Oleg Arťomov, napísal v piatok denník Le Parisien.

Arťomov prišiel o život vo štvrtok, keď ruskú dedinu Žuravľovka v Belgorodskej oblasti zasiahla raketa typu Smerč vystrelená z ukrajinského územia z pozícií ukrajinskej armády.

19.30 h

Poľsko nepovažuje Ukrajincov za utečencov, ale za svojich hostí. Povedal to v piatok poľský prezident Andrzej Duda počas stretnutia so svojim americkým kolegom Joeom Bidenom, ktorý je na návšteve Poľska. Informovala o tom agentúra DPA.

19.29 h

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok telefonoval so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. Prerokovali situáciu na Ukrajine a stav rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou. S odvolaním sa na Erdoganov úrad to uviedla agentúra Reuters.

Erdogan ukrajinskému prezidentovi povedal, že tento týždeň na samite NATO zdôraznil svoju podporu územnej celistvosti Ukrajiny. V bilaterálnych rozhovoroch počas rokovaní hovoril aj o diplomatickom úsilí, ktoré Turecko v tomto ohľade vyvinulo.

Zelenskyj uviedol, že je Turecku vďačný za jeho podporu. S Erdoganom hovoril aj o hrozbe potravinovej krízy a spôsoboch, ako jej predísť. Prebrali spolu aj závery samitu NATO.

19.27 h

Rusko v piatok ostreľovalo strelami s plochou dráhou letu veliteľstva ukrajinského letectva v meste Vinnycja, ktoré leží asi 250 kilometrov juhozápadne od Kyjeva.

Viaceré budovy boli poškodené, uviedla agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na oznámenie tejto zložky ozbrojených síl. O prípadných obetiach či ranených nie sú informácie, ukrajinská strana ale svoje straty neoznamuje.

19.13 h

Švédska streamovacia platforma Spotify pozastaví svoje služby v Rusku. Firma uviedla, že chcela ponechať svoje služby v Rusku aktívne, aby mohla poskytovať ruským poslucháčom vierohodné a nezávislé informácie z regiónu. Nové zákony však podľa spoločnosti ohrozujú bezpečnosť jej zamestnancov a niekedy aj poslucháčov.

19.00 h

Americký prezident Joe Biden sa v piatok počas návštevy Poľska poďakoval vojakom Spojených štátov, ktorí boli vyslaní do tejto krajiny, a označil ich za „najlepšiu bojovú silu v svetových dejinách“.

Šéf Bieleho domu zároveň vyzdvihol nesmiernu odvahu ukrajinských civilistov a ruskú vojenskú agresiu protiUkrajine označil za skúšku pre demokratické krajiny, ktoré sú ohrozované autokratickými režimami. Informovali o tom stanica CNN a agentúry PAP a AFP.

18.34 h

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí si v piatok predvolalo ruského veľvyslanca, aby mu tlmočilo svoj protest v súvislosti s karikatúrami, ktoré sa vo štvrtok objavili na účte ruského veľvyslanectva sociálnej sieti twitter.

17.53 h

Rusi sa zmocnili starostov 14 ukrajinských miest. Oslobodenie týchto rukojemníkov sa rieši na medzinárodnej úrovni, uviedla v piatok podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Veřeščuková.

Vicepremiérka podľa agentúry Unian upozornila, že Rusi si želajú výmenu zajatcov iba na základe parity, teda zajatých vojakov za zajatých vojakov, pohraničníkov za pohraničníkov alebo námorníkov za námorníkov.

„A tak mám logickú otázku: Za koho vymeníme starostov miest, ktorých Rusi majú ako rukojemníkov už 14,“ poznamenala Vereščuková a dodala, že problém sa zatiaľ rieši na medzinárodnej úrovni.

17.51 h

Prezidentka Zuzana Čaputová zatiaľ nepodpísala lex Ukrajina. Trvá na úprave vyhlášky k zákonu tak, aby boli ľudia zo Slovenska ochránení pred vypovedaním z nájmu. Avizovala, že v opačnom prípade by zákon v tejto časti vrátila.

17.30 h

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyzval šéfa Kremľa Vladimira Putina, aby vyriešil konflikt na Ukrajine tým, že odtiaľ odíde so cťou. Informovala agentúra DPA.

„Putinovi by sme mali povedať, že by mal byť ten, kto urobí krok k mieru. Mali by sme sa snažiť o vyriešenie tohto konfliktu povzbudením na odchod so cťou,“ vyhlásil Erdogan. Dodal, že o výsledkoch samitu NATO plánuje hovoriť s Putinom i ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

16.54 h

V bojoch na Ukrajine prišla ruská armáda o ďalšieho generála, napísal v piatok britský denník Daily Mail s odvolaním sa na zdroje v Kyjeve. Rusko zatiaľ smrť ďalšieho generála nepotvrdilo, čo však neurobilo ani v predchádzajúcich takýchto prípadoch, informoval denník The Mirror.

Podľa zdroja z Kyjeva ide o piateho ruského generála zabitého v bojoch s ukrajinskými ozbrojenými silami.

Najnovšou obeťou z radov ruskej generality je podľa Kyjeva 48-ročný generálporučík Jakov Rezancev, veliteľ 49. kombinovanej divízie Južného vojenského okruhu.

16.51 h

Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR) preveruje správy o útokoch na Ukrajine, ktoré by mohli byť vojnovými zločinmi. Uviedla to v piatok Matilda Bognerová z OHCHR, ktorá vedie monitorovaciu misiu úradu na Ukrajine. Ako príklad spomenula nedávne útoky na školy v Černihive alebo zničenie nemocnice v Mariupole.

16.49 h

Britský premiér Boris Johnson v piatok takmer hodinu telefonoval s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Lídri spolu hovorili „otvorene a úprimne“, prediskutovali aj situáciu na Ukrajine, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na Downing Street.

Čína je považovaná za jedného z najbližších spojencov Moskvy. Peking sa nedávno na Valnom zhromaždení OSN zdržal pri hlasovaní o rezolúcii, ktorá odsudzovala ruský útok proti Ukrajine.

16.41 h

Dánske úrady počítajú s možnosťou, že do krajiny príde až 100 000 utečencov z Ukrajiny. Povedal to minister pre migráciu a integráciu Mattias Tesfaye. Minulý týždeň krajina schválila zákon o dočasnej ochrane, ktorý zmiernil dánsku azylovú politiku, ktorá patrí k najprísnejším v Európskej únii.

16.26 h

Ruský veľvyslanec v Taliansku Sergej Razov podal sťažnosť na taliansky denník La Stampa v súvislosti s článkom o ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Denník v utorok (22. 3.) vydal článok spomínajúci názor, že pre niektorých by mohlo byť krajným riešením vojny na Ukrajine zabitie Putina. Razov text považuje za porušenie novinárskej etiky a morálky. Denník veľvyslancovo obvinenie odmietol, informovala agentúra Reuters.

16.17 h

Rusko a Ukrajina zbližujú stanoviská v druhoradých otázkach, ale v hlavných politických problémoch „prešľapujú na mieste“, posťažoval sa vedúci ruskej delegácie na rokovaniach s ukrajinskými vyjednávačmi, poradca ruského prezidenta Vladimir Medinskij.

16.12 h

Ukrajinskí hokejisti sa nevzdali účasti na turnaji Majstrovstiev sveta 2022 I. B divízie organizovanom v poľskom meste Tychy, hoci ruská agresia proti ich krajine vážne brzdí ich prípravu. Tím trénera Vadyma Šachrajčuka začal v utorok (22. 3.) trénovať v maďarskom meste Miškolc. Informuje o tom poľský portál hokej.net.

Turnaj sa bude hrať od 26. apríla do 1. mája, o postup do vyššej kategórie zabojujú Ukrajina, Srbsko, Estónsko, Japonsko a domáce Poľsko.

16.02 h

Vojna, ktorú Rusko rozpútalo na Ukrajine, ohrozuje aj bezpečnosť krajín arktického regiónu, uviedol v piatok počas návštevy Nórska generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

„Ruská vojna proti Ukrajine predstavuje prelomový moment. Vytvára nový štandard pre európsku bezpečnosť a taktiež pre bezpečnosť Arktídy,“ povedal Stoltenberg. Zdôraznil pritom, že viaceré štáty arktického regiónu sú členmi NATO.

16.00 h

Na železničnej stanici v Litve v piatok otvorili výstavu veľkoformátových fotografií z vojny na Ukrajine. Cieľom je poskytnúť ruským cestujúcim obraz o konflikte, ktorý sa na Ukrajine odohráva od 24. februára, informovala agentúra AFP.      

Na základe dohody o „zjednodušenom tranzite“ medzi Litvou, EÚ a Ruskom prejde Litvou každý mesiac približne 100 vlakov prepravujúcich ruských cestujúcich, ktorí pritom majú zakázané vystúpiť na území tejto pobaltskej krajiny. Vlaky smerujú do ruskej exklávy Kaliningrad.

15.50 h

Ukrajina je ochotná súhlasiť so štyrmi zo šiestich ruských požiadaviek, a to aj zriecť sa členstva v Severoatlantickej aliancii a uznať ruštinu za druhý štátny jazyk, uviedol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podľa štátnej agentúry Anadolu po návrate z bruselského samitu NATO.

Ankara sa angažuje ako sprostredkovateľ v snahách o ukončenie mesiac trvajúcej vojny medzi Moskvou a Kyjevom a okrem iného usporiadala schôdzku ministrov zahraničia Sergeja Lavrova a Dmytra Kulebu.

15.40 h

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa do škôl v Poľsku už zapísalo viac ako 123 000 ukrajinských detí, ktoré ušli pred vojnou. V piatok to oznámila námestníčka ministra školstva Marzena Machałková.Informovala o tom agentúra PAP.

15.24 h

Šéf Kremľa Vladimir Putin a jeho minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok odsúdili údajné protiruské kroky, ktorými Západ reagoval na vojenskú agresiu Ruska na Ukrajine. Opäť sa pritom uchýlili k údajným historickým analógiám, keď prirovnávali Západ k nacistickému Nemecku, informovala agentúra AFP.

„Vyhlásili proti nám ozajstnú hybridnú vojnu. Totálna vojna je termín, ktorý používalo hitlerovské Nemecko, dnes ho používajú mnohí európski politici, keď hovoria o tom, čo chcú spraviť Rusku,“ tvrdil Lavrov, podľa ktorého je cieľom európskych politikov „rozvrátiť, zlomiť, zničiť a zadusiť“ ruskú ekonomiku i Rusko vo všeobecnosti.

15.22 h

Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že prvú fázu jeho vojenskej operácie na Ukrajine z väčšej časti dokončili. Teraz sa vraj zameria na úplné „oslobodenie“ východoukrajinského Donbasu, informovala agentúra Reuters.

Z oznámenia sa podľa Reuters zdá, že Rusko mení stratégiu a zameria sa na skromnejšie ciele po tom, ako v prvom mesiaci vojny narazilo na tvrdý odpor Ukrajincov a nedokázalo napríklad obsadiť hlavné mesto Kyjev.

14.50 h

Ruské ministerstvo obrany v piatok priznalo smrť 1 351 ruských vojakov od začiatku invázie na Ukrajinu, uviedla agentúra Reuters. Podľa Kyjeva sú ale straty v ruských radoch výrazne vyššie. Naposledy Moskva na začiatku marca informovala o 498 padlých ruských vojakoch.

Zranenia podľa ruského ministerstva obrany utrpelo od začiatku „špeciálnej operácie“ na Ukrajine 3 825 ruských vojakov.

14.44 h

Šéfka tímu Organizácie Spojených národov pre ľudské práva na Ukrajine Matilda Bognerová v piatok uviedla, že pozorovatelia dostávajú stále viac správ o masových hroboch v obkľúčenom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol. Píšu o tom agentúra Reuters a denník The Guardian.

14.41 h

Na videu zverejnenom na sociálnej sieti Rusi údajne zbombardovali civilistov, ktorí čakali v rade na humanitárnu pomoc v meste Charkov.

14.29 h

Ruské sily odrezali v Kyjevskej oblasti mesto Slavutyč, kde žije mnoho pracovníkov pôsobiacich v jadrovej elektrárni Černobyl, oznámili podľa Reuters miestne úrady. Od okolitého sveta izolovali tiež asi 130 000 ľudí v meste Černihiv na severe Ukrajiny, upozornil podľa agentúry AP miestny predstaviteľ.

„Slavutyč je úplne izolovaný. Nepriateľ je poldruhého kilometra od mesta,“ citovala agentúra Reuters oznámenie kyjevskej oblastnej správy.

14.07 h

Poľsko, Česká republika a Slovinsko spoločne pripravili zoznam desiatich krokov, ktoré podľa nich musí prijať Európska únia, ak chce skutočne ukončiť konflikt na Ukrajine.

Medzi navrhovanými opatreniami sú tvrdšie postihy proti ruským bankám, podnikom napojeným na oligarchov a strane Jednotné Rusko prezidenta Vladimira Putina. Zastavenie ruskej propagandy v Európe, zablokovanie dopravy medzi Ruskom a Európou aj pozastavenie vydávania víz Rusom. Ďalej navrhujú zákaz exportu všetkých európskych technológií.

13.48 h

Vlaky fínsko-ruskej vysokorýchlostnej železničnej služby Allegro spájajúcej Helsinki s Petrohradom od pondelka (28. 3.) prestanú jazdiť. Fínska ministerka pre európske záležitosti a riadenie štátnych podnikov Tytti Tuppurainenová listom oznámila štátnej prepravnej spoločnosti VR, že prevádzkovanie služby už „nie je na mieste“. O rozhodnutí v piatok informoval server Helsinki Times.

13.45 h

Vylúčenie Ruska zo skupiny krajín predstavujúcich najväčšiu svetovú ekonomiku G20 by „neznamenalo nič strašné,“ povedal v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Podľa agentúry Reuters dodal, že výroky Spojených štátov o tom, že by Rusko mohlo na Ukrajine použiť chemické zbrane, sú taktikou, ktorá má odviesť pozornosť od otázok nepríjemných pre Washington.

Rusko tvrdí, že USA majú program na výrobu chemických a biologických zbraní a vyrábajú ich aj na Ukrajine. Washington aj Kyjev to odmietajú.

13.22 h

Ukrajina vyzvala v piatok (25. 3.) štáty Európskej únie, aby uzavreli pozemné a morské dopravné spojenie s Ruskom a Bieloruskom v rámci sprísňovania balíka sankcií, ktorý Únia na Rusko uvalila v súvislosti s jeho vojenskou inváziou na Ukrajinu. Informuje o tom AFP.

13.19 h

Ruským inváznym jednotkám sa podarilo čiastočne vytvoriť pozemný koridor medzi anektovaným Krymom a Donbasom, uviedol ukrajinský generálny štáb. Informuje o tom agentúra ČTK.

12.52 h

Západ vyhlásil Rusku totálnu vojnu. Vyhlásil to v piatok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Ako dodal, cieľom totálnej hybridnej vojny je zničiť ruskú ekonomiku a Rusko ako celok.

12.47 h

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že Rusko nikdy neporušilo medzinárodné dohovory. Reagoval tak na vyhlásenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý Moskvu obvinil z používania zakázaných fosforových bômb na Ukrajine.

Spojené štáty tiež varovali, že Rusi sa môžu „uchýliť“ k chemickému útoku, píšu AFP a Reuters.

12.34 h

Štyria civilisti prišli v piatok o život a viacerí ďalší utrpeli zranenia počas ruského útoku na zdravotnícke zariadenie v ukrajinskom meste Charkov, oznámila tamojšia polícia. Informovala agentúra AFP.

12.33 h

Ukrajinské sily znovu dobyli dedinu Lukjanivka pri Kyjeve, ktorá slúžila ako jeden z oporných bodov inváznej armády, a zaznamenali aj ďalšie úspechy pri Kyjeve, oznámil podľa serveru Ukrajinska pravda šéf územnej obrany Petro Kuzyk.

Uviedol tiež, že ukrajinským vojakom sa darí získavať nepriateľské tanky a Ukrajina ich tak má teraz k dispozícii viac ako pred ruskou inváziou. Rusko prišlo od začiatku bojov na Ukrajine o 16 100 vojakov, uviedol generálny štáb ukrajinskej armády.

12.30 h

Novinárku Marinu Ovsjannikovú, ktorá pred časom protestovala v živom vysielaní štátnej televízie proti ruskej invázii na Ukrajinu, ruské úrady obvinili z diskreditácie armády.

Informovali o tom dnes ruská služba stanice BBC a nezávislý list Novaja gazeta. Podľa nich hrozí žurnalistke pokuta 30 000 až 50 000 rubľov. Súd sa má zaoberať prípadom 14. apríla.

12.24 h

Európska únia sa zhodla s USA na princípoch novej dohody smerom k prenášaniu osobných údajov európskych užívateľov na serveri v Spojených štátoch.

12.21 h

Novovymenovaný ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj povedal, že globálne ceny potravín budú naďalej rásť, ak sa situácia na Ukrajine po ruskej invázii nezmení. Referuje o tom web Deutsche Welle.

12.10 h

Rusko uvažuje o akceptovaní bitcoinov pri platbách za svoj export ropy a plynu. Povedal to poslanec Štátnej dumy Pavel Zavaľnyj, ktorý je šéfom parlamentného výboru pre energetiku. Krajina podľa jeho slov skúma alternatívne spôsoby prijímania platieb za export energií, píše BBC.

11.57 h

„Ukrajinsky prezident Volodymyr Zelenskyj vyzdvihol Slovenskú republiku medzi krajinami, ktoré pomáhajú Ukrajine, a tým ocenil naše aktivity,“ povedal v Bruseli premiér Eduard Heger (OĽANO).

Európska rada je podľa neho naďalej jednotná a jasne odmieta ruskú agresiu na Ukrajine. „Budeme stále postupovať koordinovane a budeme prijímať robustné sankcie na to, aby táto agresia zastala,“ priblížil.

11.53 h

India a Čína sa dohodli na dôležitosti okamžitého prímeria na Ukrajine. Oznámil to indický minister zahraničných vecí Subrahmanjam Džajšankar po rokovaní so šéfom čínskej diplomacie Wang Im, píše Sky News.

11.50 h

Od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu zomrelo 135 detí a 184 utrpelo zranenia. Oznámila to v piatok ukrajinská generálna prokuratúra, informovala BBC.

11.14 h

Zdravotníci utekajúci pred vojnou na Ukrajine majú stále problém s uznaním svojho vzdelania, a tým pádom aj s nástupom na Dočasnú odbornú stáž. Ako informuje Medzinárodná asociácia lekárov na Slovensku, nedávno prijatá Lex Ukrajina umožnila absolvovať stáž všetkým zdravotníckym povolaniam.

Ako úľava pri dokladovaní, že sú naozaj vyštudovaní zdravotníci, im malo postačiť vyhlásenie o vykonávaní zdravotníckeho povolania v domovskom štáte, čestného vyhlásenia o ovládaní slovenčiny alebo aspoň angličtiny, čestné vyhlásenie o bezúhonnosti a fotokópie dokladov o vzdelaní.

Práve v poslednom bode je podľa asociácie kameň úrazu. „Mnohí utekajúci zdravotníci totiž nedokážu dodať povinnú apostilu – čo je oficiálne overenie podpisu a pečiatky na listine, v tomto prípade diplome. Tú by si totiž museli vybaviť na Ukrajine a väčšina z nich má so sebou iba diplom, ktorý stihli v chvate so sebou zobrať. Rovnaký problém môžu mať aj s potvrdením o akreditácii ich alma mater,“ objasňuje.

11.00 h

Ruské ministerstvo zdravotníctva poprelo správu o úmrtí známeho politika a poslanca Vladimira Žirinovského, ktorá sa rozšírila v médiách. Vodca ruských nacionalistov je podľa denníka Kommersant od začiatku februára na moskovskej Centrálnej klinike pre covid. Stav 75-ročného pacienta lekári označujú za „stabilný“.

10.23 h

Ruský letecký útok na divadlo v ukrajinskom Mariupole zo 16. marca by mohol mať približne 300 obetí, oznámilo v piatok podľa AFP vedenie mesta. V kryte pod divadlom sa vo chvíli, keď ruské sily miesto bombardovali, podľa miestnych úradov skrývalo vyše 1 000 ľudí.

„Svedkovia majú informácie, podľa ktorých zomrelo pri bombardovaní ruského letectva v činohernom divadle v Mariupole 300 ľudí,“ citovala AFP vyhlásenie radnice zverejnené na sociálnej sieti Telegram.

10.14 h

Spojené štáty v záujme dosiahnutia európskej energetickej nezávislosti od Ruska dodajú do Európy 15 miliárd metrov kubických skvapalneného zemného plynu do konca tohto roka.

Oznámili to v piatok (25. 3.) v spoločnom vyhlásení americký prezident Joe Biden a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Cieľom pre nasledujúce roky bude podľa nich posielať cez Atlantik približne 50 miliárd kubíkov ročne. Obe strany sa na tom zhodli na okraj únijného samitu venovaného ďalšiemu spoločnému postupu v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Súčasťou samitu bola aj debata o energetickej bezpečnosti Európy.

10.00 h

Slovensko-ukrajinské hranice prekročilo vo štvrtok 707 mužov, 1 925 žien a 1 083 detí. O dočasné útočisko požiadalo 1 199 osôb.

Od začiatku vojenského konfliktu (24. 2.) prišlo na Slovensko z Ukrajiny 269 111 utečencov. Útočisko od 1. marca poskytli 52 042 ľuďom.

9.55 h

Ruské sily pri údere „vysoko presnými“ riadenými strelami odpálenými z mora zničili pri Kyjeve najväčší sklad s palivom ukrajinských síl, vyhlásil podľa agentúry TASS hovorca ruského ministerstva obrany. Spolu ruské sily na Ukrajine za uplynulú noc zničili podľa ranného hlásenia ministerstva 51 vojenských objektov. Kyjev správu nekomentoval.

Rezort tiež oznámil, že na nespresnenom mieste Ukrajiny zničili dve rakety základňu pre výcvik zahraničných žoldnierov. Ukrajinská strana informovala, že pri meste Dnipra zasiahli ruské rakety vojenskú jednotku a v troskách sa pátra po obetiach. Zatiaľ nie je jasné, či ide o tú istú udalosť.

9.45 h

Nemecko chce do začiatku leta znížiť dovoz ruskej ropy na polovicu a urýchlene zredukovať svoju závislosť od plynu a uhlia z Ruska, uviedol nemecký týždenník Der Spiegel s odvolaním sa na materiál spolkového ministerstva hospodárstva.

9.15 h

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán odmietol výzvy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby Maďarsko súhlasilo s rozšírením sankcií voči Rusku aj o energetický sektor a aby umožnilo prenos zbraní na Ukrajinu cez svoje územie.

Vyhlásenie Orbánovho hovorcu Bertalana Havasiho zverejnil server infostart.hu.

9.10 h

Ukrajine sa podarilo znovu dobyť mestá a obranné pozície východne od hlavného mesta Kyjev. Referuje o tom spravodajský web BBC s odvolaním sa na najnovšie hodnotenie britského ministerstva obrany.

8.45 h

Americký prezident Joe Biden by mal potvrdiť zvýšenie dodávok skvapalneného zemného plynu pre Európu. Agentúra AP pripomína, že Spojené štáty dlhodobo pracujú na znížení závislosti starého kontinentu od dodávok energií z Ruska. Táto otázka bude témou rokovaní medzi Bidenom a šéfkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou.

8.40 h

Klimatická kríza je cez závislosť Slovenska na ruskom plyne priamo spojená s vojnou na Ukrajine. Tvrdí to iniciatíva Klíma ťa potrebuje, ktorá zároveň žiada poslancov Národnej rady SR, aby vyhlásenie stavu klimatickej núdze podporili. Hlasovať sa o nej má v piatok. Informoval o tom tím z iniciatívy.

„Okrem čoraz častejších požiarov v Spojených štátoch, aktuálnych povodní v Austrálii, či období sucha aj u nás na Slovensku, nám aj aktuálny konflikt na Ukrajine ukazuje neudržateľnosť súčasného, fosílnymi palivami poháňaného sveta,” uvádza koordinátor iniciatívy Jakub Hrbáň. 

8.33 h

Ukrajina obvinila Rusko z toho, že odvádza stotisíce ukrajinských civilistov zo zničených miest do Ruska, kde ich môže držať ako zajatcov. Rusko chce takto podľa Ukrajiny vyvíjať tlak na Kyjev, aby sa vzdal, píše The Guradian.

8.26 h

Pápež František spoločne s biskupmi z celého sveta zasvätí v piatok o 17.00 h Rusko a Ukrajinu Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie. Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi vykoná slávnostný akt zasvätenia na sviatok Zvestovania Pána na záver kajúcej pobožnosti v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne. Informoval Vatican News.

8.13 h

Náš sused Ukrajina má právo brániť sa a my ho nemôžeme nechať bez pomoci. Pri príležitosti jedného mesiaca od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Ukrajinci podľa nej vedú spravodlivý boj o svoju suverenitu a národné sebaurčenie a Slováci pri pohľade do vlastnej histórie tomu musia rozumieť.

„V týchto dňoch a týždňoch sa píšu dejiny. Som hrdá na to, že Slovensko stojí na ich správnej strane tým, že pomáha Ukrajine,“ konštatovala prezidentka. Ľudia podľa nej nesmú podliehať vábeniu a tvrdeniam, že vojna sa nás netýka, aby sme nedráždili Rusko. „Veď Vladimír Putin sám už niekoľkokrát ukázal, že keď chce konflikt, zámienku si nájde,“ zdôraznila Čaputová.

7.55 h

Ruský prezident Vladimir Putin „musí byť šokujúco sklamaný“ výkonom svojej armády. Myslí si to niekdajší riaditeľ americkej spravodajskej služby CIA Robert Gates.

„Na Ukrajine vidíme brancov, ktorí nevedia, prečo tam sú. Nie sú veľmi dobre vycvičení a majú obrovské problémy s velením a riadením a taktiež neuveriteľne mizernú taktiku,“ poznamenal Gates podľa AP.

7.20 h

Ukrajina podľa všetkého úspešne zaútočila na ruské lode kotviace v prístave Berďansk v Azovskom mori, uviedli Spojené štáty a Británia. Nie je ale jasné, aké zbrane pri tom použila, uviedol podľa stanice CNN činiteľ amerického ministerstva obrany.

7.17 h

Mestská rada v obliehanom ukrajinskom meste Mariupoľ na pobreží Azovského mora naliehavo žiada o pomoc. Ako uviedla na telegrame, obyvatelia mesta začínajú umierať od hladu.

Predstavitelia mesta informovali, že stále viac ľudí nemá žiadne jedlo. Viaceré pokusy o vytvorenie humanitárnych koridorov a poskytnutie pomoci pritom zlyhali, pretože ruské jednotky neustále porušujú dohody o prímerí.

7.00 h

Výbor talianskeho parlamentu, ktorý sa zaoberá spravodajskými záležitosťami, predvolal bývalého premiéra Giuseppe Conteho. Na svetlo sveta totiž vyplávali obavy, že vojenský a lekársky tím vyslaný Ruskom v začiatkoch pandémie koronavírusu na pomoc Taliansku v skutočnosti na Apeninskom polostrove vykonával špionážnu misiu, píše AP.

Do ruskej misie bolo zapojených približne 100 príslušníkov armády a zdravotníckych pracovníkov. V čase ich misie sa v Taliansku objavili správy, že ruskí vojaci operujú neďaleko od americkej vojenskej základne v severnom Taliansku. Ruský tím odišiel z Talianska po niekoľkých týždňoch.

6.48 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v noci na piatok prihovoril lídrom EÚ, ktorí sa zišli na dvojdňovom samite v Bruseli. Opísal skazu, ktorú v jeho krajine napáchalo Rusko a poďakoval sa Európe za jej podporu Ukrajine.

Následne však svojím charakteristickým priamočiarym spôsobom európskym lídrom odkázal, že konali príliš neskoro na to, aby Rusko zastavili, približuje stanica BBC.

6.40 h

Americký prezident Joe Biden navštívi v piatok poľské mesto Rzeszów ležiace približne 80 kilometrov západne od ukrajinských hraníc, kde sa stretne s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Oznámil to Biely dom.

6.19 h

Neúspešnosť niektorých presne riadených striel, ktoré ruská armáda používa na Ukrajine, je až 60 percent. Agentúre Reuters to oznámili traja nemenovaní americkí predstavitelia.

Taká vysoká miera zlyhania by mohla vysvetliť, prečo sa Rusku ani po mesiaci od vpádu na Ukrajinu aj napriek očividnej vojenskej prevahe nedarí dosiahnuť väčší úspech.

6.13 h

Rusko a Ukrajina si vo štvrtok vymenili celkovo 50 vojnových aj civilných zajatcov. Výmenu potvrdili obe strany, informovala agentúra AFP. Podľa vyjadrenia Kyjeva ide o vôbec prvú „plnohodnotnú“ výmenu zajatcov od začiatku už mesiac trvajúcej ruskej invázie.  

6.09 h

Vyše 3 300 ľuďom sa vo štvrtok podarilo odísť z obliehaných ukrajinských miest cez tzv. humanitárne koridory. Oznámila to vo podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková, ktorú citovala agentúra DPA.

Väčšina z týchto ľudí, približne 2 700, sa evakuovala z prístavného mesta Mariupol a zamierila do Záporožia. Ďalším zhruba 500 ľuďom sa podarilo odísť z troch dedín pri hlavnom meste Kyjev.

6.04 h

Austrálska vláda zaviedla sankcie proti bieloruskému vodcovi Alexandrovi Lukašenkovi a členom jeho rodiny a 22 ruským tvorcom propagandy. Dôvodom je ich podiel na ruskej invázii na Ukrajinu, napísala agentúra Reuters.

6.01 h

Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie pohrozili Rusku ďalšími robustnými sankciami za agresiu na Ukrajine. Nezhodli sa však na diskutovanom embargu na dovoz ruských energií ani iných konkrétnych krokoch.

Rusko podľa nich musí prestať páchať vojnové zločiny a umožniť ľuďom z ostreľovaných miest odísť či do nich dostať humanitárnu pomoc. Lídri v záveroch prvého dňa bruselského samitu tiež sľúbili vytvorenie fondu solidarity pre Ukrajinu a ďalšiu podporu pre utečencov aj krajiny, ktoré ich prijímajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet