Na hlavný obsah

Pokračujúci vojenský konflikt na Ukrajine sledujeme aj v stredu

Rusko by malo opäť otvoriť humanitárne koridory.

Pokračujúci vojenský konflikt na Ukrajine sledujeme aj v stredu
Ukrajinskí vojaci pomáhajú staršej žene v meste Irpiň. Foto: TASR/AP

Ruská vojenská invázia na Ukrajine pokračuje aj v stredu (9. 3.) už štrnástym dňom. Ruský prezident Vladimir Putin spustil ním označovanú „špeciálnu vojenskú operáciu“ 24. februára s cieľom „demilitarizovať“ Ukrajinu.

V utorok (8. 3.) sa cez vytvorené humanitárne koridory podľa Kyjeva podarilo evakuovať okolo 5 000 civilistov z mesta Sumy. Evakuácie z Mariupolu ostávajú aj naďalej problematický. Rusko prisľúbilo, že aj v stredu zastaví ostreľovanie a umožní evakuáciu civilistov.

Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi v utorok uviedol, že počet utečencov z Ukrajiny už prekonal hranicu dvoch miliónov. Viac ako polovica z nich, 1,3 milióna, zamierila cez hranice do Poľska. Na Slovensko prišlo z Ukrajiny od vypuknutia vojenského konfliktu celkovo 140 700 osôb.

Sledujeme dianie online:

22.55 h

Ruský ústavný súd ohlásil svoje vystúpenie z Konferencie európskych ústavných súdov, uviedla agentúra Interfax.

Rozhodnutie prišlo krátko po tom, ako boli na návrh viacerých ústavných súdov rozoslané formuláre k hlasovaniu o ukončení či pozastavení členstva ruského ústavného súdu a pridruženého členstva bieloruského ústavného súdu. 

22.45 h

Z Kyjevskej oblasti utekajú pred ruskou agresiou tisíce ľudí, čo má za následok tvorenie niekoľkokilometrových kolón áut. Oblastný predstaviteľ pre americkú stanicu CNN uviedol, že ľudia sa snažia pred bojmi ujsť najmä z oblastí severne a severozápadne od Kyjeva.

V priebehu stredy sa tisícky ľudí snažili využiť takzvané zelené koridory dohodnuté s Ruskom.

„Žiaľ, nie všetci obyvatelia zo všetkých miest mohli dnes odísť,“ povedal v stredu večer zástupca predsedu kyjevskej oblastnej samosprávy Konstantin Usov. Dodal, že kolóna áut na danom mieste môže mať dĺžku až 15 kilometrov.

22.35 h

Americké ministerstvo obrany odmietlo akékoľvek plány poskytnúť Ukrajine stíhačky MiG-29, povedal jeho hovorca John Kirby. Išlo by podľa neho o „vysoko riskantný krok“, ktorý by zároveň výrazne nezlepšil kapacitu ukrajinského letectva.

22.33 h

Český umelec Václav Pišvejc natrel do ukrajinských farieb jedno z umeleckých diel v centre Florencie. Chcel tak vyjadriť podporu Ukrajine, teraz mu ale hrozí trest, uviedol florentský denník La Nazione.

Pišvejc vo Florencii dlhodobo žije, v metropole Toskánska sa preslávil svojimi útokmi na známe umelecké artefakty, inštitúcie či tvorcov.

22.29 h

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) oznámila, že stratila spojenie so zariadením sledujúcim bezpečnosť v Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorej sa v rámci invázie na Ukrajinu v uplynulých dňoch zmocnili ruské vojská. Podobný problém hlásila MAAE aj v prípade vyradenej jadrovej elektrárne Černobyľ.

22.21 h

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu overila informácie o 18 útokoch na zdravotnícke zariadenia, samotných zdravotníkov a sanitky, pri ktorých zahynulo desať ľudí a 16 utrpelo zranenia. TASR o tom informuje na základe správy britského denníka The Guardian.

„Tieto útoky pripravujú celé oblasti o zdravotnú starostlivosť,“ povedal generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus s tým, že „jediným skutočným riešením situácie je mier“.

22.07 h

Litovské hlavné mesto Vilnius premenovalo ulicu, na ktorej sídli ruské veľvyslanectvo, na Ulicu ukrajinských hrdinov. Urobilo tak na protest proti ruskej invázii na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

„Od dnešného dňa bude na každej vizitke zamestnancov ruského veľvyslanectva zmienka o ukrajinskom boji a každý sa bude musieť pri písaní názvu tejto ulice zamyslieť nad zverstvami, ktoré napáchal ruský režim proti mierumilovnému ukrajinskému národu,“ uviedol vo vyhlásení primátor Vilniusu Remigijus Šimašius.

21. 55 h

V meste Mariupol na juhu Ukrajiny údajne prišlo od začiatku ruskej invázie o život približne 1 300 civilistov. Uviedli to predstavitelia mesta, informovala o tom americká stanica CNN.

Mesto začali ostreľovať hneď na začiatku konfliktu, no už takmer týždeň je pod neustálou paľbou.

21.48 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre nemecký týždenník Die Zeit varoval, že Rusko predstavuje hrozbu pre celú Európu, pretože šéf Kremľa Vladimir Putin sa ju usiluje rozdeliť.

„Skutočne je v nebezpečenstve celý kontinent, pokiaľ má Rusko možnosť napadnúť iný štát,“ povedal Zelenskyj. „(Putin) chce Európu rozdeliť, rovnako ako Ukrajinu,“ dodal.

Zelenskyj tiež priblížil svoj každodenný život v situácii, keď ho Rusko považuje za nepriateľa č.1. „Veľmi málo spím, pijem extrémne veľa kávy a vediem množstvo rozhovorov a rokovaní,“ uviedol s tým, že „robí neuveriteľné množstvo vecí, ktoré sú potrebné na obranu a záchranu“ Ukrajincov.

„Som so svojím ľudom,“ zdôraznil Zelenskyj s tým, že aj Ukrajinci stoja za svojím prezidentom, čo považuje za svoju najlepšiu ochranu.

21.23 h

Cez slovensko-ukrajinskú hranicu prešlo za uplynulých 24 hodín približne 12 000 ľudí. Situáciu komplikuje aj počasie, v noci má byť opäť mrazivo. Dobrovoľníkov je málo a sú vyčerpaní.

20.41 h

Cudzinecká polícia má problémy zvládať nápor utečencov. Ukazuje to stav na oddelení v Bratislave. Poradový ani rezervačný systém nefunguje. Utečenci si začali vytvárať vlastné neoficiálne poradovníky.

Oddelenia cudzineckej polície na celom Slovensku aktuálne pracujú 24 hodín a sedem dní v týždni. K tomu bratislavskému pristavili vykurované stany, cisternu s vodou aj stan, kde dobrovoľníci utečencom ponúkajú čaj a jedlo. Tí tu neraz strávia hodiny a mnohí sa sťažujú, že organizácia pokrivkáva.

20.27 h

Múzeum dejín medicíny v lotyšskom hlavnom meste Riga vyvesilo na svojej fasáde veľkorozmerný plagát, na ktorom je portrét ruského prezidenta Vladimira Putina štylizovaný do podoby lebky.

Týmto spôsobom chce vyjadriť protest proti ruskej vojenskej invázii na Ukrajinu a prejaviť solidaritu s Ukrajincami. Informovala o tom agentúra DPA.

20.10 h

Ruský prezident Vladimir Putin na Ukrajine zlyhá a nakoniec odíde z vojny ako porazený. Na tlačovej konferencii to dnes povedal americký minister zahraničia Antony Blinken. Putin má podľa neho v pláne Ukrajinu týrať, avšak nemôže si získať priazeň Ukrajincov ani postaviť na ich čelo bábkovú vládu.

„Som presvedčený, že Putin zlyhá a Rusko utrpí strategickú porážku,“ citoval Blinkena denník The Guardian

20.07 h

Pred vojnou na Ukrajine utieklo na Slovensko vyše dvesto detí bez rodičov. Štát pre nich rozšíril kapacity v centrách pre deti a rodiny, teda v detských domovoch. Na hraniciach sú sociálni pracovníci, ktorí im poskytujú pomoc a sprevádzajú ich.

19.59 h

Ukrajina počas dnešného dňa evakuovala 40 000 ohrozených civilistov, uviedol predseda poslaneckého klubu vládnej strany Sluha ľudu David Arachamija. Problémy s evakuáciou podľa neho pretrvávajú v Kyjeve, Charkove a Mariupole.

„Za jediný deň bolo evakuovaných vyše 40 000 žien a detí z celej Ukrajiny. Snažili sme sa evakuovať 100 000, ale nepodarilo sa to. Naďalej pracujeme v najproblematickejších oblastiach: Mariupol, Charkov a Kyjevská oblasť,“ napísal Arachamija na sociálnej sieti.

19.42 h

Rusko priznalo, že na Ukrajine používa termobarický zbraňový systém TOS-1A, tvrdí britské ministerstvo obrany.

19.22 h

Spojené štáty americké presunuli z Nemecka do Poľska dve batérie raketového systému protivzdušnej obrany Patriot. Urobili tak na žiadosť Varšavy, vyhlásil v stredu nemenovaný vysoký predstaviteľ Pentagónu. Informovala o tom agentúra AFP.

Tento krok môže byť podľa AFP dôsledkom rastúcich obáv, že ruské vojská na Ukrajine by mohli – úmyselne alebo neúmyselne – zasiahnuť raketami aj Poľsko.

18.58 h

Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) v stredu predstavila svoj balík „odolnosti“ v hodnote 2 miliárd eur na pomoc občanom, spoločnostiam a krajinám postihnutým vojnou na Ukrajine vrátane tých, ktoré prijímajú utečencov. Informovala o tom agentúra AFP.

Finančné prostriedky budú rýchlo sprístupnené na podporu ukrajinských spoločností a tam, kde to bude možné, im pomôžu presťahovať sa, aby mohli pokračovať v práci, uviedla EBOR vo vyhlásení.

Fond „pomôže tiež v krajinách, ktoré sú priamo zasiahnuté prílevom ukrajinských utečencov“. Po invázii ruskej armády už utieklo z Ukrajiny najmenej 2,2 milióna ľudí.

18.46 h

Približne tucet ruských lietadiel uviazol na švajčiarskych letiskách po tom, ako im mnohé európske štáty v rámci sankcií za inváziu ruskej armády na Ukrajinu uzavreli svoj vzdušný priestor. Uviedol to hovorca švajčiarskeho úradu pre civilné letectvo.

Týka sa to súkromných lietadiel aj lietadla ruskej spoločnosti Aeroflot. Jedno z lietadiel údajne patrí majiteľovi futbalového klubu Chelsea Romanovi Abramovičovi a koncom februára priletelo do Bazileja z Londýna. Majiteľom ďalšieho je vraj miliardár Viktor Vekselberg.

Švajčiarsko zaviedlo proti Rusku podobné sankcie ako Európska únia a 28. februára uzavrelo svoj vzdušný priestor pre ruské lietadlá a letecké spoločnosti.

18.27 h

Premiér SR Eduard Heger (OĽANO) vyzýva tých, ktorí šíria proruské dezinformácie, aby s tým prestali. Uviedol to na sociálnej sieti. Reagoval na informácie o bombardovaní v ukrajinskom Mariupole, kde Rusi zbombardovali pôrodnicu. Aktuálne v meste hlásia takmer 1 200 obetí.

Heger kritizuje, že niektorí politici a istá malá časť spoločnosti stále tvrdia, že na Ukrajine nejde o vojnový zločin. „Z úcty k obetiam, ktoré sa ničím neprevinili, vás vyzývam, prestaňte šíriť tieto lži a dezinformácie. Prestaňte klamať slovenských občanov,“ uviedol.

Podľa predsedu vlády sa ruský prezident Vladimir Putin na Ukrajine dopustil zločinu. „Kto ho obhajuje alebo sa ho zastáva, tak sa spolu s ním podieľa na vraždení civilného obyvateľstva Ukrajiny,“ dodal predseda vlády SR.

18.19 h

Rakúsky spolkový kancelár Karl Nehammer vyhlásil, že rozvážny prístup členských krajín Severoatlantickej aliancie bráni vypuknutiu svetovej vojny. Informovala o tom agentúra APA.

Kancelár po stretnutí s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim pripomenul, že proti ruskej invázii na Ukrajinu musia byť aj naďalej využívané civilné prostriedky, akými sú ekonomické sankcie, a nie vojenská sila.

Nehammer a Morawiecki podporili snahy Európskej únie o prijatie ďalšieho balíka sankcií proti Rusku, až do doby, kým vojna neskončí.

18.16 h

Maďarsko sa nemôže pripojiť k sankciám uvaleným Spojenými štátmi na Rusko v oblasti energetiky, pretože aj naďalej potrebuje zemný plyn a ropu prichádzajúce z Ruska, píše sa vo vyhlásení predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána zverejneného na sociálnej sieti.

„V centre snáh sa nachádza dosiahnutie mieru, avšak musíme sa venovať aj riešeniu následkov pre hospodárstvo,“ povedal maďarský premiér.

18.06 h

Poľský premiér Mateusz Morawiecki počas návštevy Rakúska v stredu vyhlásil, že dodávky bojových lietadiel na Ukrajinu sa môžu uskutočniť len so súhlasom všetkých členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO). Informovala o tom agentúra Reuters.

Washington predtým odmietol ponuku Varšavy poskytnúť všetky poľské stíhačky typu MiG-29 na americkú leteckú základňu Ramstein v Nemecku s cieľom nechať ich k dispozícii Spojeným štátom na pomoc Ukrajine. Poľsko následne vyzvalo ostatné členské štáty Aliancie, aby taktiež poskytli stíhačky Ukrajine.

„Takéto vážne rozhodnutie, akým je dodávka lietadiel, musí byť jednomyseľne a jednoznačne urobené celou Severoatlantickou alianciou,“ povedal Morawiecki

17.55 h

Ruský prezident Vladimir Putin a nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu telefonicky hovorili o diplomatických snahách smerujúcich k vyriešeniu konfliktu na Ukrajine a o vytvorení humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na vyhlásenie Kremľa.

17.43 h

Najmenej 1 170 civilistov bolo zabitých v obliehanom meste Mariupol od začiatku ruskej invázie, uviedol zástupca starostu. V meste dnes pochovali 47 obetí.

17.41 h

Takmer dve desiatky českých, ukrajinských, ruských a bieloruských hudobníkov vyjadrili svoj nesúhlas s prebiehajúcou vojnou na Ukrajine spoločným nahratím skladby „Nevzdám se“.

Skladba vznikla novou úpravou piesní „Obijmi“ a „Bez boju“ od ukrajinskej rockovej skupiny Okean Elzy. Jej novú podobu pripravil ruský producent a hudobník Igor Ochepovsky, ktorý rovnako ako ďalší umelci zapojení do tohto projektu pôsobí a žije v Česku.

17.31 h

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva dnes uviedol, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zdokumentoval smrť 516 civilistov, z toho 37 detí. Zranených bolo 908 civilných osôb. Skutočný počet obetí bude podľa neho zrejme oveľa vyšší.

17.05 h

Ruské ministerstvo obrany dnes uviedlo, že invázie na Ukrajinu sa zúčastňujú tiež branci a že niektorí tam padli do zajatia.

Prezident Vladimir Putin ich prítomnosť na Ukrajine podľa tlačových agentúr poprel a uviedol, že bojov sa zúčastňujú len profesionálni vojaci, ktorí majú podpísanú zmluvu s ruskou armádou.

16.49 h

Dlh Ruska proti Ukrajine a svetu prudko rastie, napísal na sociálnej sieti premiér Eduard Heger (OĽANO). „Po tom, čo drvivá väčšina členov OSN odsúdila ruský útok na Ukrajinu, a nijako to s Kremľom nepohlo, Rusko sa odmietlo zúčastniť na pojednávaní Medzinárodného súdneho dvora v Haagu,“ dodal.

16.44 h

Členovia kyjevského symfonického orchestra usporiadali v stredu improvizovaný koncert za mier na Námestí nezávislosti v Kyjeve. Stalo sa to v čase, keď sa ruské invázne sily z rôznych smerov približujú k ukrajinskej metropole a panujú obavy, že sa na ňu chystajú zaútočiť. TASR informuje na základe správ agentúry Reuters a stanice BBC.

16.38 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil zbombardovanie pôrodnice v Mariupole. „Priamy úder ruských vojsk na pôrodnicu. Ľudia, deti sú pod troskami. Zverstvo! Ako dlho ešte bude svet spolupáchateľom, ktorý ignoruje teror? Zatvorte nebo hneď teraz! Zastavte vraždenie! Máte moc, ale zdá sa, že strácate ľudskosť,“ napísal na sociálnej sieti.

16.03 h

Britská vláda zvažuje plán poslať ukrajinskej armáde popri tisícoch protitankových striel tiež protiletecké strely. V britskom parlamente to dnes povedal minister obrany Ben Wallace.

Podľa agentúry Reuters by prípadná dodávka protileteckých zbraní Starstreak predstavovala významný posun v snahe Británie podporiť Ukrajinu v boji proti ruskej invázii.

15.42 h

Taliansky výrobca dodávok a úžitkových vozidiel Iveco končí s predajom svojich vozidiel v Rusku, informuje agentúra Bloomberg.

15.38 h

Americký televízny kanál Discovery Channel zastavuje vysielanie v Rusku. Okrem hlavného kanála pod značku patria aj stanice ako Animal Planet, Animal Planet HD, Discovery Channel, Discovery Science, Eurosport 1 či Eurosport 2, informuje bieloruské nezávislé médium Nexta.

15.34 h

Nestlé oznámilo zastavenie kapitálových investícií v Rusku. Bude však pokračovať v dodávkach základných potravinárskych produktov.

15.18 h

Príslušníci ruskej Národnej gardy zadržali v ukrajinskej Chersonskej oblasti viac ako 400 ľudí, ktorí protestovali proti ruskej okupácii, uviedlo v stredu podľa agentúry Reuters velenie ukrajinskej armády.

Cherson je doteraz najväčšie mesto, ktoré ruské invázne jednotky ovládli. Agentúra Interfax-Ukrajina píše, že obyvatelia juhoukrajinského regiónu protestujú proti ruskej invázii už niekoľko dní.

15.10 h

Nemecký kancelár Olaf Scholz vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina na zastavenie krviprelievania na Ukrajine, ktorým trpia nielen Ukrajinci, ale aj Rusi. Scholz na stredajšej (9. 3.) spoločnej tlačovej konferencii s kanadským premiérom Justinom Trudeauom vyhlásil, že je nutné konflikt urovnať diplomatickou cestou, pretože nevidí zmysel vo vojenskom riešení. Trudeau uviedol, že Kanada bude Ukrajine naďalej poskytovať vojenské vybavenie a zbrane

14.47 h

Hovorca americkej spoločnosti Airbnb uviedol, že používatelia ich internetovej platformy, ktorá sprostredkúva prenájom ubytovania, si zarezervovali dohromady už viac ako 61 000 nocí na Ukrajine. Ľudia z celého sveta sa týmto spôsobom rozhodli podporiť ukrajinských „hostiteľov“, ktorí pre ruskú inváziu prišli o zdroj príjmov. Informovala o tom agentúra AFP.

14.20 h

Vláda Českej republiky v stredu schválila vyslanie 650 vojakov na Slovensko, kde bude väčšina z nich pôsobiť v mnohonárodnej jednotke Severoatlantickej aliancie, ktorú bude viesť česká armáda.

Menšia časť vojakov bude na Slovensku pomáhať so zvládaním migrácie z Ukrajiny súvisiacej s ruskou inváziou. Misiu českých vojakov musí ešte schváliť parlament ČR, informuje na svojej webstránke stanica CNN Prima News.

13.26 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v stredu západné mocnosti, aby sa bezodkladne rozhodli o ponuke Poľska dodať jeho krajine bojové stíhačky. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

„Kedy už padne rozhodnutie? Pozrite sa, sme vo vojne! Opäť vás žiadame, aby ste sa čo najskôr rozhodli. Pošlite nám lietadlá,“ uviedol Zelenskyj vo videonahrávke na svojom kanáli sociálnej siete Telegram.

13.24 h

Z ukrajinského mesta Enerhodar po dohode s ruskými silami o dočasnom prímerí cez humanitárny koridor evakuovali konvoj civilistov, tvorený najmä ženami, deťmi a staršími ľuďmi, uviedol jeho starosta Dmytro Orlov.

V Enerhodare sídli najväčšia európska (Záporožská) jadrová elektráreň, ktorú aktuálne okupujú ruskí vojaci.

13.21 h

Ruská národná garda zatkla viac ako 400 Ukrajincov, ktorí protestovali proti ruskej okupácii v meste Cherson. Oznámilo to v stredu najvyššie vojenské velenie Ukrajiny.

13.16 h

Vrcholní predstavitelia Európskej únie v stredu v Štrasburgu v súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajinu vyzvali na posilnenie európskej obrany. Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell a predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolaová hovorili o potrebe zvýšiť investície do obrany.

Estónska premiérka Kaja Kallasová europoslancom povedala, že je potrebné zvýšiť obranné výdavky tak, aby vo všetkých krajinách dosahovali minimálne dve percentá hrubého domáceho produktu. Borrell aj Kallasová tiež uviedli, že je nutné zbaviť sa závislosti od ruského plynu.

13.09 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dostane štátnu cenu Alexandra Dubčeka pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia. Schválila to vláda na svojom stredajšom rokovaní. S udelením štátnej ceny je spojená finančná odmena.

13.02 h

Slovensko daruje Ukrajine ďalší vojenský materiál za vyše 9,99 milióna eur. Odsúhlasila to vláda na svojom stredajšom (9. 3.) rokovaní.

13.00 h

Vláda SR v stredu (9. 3.) schválila prítomnosť vojakov Severoatlantickej aliancie (NATO) na území Slovenska v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. V krajine by malo pôsobiť do 2 100 vojakov Aliancie. Odobriť to však musí ešte parlament.

12.55 h

Vojnou na Ukrajine trpia aj tamojšie zoologické záhrady a v nich chované zvieratá. Vlastnú zbierku na pomoc pre ne pripravila košická zoo, ktorá už na Ukrajinu vyslala prvý transport so zásobami.

Auto s nákladom s hmotnosťou viac ako 1,2 tony vyrazilo v utorok (8. 3.) z Košíc do poľského Krakova, odkiaľ dodávka v spolupráci s miestnou zoo poputuje cez Lodž ďalej na Ukrajinu.

12.52 h

Černobyľská jadrová elektráreň je bez elektrického prúdu, čo by mohlo viesť k úniku radiácie, pretože bez elektriny nemožno zabezpečiť chladenie spotrebovaného jadrového paliva. Oznámila to v stredu štátna spoločnosť Enerhoatom, ktorá spravuje štyri funkčné ukrajinské jadrové elektrárne. Elektráreň obsadili nedlho po začatí invázie na Ukrajinu ruskí vojaci.

11.58 h

Niekoľko stoviek ukrajinských utečencov si pri ceste na Slovensko zbalilo nielen nevyhnutné veci pre seba, ale vzali so sebou aj svojich domácich maznáčikov.

Bratislava po ruskej invázii na Ukrajinu zmiernila podmienky nekomerčného dovozu zvieracích spoločníkov z tejto východoeurópskej krajiny. Uviedli štátna veterinárna správa aj finančná správa. Dobrovoľníci na hraniciach pomáhajú tiež zvieratám.

11.56 h

Americkí zákonodarcovia sa v utorok dohodli na poskytnutí 13,6 miliardy dolárov (takmer 12,2 mld. eur) na humanitárnu, vojenskú a ekonomickú pomoc Ukrajine a spojencom USA v Európe.

Suma je súčasťou federálneho rozpočtu na tento rok, ktorý musí Kongres prijať do konca pracovného týždňa, inak federálnym úradom hrozí výpadok financovania. Súčasťou balíka sú aj peniaze pre krajiny, ktoré prijímajú najviac ukrajinských utečencov.

11.52 h

Medzinárodný menový fond schválil núdzovú pomoc Ukrajine vo výške 1,4 miliardy dolárov (zhruba 1,25 mld. eur). Krajina ho môže použiť na financovanie výdavkov a posilnenie platobnej bilancie.

11.50 h

Novozélandskí zákonodarcovia v stredu jednomyseľne schválili návrh zákona, ktorý umožní uvaliť ekonomické sankcie na Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Na rozdiel od mnohých štátov sveta, ktoré už sankcie proti Rusku zaviedli, zákony Nového Zélandu totiž doteraz nedovoľovali uplatniť zásadné a cielené sankcie – krajina mohla uvaliť len tie, ktoré sa schválili na pôde OSN.

11.48 h

Približne 200 000 ukrajinských utečencov sa dostalo k poľskému hlavnému mestu Varšava, oznámil v stredu Mazovský vojvoda Konstanty Radziwill. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

Radziwill v Rádiu ZET povedal, že na pomoc utečencom vyslali skupinu 250 zástupcov varšavských úradov. Pomoc podľa Radziwilla zabezpečujú spoločnosti z oblasti sociálnej starostlivosti, úrady regionálnych vlád a ústrednej vlády i súkromné osoby. Varšava sa nachádza v Mazovskom vojvodstve.

11.46 h

Vlády členských krajín EÚ pripravujú v súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajine nové sankcie, ktoré plánujú uvaliť na zhruba stovku Rusov napojených na režim ruského prezidenta Vladimira Putina. Na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu to v stredu oznámil šéf únijnej diplomacie Josep Borrell.

„Členské štáty pracujú na balíku sankcií, cielených na asi 100 ľudí na rôznych úrovniach (ruskej) štátnej správy,“ povedal Borrell. Mohlo by ísť o zákaz cestovania či o zmrazenie majetku.

11.14 h

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová uviedla, že ruským cieľom vraj je, aby Ukrajina mala neutrálny štatút, a ten by najradšej dosiahli prostredníctvom rozhovorov.

Ciele Moskvy nezahŕňajú zvrhnutie kyjevskej vlády a dúfa, že v ďalšom kole rokovaní s Ukrajinou dosiahne výraznejší pokrok, povedala Zacharová s tým, že ruská vojenská operácia prebieha striktne v súlade s jej plánom. Informovala o tom agentúra Reuters.

11.08 h

Prešovská univerzita v Prešove a Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach majú podpísané zmluvy o spolupráci s viacerými školami a inštitúciami v Ruskej federácii, ako aj na Ukrajine. Z dôvodu vojnového konfliktu na Ukrajine pristúpili k pozastaveniu spolupráce s inštitúciami v Ruskej federácii.

11.00 h

Najmenej desať ľudí zahynulo v utorok pri ruskom ostreľovaní východoukrajinského mesta Severodoneck, uviedol v stredu podľa agentúry AFP gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj a dodal, že ďalších desať ľudí utrpelo zranenia.

Ukrajinskí záchranári hlásia, že ruské sily ostreľovali súkromné domy a v priebehu 24 hodín zabili desiatky dospelých a detí, píše server Ukrajinska pravda.

10.38 h

Čína, ktorá odmietla odsúdiť ruskú inváziu na Ukrajinu, vyhlásila, že za zvyšovanie napätia medzi Kyjevom a Moskvou môže Severoatlantická aliancia (NATO) pod vedením Spojených štátov.

10.33 h

„Situácia je veľmi dynamická, mnohé spoločnosti odchádzajú, sankcie spôsobili domino efekt, aby sme vyslali jasný signál komukoľvek, komu napadne urobiť vojnu v 21. storočí, že bude izolovaný,“ uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO) pred rokovaním vlády.

„Neustále prebieha koordinácia a navyšovanie kapacít,” povedal premiér o humanitárnej pomoci. „Toto všetko, čo sa deje, koordinuje štát.”

10.30 h

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zavádza mimoriadne evakuačné vlaky z ukrajinského Čopu, ktoré budú premávať denne. Informoval o tom hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

10.28 h

Vyše 1 300 ľudí má záujem poskytnúť ubytovanie pre utečencov z Ukrajiny. Vyplýva to z registrácie, ktorú spustila Konferencia biskupov Slovenska (KBS) v spolupráci so Slovenskou katolíckou charitou a Maltézskou pomocou Slovensko. Informuje o tom Tlačová kancelária KBS na svojom webe.

10.20 h

Ukrajinská vláda zakázala export ražu, jačmeňa, pohánky, prosa, cukru, soli a mäsa do konca roka. Informovala o tom agentúra Reuters.

10.17 h

Poľsko je pripravené dodať Ukrajine stíhačky MiG-29, avšak iba v rámci štruktúr Severoatlantickej aliancie. Povedal poradca poľského prezidenta Jakub Kumoch po tom, ako Spojené štáty odmietli návrh dodať Washingtonu poľské lietadlá. Napísala agentúra Reuters.

„USA nechcú, aby tieto lietadlá odišli na Ukrajinu z amerických základní. Poľsko je pripravené konať, ale jedine v rámci štruktúr Aliancie, v rámci štruktúr NATO,“ povedal Kumoch.

10.06 h

O pomoc v hmotnej núdzi doteraz požiadalo 246 občanov Ukrajiny, ktorí sa rozhodli požiadať o útočisko na Slovensku. Informoval o tom pred stredajším rokovaním vlády minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

10.05 h

Počet ľudí utekajúcich pred vojnovým konfliktom na Ukrajine dosiahol úroveň 2,1 až 2,2 milióna. Uviedol to Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov.

10.00 h

Podľa Amnesty International môže byť ruský nálet, pri ktorom zahynulo 47 civilistov čakajúcich v rade na chlieb v ukrajinskom meste Černihiv, vojnovým zločinom.

9.55 h

Ruské ministerstvo obrany v stredu zverejnilo dokument, o ktorom tvrdí, že ide o originál tajného rozkazu svedčiaceho o tom, že Kyjev pripravoval na marec útok na Donbas. Informovala o tom agentúra TASS.

Ukrajinská strana zatiaľ na túto správu nereagovala. Časť Donbasu na východe Ukrajiny ovládajú proruskí separatisti. Ochranou ruského obyvateľstva v Donbase Moskva okrem iného ospravedlňuje svoju terajšiu agresiu voči Ukrajine.

9.54 h

Niektoré samosprávy na strednom Považí v súvislosti s inváziou ruských vojsk na Ukrajinu pristúpia  k rušeniu partnerstiev s mestami v Rusku a v Bielorusku. Ide napríklad o Púchov, Považskú Bystricu či Dubnicu nad Váhom.

9.53 h

Vydavateľstvo časopisov Condé Nast, ktoré vydáva magazíny ako Vogue, Glamour a Vanity Fair, pozastavuje vydavateľskú činnosť v Rusku. Dôvodom je konflikt na Ukrajine a bezpečnosť zamestnancov nakladateľstva. V stredu o tom informovala tlačová agentúra AFP.

9.52 h

Dvanásť slovenských europoslancov zo štyroch politických frakcií v stredu podpísalo spoločný list, v ktorom odsudzujú vystúpenia poslanca Milana Uhríka (Republika) v pléne Európskeho parlamentu (EP), ako aj sériu jeho dezinformačných statusov, ktoré šíri na sociálnych sieťach. Zo Štrasburgu informuje spravodajca TASR.

„So znepokojením a hanbou sledujeme vyjadrenia slovenského europoslanca Milana Uhríka k ruskej agresii proti Ukrajine. V jeho vystúpeniach v pléne EP, ale aj vo vyjadreniach na sociálnych sieťach opakovane hovorí o tom, že svet podlieha klamlivej propagande, ktorá zásobuje médiá dojemnými fotografiami z Ukrajiny. Obviňuje z tendenčnej a nepravdivej propagandy všetkých, ktorí informujú o hrôzach vojnového konfliktu na Ukrajine,“ uvádza sa v otvorenom liste.

9.31 h

Cudzinci, ktorí dobrovoľne bojujú za Ukrajinu, budú mať nárok na ukrajinské občianstvo. Vyhlásil to v utorok námestník ukrajinského ministra vnútra Jevhen Jenin, ktorého s odvolaním sa na ukrajinskú štátnu tlačovú agentúru Ukrinform citovala americká spravodajská stanica CNN.

9.20 h

Spojené štáty uviedli, že spolupracujú s Ukrajinou na tom, aby zabránili ruským silám zhabať biologický výskumný materiál, ktorý sa nachádza na Ukrajine. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

„Ukrajina má biologické výskumné zariadenia a v skutočnosti nás teraz dosť znepokojuje, že ruské jednotky – ruské sily – sa môžu snažiť získať kontrolu nad nimi,“ uviedla v utorok námestníčka ministra zahraničných vecí USA pre politické záležitosti Victoria Nulandová na vypočutí pred americkými zákonodarcami, keď sa jej priamo pýtali, či má Ukrajina biologické zbrane.

8.44 h

Spojené kráľovstvo v stredu predstavilo nové sankcie proti Rusku v oblasti leteckej dopravy. Londýn zakáže vývoz tovaru súvisiaceho s leteckým a vesmírnym priemyslom. Okrem toho plánuje zadržať každé ruské lietadlo, ktoré pristane na letisku v Británii. Informuje o tom agentúra Reuters.

8.31 h

Za posledných 24 hodín sa polícii na hraničných priechodoch na vstupe z Ukrajiny podarilo vybaviť 12 613 osôb. Celkový počet ľudí, ktorí prekročili slovenské hranice, vzrástol na 153 303.

8.28 h

Spojené štáty posielajú Poľsku dva systémy protivzdušnej obrany Patriot s cieľom čeliť akejkoľvek potenciálnej hrozbe proti USA a spojencom v NATO počas pokračujúcej ruskej invázie na Ukrajinu. Oznámil to v noci na stredu hovorca velenia americkej armády v Európe (US EUCOM) Adam Miller. Informovala o tom stanica CNN.

8.27 h

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová v stredu popoludní odletí do Varšavy, aby s poľskými partnermi diskutovala o ďalších krokoch v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Po návšteve Poľska zavíta aj do Rumunska. Cieľom oboch návštev je preukázanie podpory východnému krídlu Severoatlantickej aliancie. Informovala o tom agentúra Reuters.

7.56 h

„Ukrajinská protivzdušná obrana doteraz slávi značné úspechy proti ruským moderným lietadlám a pravdepodobne im zabránila akýmkoľvek spôsobom kontrolovať vzdušný priestor,“ hodnotí situáciu na Ukrajine britská spravodajská služba.

V stredajšej správe sa tiež uvádza, že ruským inváznym silám sa nepodarilo prelomiť obranu severozápadne od Kyjeva.

7.29 h

Šéfovia amerických tajných služieb vo svojich analýzach označili ruského prezidenta Vladimira Putina za „nahnevaného“ izolovaného vodcu, ktorý sa usiluje získať globálny vplyv a momentálne je sklamaný z toho, že invázia ruskej armády na Ukrajinu nejde podľa plánu. Informovala o tom v noci na stredu agentúra AFP.

Dlhoročný ruský prezident v sebe už mnoho rokov „dusí výbušnú zmes krivdy a ambícií“, povedal americkým zákonodarcom riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

7.28 h

Nadácia Košického samosprávneho kraja (KSK) zriadila transparentný účet pre pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny. Vzhľadom na nápor na ubytovacie kapacity v Košiciach KSK zároveň otvoril ďalšie dve núdzové zariadenia pre utečencov, a to na Gemerskej a Polárnej ulici, čím vzniklo ďalších približne 100 miest. Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

7.26 h

Humanitárny koridor z obliehaného mesta Sumy na severovýchode Ukrajiny bude fungovať aj v stredu, uviedol na sociálnej sieti telegram gubernátor Sumskej oblasti Dmytro Žyvyckyj.

Plány na prímerie a možnú ďalšiu prevádzku humanitárnych koridorov v utorok večer oznámila Moskva, podľa ukrajinskej tlačovej agentúry Unian budú môcť ľudia odísť medzi 8.00 h až 20.00 h SEČ.

7.14 h

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba sa stretne vo štvrtok (10. 3) so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom v tureckej Antalyi. Diskutovať budú o rusko-ukrajinskom konflikte.

7.05 h

Denník The New York Times sa pridáva k médiám, ktoré sa sťahujú z Ruska. Spravodajská organizácia tak nebude mať žiadneho reportéra v ruskom teréne prvýkrát za storočie.

Robia tak v reakcii na prijatie kontroverzného zákona, podľa ktorého hrozí šíriteľom „falošných“ správ až 15-ročné väzenie.

6.31 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok ocenil rozhodnutie USA zakázať dovoz ruskej ropy, plynu a uhlia, pretože to „citeľne oslabí okupantov, prinúti ich zaplatiť za agresiu a zodpovedať sa za zlo, ktoré spáchali“. Informovala o tom televízia Sky News.

Zelenskyj vo svojom videoposolstve zároveň pripomenul, že Spojené štáty svojim občanom zakazujú aj akékoľvek investície do ruského palivovo-energetického komplexu.

6.24 h

Ukrajina v reakcii na návrh Ruska týkajúci sa prímeria, ktoré má platiť v stredu, konštatovala, že „je ťažké dôverovať okupantovi“. Informovala o tom americká spravodajská televízia CNN.

Ukrajinské ozbrojené sily v krátkej reakcii na nové vyhlásenie Ruska o prímerí zopakovali, že „ruská strana oznamuje režim pokoja na otvorenie humanitárnych koridorov 9. marca od 09.00 h kyjevského času“ (08.00 h SEČ).

6.20 h

Manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v utorok večer zverejnila emotívny otvorený list, v ktorom opisuje dôsledky 13 dní trvajúcej vojny Ukrajiny s Ruskom.

Ako informoval spravodajský web Sky News, Olena Zelenská vo svojom liste vyzvala svetové médiá, aby aj naďalej hovorili pravdu o vojne na Ukrajine.

6.15 h

Príslušníci ruskej národnej gardy prevzali plnú kontrolu nad ukrajinskou Záporožskou jadrovou elektrárňou, píše s odvolaním sa na tieto jednotky ruskej vnútornej bezpečnosti agentúra TASS. Zamestnanci zariadenia podľa nich pracujú v bežnom režime a ukrajinskí obrancovia odovzdali zbrane a boli prepustení.

Ukrajinský minister pre energetiku Herman Haluščenko predtým podľa agentúry Unian Rusko obvinil, že pracovníkov elektrárne mučia a držia proti ich vôli.

Vyhlásenie oboch strán nemožno nezávisle overiť.

6.09 h

Vojenský konflikt na Ukrajine, na ktorú na konci minulého mesiaca zaútočili ruské vojská, so zatajeným dychom sleduje celý svet. Dôkladnú pozornosť však ukrajinskej obrane pred ruským náporom venujú taiwanskí vojenskí stratégi. Odpor Ukrajincov im slúži ako príklad pre prípad, že by ostrovný štát napadla Čína, píše agentúra Reuters.

Čína považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií a hrozí mu vojenským zásahom v prípade, že by vyhlásil nezávislosť. Taiwan napriek tomu funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie, zatiaľ čo v Číne pokračuje režim jednej strany.

6.06 h

Americké ministerstvo obrany oznámilo, že plán Poľska odovzdať stíhačky MiG-29 Spojeným štátom v snahe dostať ich na Ukrajinu nepovažuje za udržateľný. Podľa agentúry Reuters a niektorých amerických médií tým Washington poľskú ponuku odmietol.

Varšava v utorok oznámila, že je ochotná bojové lietadlá dodať na americkú základňu v Nemecku, následne by sa odovzdali ukrajinskej armáde. Podľa Pentagónu ale tento plán vzbudzuje značné obavy pre celú Severoatlantickú alianciu.

6.03 h

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu možno stratila spojenie so systémami, ktoré monitorujú bezpečnostnú situáciu v odstavenej ukrajinskej jadrovej elektrárni Černobyľ. Vyplýva to z tlačovej správy agentúry spadajúcej pod OSN.

Areálu bývalej jadrovej elektrárne sa na začiatku pokračujúcej invázie zmocnili ruskí vojaci a odvtedy tam podľa ukrajinskej strany nedošlo k vystriedaniu pracovníkov dohliadajúcich na zabezpečenie objektu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet