Na hlavný obsah

Vojnový konflikt na Ukrajine sledujeme online aj vo štvrtok

Zástupcovia Ruska a Ukrajiny stále vidia nádej na kompromis.

Vojnový konflikt na Ukrajine sledujeme online aj vo štvrtok
Ilustračná snímka. Foto: ČTK

Vojnový konflikt na Ukrajine, ktorý ruský prezident Vladimir Putin označuje za „špeciálnu vojenskú operáciu“, sa preklopil do svojho štvrtého týždňa.

Ruský nálet v stredu zasiahol divadlo v centre mesta Mariupol, kde sa zrejme ukrývali stovky civilistov, uviedla to radnica mesta. Moskva bombardovanie objektu poprela. 

Americký prezident Joe Biden prvýkrát od začiatku invázie nazval Putina vojnovým zločincom. Senát USA už v utorok (15. 3.) jednomyseľne schválil rezolúciu, ktorá označuje Putina za vojnového zločinca.

Medzinárodný súdny dvor OSN (ICJ) v Haagu nariadil Rusku okamžité zastavenie jeho vojnových operácií na Ukrajine a tiež, aby sa vyvarovalo krokov, ktoré by konflikt vyostrovali. 

Zástupcovia Ruska i Ukrajiny uznali, že vyjednávania o riešení konfliktu nie sú ľahké, existuje podľa nich ale nádej na možný kompromis.

Ukrajina v stredu odmietla model švédskej či rakúskej neutrality. Ten podľa ruskojazyčnej verzie BBC zahŕňa zachovanie vlastnej armády bez cudzích vojenských základní.

Slovensko predbežne súhlasilo, že pošle svoj kľúčový systém protivzdušnej obrany S-300 zo sovietskej éry na Ukrajinu, aby jej pomohol brániť sa pred ruskými náletmi.

Sledujeme dianie online:

23.20 h

Holandské úrady už zmrazili alebo zabavili majetok vo výške viac ako 200 miliónov dolárov, patriaci jednotlivcom alebo firmám pod sankciami pre ruskú inváziu na Ukrajinu. Informoval o tom podľa agentúry Reuters v televízii šéf holandskej centrálnej banky Klaas Knot.

22.35 h

Rusko sa v Bezpečnostnej rade OSN vzdalo zámeru predložiť na hlasovanie návrh rezolúcie týkajúcej sa humanitárnej situácie na Ukrajine. Podľa diplomatov citovaných agentúrou AFP nezískalo podporu svojich predpokladaných spojencov. Ruský kontroverzný návrh odmietli podporiť aj Čína a India.

22.20 h

Ruská veľvyslankyňa v Sofii Eleonora Mitrofanovová vyzvala Bulharsko, aby neposielalo zbrane Kyjevu. Urobila tak pred návštevou amerického ministra obrany Lloyda Austina v Bulharsku, kde má diskutovať s vládnymi predstaviteľmi o prípadnej vojenskej pomoci Ukrajine, píše AP.

„Chcem varovať oficiálnych bulharských predstaviteľov, že dodávanie zbraní, aj tých sovietskeho pôvodu, a tiež munície ukrajinským nacionalistom nepridá optimizmus dvojstrannému dialógu, ktorý je už teraz zhoršený,“ napísala Mitrofanovová na facebooku.

21.55 h

EÚ odsudzuje „vážne porušovanie medzinárodného práva a vojnové zločiny“ páchané Ruskom na Ukrajine, oznámil šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Informovala o tom agentúra AFP.

„Európska únia najdôraznejšími možnými slovami odsudzuje ruské ozbrojené sily a ich pomocníkov za pokračujúce útočenie na civilné obyvateľstvo Ukrajiny a na civilnú infraštruktúru, aj za ich obliehanie mesta Mariupol,“ napísal Borrell vo vyhlásení.

21.30 h

Záchranári sa pre ďalšie ruské ostreľovanie nemôžu dostať k ľuďom v kryte pod vybombardovaným mariupolským divadlom, píše agentúra Unian.

21.22 h

Slovensko má v Spojených štátoch silného spojenca, ktorý v prípade útoku okamžite príde na pomoc a ochráni jeho obyvateľov. Po štvrtkovom stretnutí s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom to na sociálnej sieti napísal premiér Eduard Heger (OĽANO).

„Tieto slová sú v čase, kedy Rusko agresívne napadlo nášho východného suseda, veľmi dôležité. Cením si záväzok našich spojencov zvýšiť bezpečnosť Slovenska,“ uviedol Heger.

21.05 h

Britskému ministrovi obrany Benovi Wallaceovi telefonoval podvodník, ktorý sa vydával za ukrajinského premiéra. Wallace nariadil vyšetrenie incidentu, z ktorého obvinil Rusko.

Videorozhovor bol naviazaný po tom, ako britská vláda dostala e-mail od údajného pracovníka ukrajinského veľvyslanectva. Email následne posunuli ministerstvu obrany.

„Podvodník tvrdiaci, že je ukrajinský premiér, dnes urobil pokus o rozhovor so mnou. Položil niekoľko zavádzajúcich otázok a po tom, čo som nadobudol podozrenie, hovor som ukončil,“ uviedol Wallace na twitteri.

21.00 h

Viac ako 320 000 Ukrajincov sa vrátilo zo zahraničia bojovať za svoju krajinu. Na facebooku o tom informovala štátna pohraničná stráž, pričom uviedla, že väčšina z tohto počtu tvoria muži. Iba v priebehu ostatných 10 dní sa do vlasti vrátilo asi 180 000 Ukrajincov.

„Naši chlapci sa nevzdávajú, preto treba pomáhať, bojovať za našu krajinu. Ukrajina musí byť slobodná, ako všetci Ukrajinci,“ povedal jeden z Ukrajincov, ktorý sa domov vrátil z Poľska.

20.55 h

Americké ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok potvrdilo, že pri ruskom útoku na ukrajinské mesto Černihiv bol zabitý americký občan. Informovala o tom agentúra AP.

Ministerstvo zatiaľ nezverejnilo totožnosť Američana, ktorý je najmenej druhým občanom USA zabitým v tomto konflikte. Minulý týždeň prišiel na Ukrajine o život žurnalista a filmár Brent Renaud.

20.45 h

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok obvinil Rusko z páchania vojnových zločinov tým, že na okupovanej Ukrajine útočí na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

„Úmyselné útoky na civilistov sú vojnovým zločinom. Po všetkej tej deštrukcii, ktorá sa udiala v uplynulých týždňoch, je pre mňa ťažké usúdiť, že Rusi robia niečo iné,“ povedal Blinken.

20.25 h

Ruské jednotky prevzali kontrolu nad mestom Izjum juhovýchodne od Charkova, povedal novinárom vysoký predstaviteľ americkej obrany podľa Pentagónu. Informovala o tom ČTK.

20.00 h

Taliansko vo štvrtok ponúklo, že poskytne prostriedky a financie na obnovu Rusmi zbombardovaného divadla v ukrajinskom meste Mariupol. TASR prevzala správu od agentúry AP.

Taliansky minister kultúry Dario Franceschini na Twitteri uviedol, že vláda na svojom zasadnutí schválila jeho návrh poskytnúť pomoc. „Divadlá všetkých krajín patria celému ľudstvu,“ povedal minister.

19.50 h

Ruské bombardovanie v okolí Kyjeva v uplynulých hodinách zoslablo. Do hlavného mesta však po skončení zákazu vychádzania prišli stovky áut z ostreľovaného Černihiva a Charkova.

Krátko popoludní prechádza redakcia RTVS po upchatom moste cez rieku Dneper a vidí následky ruského útoku.

19.32 h

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok na virtuálnom stretnutí s írskym premiérom Micheálom Martinom odsúdil „surovosť“ ruského prezidenta Vladimira Putina. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

„Putinova surovosť a to, čo jeho vojaci robia na Ukrajine, je jednoducho neľudské,“ povedal Biden.

19.05 h

Ústredný krízový štáb (ÚKŠ) riešil vytvorenie špecifickej pracovnej skupiny, ktorá sa bude zaoberať problematikou dlhodobej integrácie ľudí z Ukrajiny na Slovensku. Informovali o tom minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) a minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina).

Jednotlivé rezorty majú užšie spolupracovať a delegovať ľudí, ktorí sa budú zaoberať touto problematikou. Konkrétne pôjde o integráciu do škôl či pracovného trhu alebo o zdravotnú starostlivosť.

18.53 h

Herec Arnold Schwarzenegger zverejnil na sociálnych sieťach niekoľkominútový prejav adresovaný ruským vojakom na Ukrajine. Upozorňuje, že rusko-ukrajinskú vojnu nevyvolal Kyjev a varuje pred utrpením nevinných ľudí na oboch stranách.

Bývalý kulturista a kalifornský guvernér o Rusoch hovorí ako o priateľoch. Nechce vraj, aby dopadli ako jeho otec, ktorý sa ako nacistický vojak počas druhej svetovej vojny zúčastnil obliehania Leningradu.

https://twitter.com/Schwarzenegger/status/1504426844199669762

18.45 h

Ruský Federálny protimonopolný úrad (FAS) oznámil, že vykonáva „protikartelové“ kontroly u hlavných výrobcov cukru po prudkom zvýšení jeho cien v reakcii na nedostatok v niektorých regiónoch, ktorý považuje za „neoprávnený“, píše Reuters.

Neoverené videozáznamy z ruských regiónoch zverejnené v uplynulých dňoch a na sociálnych sieťach ukázali, ako sa dôchodcovia v supermarketoch tlačia v snahe získať čo najviac balíkov cukru.

18.30 h

Skupina veľkých svetových ekonomík G7 vyzvala Rusko, aby bezodkladne umožnilo humanitárnu pomoc Mariupolu a ďalším obliehaným ukrajinským mestám.

Obliehanie a odopieranie pomoci je neprijateľné, uviedla skupina v spoločnom vyhlásení, ktoré po rozhovoroch vo vnútri G7 zverejnila nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková.

18.25 h

Český Senát schválil návrh na vyslanie 650 vojakov na Slovensko, kde budú veliť jednotke NATO. Slovenská misia českých vojakov má posilniť obranu východného krídla NATO v súvislosti s ruským napadnutím Ukrajiny, informujú novinky.cz.

„Vyslanie našich vojakov na Slovensko je naozaj veľmi silné politické gesto, ktoré nespochybniteľným spôsobom vyjadruje našu ochotu napĺňať záväzok kolektívnej obrany v rámci NATO,“ povedal minister zahraničných vecí ČR Jan Lipavský.

18.22 h

Úrady v ukrajinskom Mariupoli uviedli, že ruská armáda pri bombardovaní zničila v tomto obliehanom prístavnom meste na pobreží Azovského mora až 90 % budov. Referuje o tom spravodajský web BBC.

18.01 h

Vojnoví utečenci z Ukrajiny dostanú v Nemecku ihneď povolenie na pobyt aj na prácu a ukrajinské deti môžu okamžite nastúpiť do škôl. Po rokovaní s premiérmi spolkových krajín vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz.

„Utečencom chceme čo najrýchlejšie a nebyrokraticky pomôcť,“ povedal.

17.48 h

Verejní ochrancovia práv z Maďarska, Grécka a Slovinska navštívili maďarsko-ukrajinské hranice, aby overili situáciu utečencov prichádzajúcich z Ukrajiny, informuje spravodajca TASR na základe správy agentúry MTI zverejnenej vo štvrtok.

Maďarský ombudsman Ákos Kozma, jeho grécky kolega Andreas Pottakis, ktorý je európskym regionálnym predsedom Medzinárodného inštitútu ombudsmanov (IOI), a verejný ochranca práv Slovinska Peter Svetina preverovali aktuálnu situáciu utečencov, okolnosti ich prijímania a opatrenia prijaté v záujme poskytovania pomoci.

17.44 h

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan hovoril vo štvrtok so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom o najnovšom vývoji v konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou a o humanitárnej situácii. Píše o tom agentúra AP.

Erdogan v telefonickom rozhovore podľa AP uviedol, že niektoré záležitosti by sa dali vyriešiť prostredníctvom stretnutia medzi Putinom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Turecký líder opätovne ponúkol Istanbul alebo Ankaru ako miesto týchto rokovaní, píše AP s odvolaním sa na vyhlásenie úradu tureckého prezidenta.

17.20 h

Ruská štátna televízia bojuje s odchodmi redaktorov, opúšťajú ju aj známe tváre z obrazoviek, upozornila stanica BBC.

Marina Ovsjannikovová, ktorá v pondelok s plagátom odsudzujúcim vojnu na Ukrajine narušila živé vysielanie Prvého kanála, kde dovtedy pracovala, tak nie je jediná, kto sa otáča chrbtom k ruským štátnym médiám.

Na tie sa v poslednom čase znáša kritika za spôsob, akým informujú o ruskej invázii na Ukrajinu.

17.18 h

Parlament prerokuje v skrátenom legislatívnom konaní vládny návrh zákona o niektorých ďalších opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorý je známy aj ako lex Ukrajina. Rozhodlo o tom 114 zákonodarcov.

Ide o opatrenia, ktoré sa týkajú režimu zdravotného zabezpečenia, príspevku na ubytovanie, preukazovania bezúhonnosti pri zamestnávaní v školstve alebo opatrenia súvisiace so zabezpečením obranyschopnosti a bezpečnosti SR.

17.13 h

Kanada oznámila, že zavádza ďalšie sankcie proti 22 predstaviteľom bieloruského ministerstva obrany za to, že umožnili Rusku podnikať útoky na Ukrajinu zo svojho územia, informuje AFP.

17.00 h

Tisíc dobrovoľníkov je na ceste na Ukrajinu, kde budú bojovať za Rusko, oznámil vo štvrtok čečenský vodca Ramzan Kadyrov. Citovala ho tlačová agentúra AFP.

Kadyrov, ktorého bezpečnostné sily sú obviňované z množstva prípadov vážneho porušovania ľudských práv v Čečensku, na sociálnej sieti Telegram napísal, že jeden z jeho príbuzných, Apty Alaudinov, „velí tisícke dobrovoľníkov z Čečenskej republiky (Ruskej federácie) a smerujú do špeciálnej operácie zameranej na denacifikáciu a demilitarizáciu Ukrajiny“.

16.56 h

Podľa štvrtkového rozhodnutia Nemeckého futbalového zväzu (DFB) môžu síce nemecké kluby angažovať hráčov s ukončenými zmluvami v Rusku a na Ukrajine, tí ale nebudú môcť zasiahnuť do súťažných zápasov do konca tejto sezóny. DFB to zdôvodnil zachovaním „športovej integrity“.

16.55 h

Český premiér Petr Fiala oznámil, že jeho krajina je už na pokraji svojich možností pri poskytovaní pomoci vyše 200 000 utečencom prichádzajúcim z Ukrajiny.

Pre české médiá povedal, že do ČR prišlo za posledné tri týždne okolo 270 000 utečencov pred inváziou Ruska na Ukrajinu a väčšina z nich sú deti a ženy. „Musíme priznať, že sme na hrane toho, čo sme schopní uniesť bez väčších problémov,“ dodal premiér.

16.51 h

Prešovský samosprávny kraj v spolupráci s obcami vo Vranovskom okrese vyšle päť kamiónov humanitárnej pomoci na Ukrajinu. Prvý z nich s približne 15-tonovým nákladom dorazí do špeciálneho humanitárneho skladu v Užhorode už v piatok. Ďalšie štyri vypravia za ukrajinské hranice v priebehu budúceho týždňa.

16.25 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil nemocnicu, kde je hospitalizovaná rodina, ktorá sa pri evakuácii z Vorzeľa dostala pod paľbu ruských síl a ďalší zranení. Z návštevy zverejnil video na sociálnej sieti.

16.23 h

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba požiadal Turecko, aby bolo garantom akejkoľvek budúcej dohody s Ruskom, a to spolu s piatimi stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN a Nemeckom, uviedol turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu počas návštevy Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

15.56 h

Európska vesmírna agentúra (ESA) vo štvrtok potvrdila, že ruší na tento rok plánovaný štart v rámci programu ExoMars. ESA na projekte spolupracovala s ruskou vesmírnou agentúrou Roskosmos.

15.40 h

Ceny cukru v Rusku podľa ukrajinskej agentúry NEXTA vzrástli o 12,8 %. Ľudia sa boja ďalšieho zdražovania, preto nakupujú cukor vo veľkom. 

15.37 h

Najmenej 21 ľudí prišlo o život pri ruskom ostreľovaní ukrajinského mesta Merefa pri Charkove, píše Unian. Z 25 zranených je desať vo vážnom stave.

15.35 h

Americký prezident Joe Biden bude v piatok telefonicky hovoriť s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Jednou z tém bude aj ruská invázia na Ukrajinu, informuje Biely dom.

„Obaja lídri budú diskutovať o riadení konkurencie medzi našimi dvoma krajinami, ako aj o vojne Ruska proti Ukrajine a ďalších otázkach spoločného záujmu,“ uviedol Washington vo vyhlásení.

15.33 h

Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že poskytnutie systémov protivzdušnej obrany Ukrajine by bolo destabilizačným faktorom, ktorý by krajine nepriniesol mier, píše Reuters.

„Takéto dodávky by boli destabilizačným faktorom, ktorý rozhodne neprinesie Ukrajine mier. Z dlhodobého hľadiska by to mohlo mať oveľa nebezpečnejšie následky,“ povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

15.30 h

Spoločnosť Citizen Brick, ktorá vyrába na mieru prispôsobené produkty LEGO, pre „ohromný záujem“ vyrobí viac figúrok zobrazujúcich ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Figúrky sa budú predávať v rámci charitatívnej kampane na podporu vojnových utečencov z Ukrajiny.

15.23 h

Zo zbombardovaného divadla v ukrajinskom meste Mariupol zatiaľ zachránili približne 130 civilistov. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na ukrajinskú poslankyňu Olhu Stefanišynovú.

14.50 h

Spojené kráľovstvo pošle do Poľska systém protilietadlovej obrany Sky Sabre a 100 vojakov s cieľom posilniť východné krídlo NATO v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Počas návštevy Varšavy to oznámil britský minister obrany Ben Wallace, ktorý sa v poľskej metropole stretol so svojím rezortným kolegom Mariuszom Blaszczaom, informuje BBC.

14.48 h

Ministerstvo školstva SR pripravilo metodické usmernenie pre riaditeľov škôl, ako zaraďovať žiakov z inej krajiny do tried. Taktiež aj metodické usmernenie pre rodičov, ako prihlásiť svoje dieťa do školy – v slovenskom aj ukrajinskom jazyku. Uviedlo to v reakcii na Slovenskú komoru učiteľov (SKU).

Rezort tvrdí, že pripravil manuál, ako uznávať doklady, príručku pre riaditeľov o porovnaní systémov vzdelávania na Ukrajine a na Slovensku a usmernenie k financovaniu jazykových kurzov pre deti cudzincov.

Ďalej aj vzory tlačív na potvrdenie žiakov o spôsobilosti a o zaradení žiaka z Ukrajiny, odporúčania ukrajinským deťom a ich rodičom o možnostiach športovania, odporúčania národným športovým zväzom, organizáciám a športovým klubom.

14.45 h

Pri ruskom ostreľovaní ukrajinského mesta Černihiv prišli o život civilisti vrátane občana Spojených štátov. Oznámil to na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na miestnu políciu. Tá doteraz nespresnila počet obetí.

„Okupanti opäť podnikli útok ťažkého delostrelectva na neozbrojených civilistov v meste. Sú mŕtvi a ranení. Medzi zabitými je občan USA,“ píše sa v policajnom komuniké. Na mieste pracujú kriminalisti, ktorí dokumentujú okolnosti a následky vojnového zločinu, spáchaného Rusmi, dodal denník.

14.38 h

Litovský parlament jednomyseľne hlasoval za vytvorenie bezletovej zóny nad Ukrajinou. Vo svojom stanovisku žiada OSN, aby okamžite prijala opatrenia na vytvorenie bezletovej zóny a zabránila tak masovým obetiam z radov civilistov, píše DPA.

Parlament ďalej vyzýva parlamenty ostatných štátov, aby pracovali na zriadení humanitárnych koridorov na Ukrajine, zatiaľ čo by sa mala pripravovať technická stránka bezletovej zóny.

14.20 h

Ruský veľvyslanec v Bosne a Hercegovine Igor Kalabuchov povedal, že táto balkánska krajina má právo sa rozhodnúť, či vstúpi alebo nevstúpi do Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO). Varoval však, že Moskva si vyhradzuje právo reagovať na takúto možnosť, píše euractiv.com.

„Ak sa Bosna a Hercegovina rozhodne byť členom akejkoľvek aliancie, je to jej vnútorná záležitosť. Naša odpoveď je už iná vec,“ povedal Kalabuchov pre televíznu stanicu FTV a naznačil, že Rusko by v takom prípade použilo v Bosne a Hercegovine vojenskú silu.

„Príklad Ukrajiny ukazuje, čo očakávame. Ak by sa vyskytla nejaká hrozba, odpovieme,“ doplnil.

14.18 h

Niekdajší skvelý ukrajinský futbalista Andrij Ševčenko sa rozhodol vo svojom dome v Londýne prichýliť dve deti, ktoré utiekli pred vojnou na Ukrajine. Ďalším 150 deťom sa rozhodol nájsť domov vo Veľkej Británii. Informoval o tom denník Ukrajinská Pravda.

„Vojna je krutá, nemôžem sa dívať na zničené mestá a umierajúcich ľudí. Mám štyri deti a keď si predstavím, že deti zomierajú po bombardovaní nemocníc, zastavuje sa mi rozum. Preto sa snažím pomôcť svojej krajine a snažiť sa o to, aby sa táto téma dostala do povedomia ľudí. Nech je nás pomáhajúcich čo najviac, chcem sa dotknúť ľudských sŕdc,“ povedal niekdajší skvelý kanonier AC Miláno či Dynama Kyjev.

14.15 h

Ukrajinské úrady svojím zaobchádzaním s ruskými vojnovými zajatcami porušujú Ženevské dohovory a mali by ukončiť zverejňovanie videozáznamov so zajatými vojakmi na sociálnych sieťach, pretože im hrozí zastrašovanie a ponižovanie. Výzvu adresovala organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW).

14.06 h

Mnoho ľudí v Rusku sa správa ako „zradcovia“, uviedol vo štvrtok podľa agentúry Reuters hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Konkrétne mal na mysli tých, ktorí v reakcii na vojnu na Ukrajine a s ňou spojené protiruské sankcie Západu dávajú výpovede z práce či dokonca opúšťajú krajinu.

13.28 h

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu tam prišlo o život najmenej 107 detí a viac ako 120 utrpelo zranenia. Tento počet udáva ukrajinská generálna prokuratúra, podľa ktorej obete hlásia z Kyjevskej, Charkovskej, Doneckej, Černihivskej, Sumskej, Chersonskej, Mykolajivskej a Žytomyrskej oblasti. Informuje o tom portál BBC.

13.10 h

Do švédskych prístavov každý deň z Poľska trajektmi dorazia stovky ľudí utekajúcich z vojnou postihnutej Ukrajiny. Mnohé švédske prepravné spoločnosti ponúkajú pre utečencov cestu zadarmo. V prístavoch na unavených cestujúcich, v úplnej väčšine ženy a deti, čakajú stoly s jedlom, základnými potrebami aj zoradené kočíky a hračky pre deti, píše AFP.

13.06 h

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) by na mieste premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) za súčasných podmienok rovnako nešiel do Kyjeva. „Prečo? Lebo Ukrajina má teraz iné starosti ako vítať a ofukovať premiérov,“ napísal na sociálnej sieti.

12.50 h

Systémy S-300 z krajín NATO v súčasnosti využívajú len Slovensko, Grécko a Bulharsko. Kým S-300, ktorý vyvinuli ešte v 70-tych rokoch v Sovietskom zväze, chráni slovenský vzdušný priestor dlhé roky, Patriot má na naše územie ešte len doraziť.

12.44 h

Británia pošle do Poľska systém protilietadlovej obrany Sky Sabre a stovku vojakov. Pri svojej návšteve vo Varšave to oznámil britský minister obrany Ben Wallace. Londýn tak chce podporiť východné krídlo NATO a posilniť poľskú obranu pred prípadným útokom Ruska.

12.40 h

Časť poslancov Európskeho parlamentu volá po zavedení bezletovej zóny nad Mariupolom. Pri bombardovaní tejto oblasti zomrelo už niekoľko tisíc ľudí.

Europoslanci tiež hovorili o potrebe čo najtvrdších ďalších sankcií alebo rýchleho medzinárodného vyšetrenia ruských útokov na civilné objekty.

Mnohí z nich označili ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnového zločinca.

12.24 h

Webové stránky ruských úradov a vládnych agentúr zasiahol bezprecedentný kybernetický útok, informovalo vo štvrtok ruské ministerstvo pre digitálny rozvoj, telekomunikácie a masmédiá.

Informoval o tom denník The Guardian, podľa ktorého ministerstvo vo svojom vyhlásení uviedlo, že kým intenzita predchádzajúcich útokov bola maximálne 500 gigabajtov, najnovšie dosiahla jeden terabajt. 

12.10 h

Moskva nesplní požiadavku Medzinárodného súdneho dvora, ktorý v stredu nariadil Rusku okamžite zastaviť vojnové operácie na Ukrajine. Uviedol to hovorca prezidenta Vladimira Putina.

„Nie, nemôžeme brať toto rozhodnutie do úvahy. Na Medzinárodnom súdnom dvore existuje pojem ‚súhlas strán‘. Tu žiadny súhlas byť nemôže. V tomto prípade to nemôžeme brať do úvahy,“ povedal

12.06 h

Severoatlantická aliancia do vojny na Ukrajine nezasiahne, Kyjev ale môže počítať s nemeckými dodávkami humanitárneho i vojenského materiálu. Novinárom to pred rokovaním so šéfom NATO Jensom Stoltenbergom povedal nemecký kancelár Olaf Scholz.

Podľa Stoltenberga je teraz zodpovednosťou NATO zabrániť rozšíreniu konfliktu do ďalších krajín. Obaja opätovne vyzvali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ruskú inváziu na Ukrajinu zastavil.

11.42 h

Slovinsko pomôže Slovensku vyslaním do 200 vojakov a tiež humanitárnou pomocou. Povedal to po štvrtkovom stretnutí so slovinským ministrom obrany Matejom Toninom minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

11.35 h

Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) utieklo z Ukrajiny už viac ako 3,17 milióna ľudí, prevažne žien a detí.

Podľa OSN je exodus Ukrajincov najrýchlejšie rastúcou utečeneckou krízou na území Európy od konca druhej svetovej vojny.

11.10 h

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v noci odletel do Pekingu, z doposiaľ neznámych príčin sa však let ešte nad Sibírou otočil a vrátil sa do Moskvy. Informoval o tom nemecký denník Bild.

10.46 h

Senát schválil vyslanie až 650 vojakov do jednotky NATO na Slovensku v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Snemovňa dodá súhlas asi budúci týždeň.

11.45 h

Rusko odoslalo 117 miliónov dolárov ako úrok z dolárových dlhopisov. Ak by nezaplatilo, ocitlo by sa prvý raz od boľševickej revolúcie pred viac ako 100 rokmi na pokraji platobnej neschopnosti v prípade záväzkov proti zahraničiu.

10.41 h

Čoraz viac ruských umelcov po invázii na Ukrajinu mieri za hranice, niektorí svoje cesty mimo Ruska vysvetľujú ako dovolenku, iní otvorene hovoria o tom, že z vlasti odchádzajú na protest proti vojne a prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

10.40 h

V Humennom by mohlo vzniknúť veľkokapacitné krízové centrum pre utečencov z Ukrajiny, aké od pondelka funguje v Michalovciach. Fungovať by mohlo už budúci týždeň, tvrdí prezident hasičského a záchranného zboru Pavol Mikulášek.

10.18 h

Rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou pokračujú prostredníctvom videospojenia, ide o vojenské, politické a humanitárne otázky, uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová podľa agentúry Reuters.

Podľa zástupcov oboch strán nie sú rokovania ľahké, existuje ale podľa nich nádej na možný kompromis. 

10.09 h

V Európe opäť vyrástol múr medzi slobodou a neslobodou. V prejave k nemeckým poslancom to vo štvrtok cez telemost vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vyzval zároveň nemeckého kancelára Olafa Scholza, aby tento múr rozbil.

Zelenskyj poslancom Spolkového snemu pripomenul historickú zodpovednosť Nemecka za to, že sa nebude opakovať vyhladzovanie miest a národov, čo podľa neho teraz na Ukrajine ruská armáda robí.

10.07 h

Postup ruskej armády na Ukrajine sa „do značnej miery zastavil na všetkých frontoch“, uviedlo vo štvrtok ráno britské ministerstvo obrany.

Rezort obrany v Londýne v pravidelnej hodnotiacej správe ďalej konštatoval, že ruské sily „dosiahli v posledných dňoch minimálny pokrok na súši, na mori alebo vo vzduchu a naďalej majú ťažké straty“.

9.54 h

Na území Ukrajiny by malo byť vo štvrtok otvorených deväť humanitárnych koridorov na evakuáciu ľudí z miest obkľúčených ruskými inváznymi jednotkami a na prepravu humanitárnej pomoci. V zozname miest figuruje aj prístav Mariupol ležiaci na juhovýchode Ukrajiny.

9.53 h

Vojenský konflikt pokračuje aj v kyberpriestore. Internetové stránky ruských úradov čelia bezprecedentným útokom, ale ministerstvo digitalizácie, spojov a masovej komunikácie organizuje filtráciu prevádzky zahraničného internetu, napísala ruská štátna agentúra TASS

9.48 h

Kryt pod divadlom v Mariupole vydržal stredajšie bombardovanie. Informáciu priniesla agentúra Reuters. Podľa ukrajinského poslanca Tarutu z neho vychádzajú preživší.

9.41 h

Pri japonských ostrovoch Honšú a Hokkaido zaznamenali prítomnosť štyroch veľkých ruských vojnových lodí. Podľa štvrtkového vyhlásenia japonského ministerstva obrany sa lode plavia na východ, pričom je možné, že smerujú na Ukrajinu. Informovala agentúra Reuters.

9.08 h

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP), orgán Rady Európy (RE), rozhodol, že pozastaví posudzovanie všetkých sťažností proti Ruskej federácii. Uvádza sa to vo vyhlásení tlačovej služby ESĽP, o ktorom vo štvrtok informovala agentúra AFP.

Vo vyhlásení sa píše, že posudzovanie sťažností je pozastavené, kým ESĽP neurčí právne dôsledky vystúpenia Ruskej federácie z Rady Európy.

8.43 h

Poľský premiér Mateusz Morawiecki vyzval svetových lídrov, aby takisto podnikli cestu na podporu Ukrajiny, ktorá už tri týždne čelí agresívnej ruskej ofenzíve.

„Mali by sa pozrieť do očí ženám a deťom a pomôcť im zachrániť ich život a samostatnosť (ich krajiny),“ uviedol šéf poľskej vlády. Dodal, že Ukrajinci predsa bojujú „za hodnoty Európy a západného sveta“.

8.35 h

Spojené štáty poskytnú Ukrajine – v rámci rozsiahleho balíka vojenskej pomoci – aj 100 útočných dronov. Informovala o tom agentúra AP citujúc amerického predstaviteľa „oboznámeného s týmto rozhodnutím“.

8.30 h

Vojnový konflikt na Ukrajine aktivizuje aj slovenské justičné orgány. Súdy začali vo veľkom konať v záujme ochrany práv detí a mládeže, utekajúcimi pred vojnou. Súvisí to najmä so žiadosťami o dočasné útočisko.

8.29 h

Vojenská situácia na Ukrajine sa za uplynulý deň výraznejšie nezmenila, ruskí vojaci pokračujú v ostreľovaní infraštruktúry a miest, informoval vo štvrtok ráno ukrajinský generálny štáb.

Pri dopade trosiek zostrelenej ruskej rakety na sídliskový dom v Kyjeve zahynul najmenej jeden človek, traja ďalší sú zranení. Na sociálnej sieti Telegram to oznámili ukrajinské záchranné zložky.

8.22 h

České úrady aktuálne riešia, ako naložiť s rozsiahlym majetkom ruského štátu na území ČR. Kancelária ruského prezidenta Vladimira Putina vlastní v obci Jevany v okrese Praha-východ luxusný komplex.

Podľa zmluvy s moskovskou prezidentskou kanceláriou mala ruská nadácia Krocha ubytovávať v Jevanoch deti v rámci ozdravných pobytov. Miestni obyvatelia uvádzajú, že za uplynulých 20 rokov žiadne takéto zájazdy v objekte neboli.

ČT tu namiesto toho v roku 2004 nakrútila skrytou kamerou rekreáciu bohatých ruských podnikateľov.

8.16 h

Americká spoločnosť Netflix opäť zaradí do svojej ponuky ukrajinský satirický komediálny seriál Sluha národa, ktorý pomohol jeho hlavnému predstaviteľovi Volodymyrovi Zelenskému stať sa ukrajinským prezidentom.

Návrat seriálu, v ktorom sa Zelenskyj neočakávane stane prezidentom Ukrajiny, prichádza v čase, keď sa na adresu tohto bývalého komika, ktorý teraz vedie svoju krajinu v boji proti ruskej invázii, znáša celosvetová vlna chvály a podpory.

8.02 h

Maďarsko očakáva príchod „väčšej vlny“ utečencov z Ukrajiny počas budúceho týždňa, uviedol maďarský premiér Viktor Orbán. 

Z Ukrajiny už od začiatku ruskej invázie pred tromi týždňami utiekli viac ako tri milióny ľudí, takmer dve tretiny ich zamierili do Poľska. Do Maďarska ich zatiaľ prišlo viac ako 432 000.

Na snímke utečenci z Ukrajiny na ukrajinsko-maďarskom hraničnom priechode Kosino.
Na snímke utečenci z Ukrajiny na ukrajinsko-maďarskom hraničnom priechode Kosino.Foto: ČTK
Foto: ČTK

7.47 h

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zasiahli v Čiernom mori ruské rakety už tri lode plávajúce pod panamskou vlajkou. S odvolaním sa na panamský námorný úrad o tom informovala agentúra Reuters.

Jedno plavidlo sa potopilo, ale incident si nevyžiadal žiadne obete, poznamenal úrad.

7.34 h

Zdravotnícke zariadenia sa vo vojne stávajú terčmi, varuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

WHO overila 89 útokov na zdravotnícke zariadenia za prvých 75 dní tohto roka – vrátane 43 útokov na Ukrajine, píše server The Independent.

„Zdravie sa v týchto situáciách stáva terčom, stáva sa súčasťou vojnovej stratégie a taktiky. To je úplne neprijateľné,“ uviedol krízový koordinátor WHO Mike Ryan.

7.03 h

V divadle v meste Mariupol, ktoré podľa Ukrajiny v stredu (16. 3.) zbombardovali ruské sily, sa ukrývalo viac ako tisíc ľudí. Uviedla to tamojšia mestská rada, z vyhlásenia ktorej citovala agentúra AFP. Počet obetí tohto bombardovania stále nie je známy.

Satelitné snímky americkej spoločnosti Maxar Technologies zhotovené pred pár dňami zachytili z výšky jasne čitateľný nápis „DETI“, ktorý bol vyrytý do zeme vedľa oboch strán budovy.

Na snímke divadlo zničené po bombardovaní v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol.
Na snímke divadlo zničené po bombardovaní v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol.Foto: TASR
Foto: TASR

7.09 h

Okrem Slovenska, Poľska, či Maďarska utekajú Ukrajinci aj cez Rumunsko. Podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN, od začiatku ruskej invázie vstúpilo na územie Rumunska viac ako 450 000 Ukrajincov.

Z toho takmer 300 000 pokračovalo ďalej do Európy. Na ukrajinsko-rumunských hraniciach nakrúcal redaktor RTVS Andrej Bálint.

6.53 h

Rusko používa na Ukrajine staršie a menej presné zbrane. Tvrdí to britské ministerstvo obrany. Podľa neho Rusko pravdepodobne spotrebovalo oveľa viac zbraní odpaľovaných zo vzduchu, ako pôvodne plánovalo.

Preto sa uchyľuje k používaniu starších, menej presných zbraní, ktoré sú menej vojensky efektívne, zato je u nich väčšia pravdepodobnosť civilných obetí.

6.25 h

Moskva tvrdí, že z mesta Mariupol na juhovýchode Ukrajiny prišlo do Ruska už približne 300 ukrajinských utečencov. Do Rostovskej oblasti ich podľa štvrtkového vyjadrenia ruského ministerstva obrany priviezlo 13 autobusov.

Informuje o tom agentúra Reuters odvolávajúc sa na vyjadrenie ruského rezortu obrany, ktoré zverejnila ruská tlačová agentúra Interfax.

6.11 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo svojom poslednom nočnom prejave obrátil na Rusov a vyzval ich, aby sa zamysleli nad tým, či sa súčasná ruská blokáda ukrajinského Mariupolu líši od obliehania Leningradu vojakmi nacistického Nemecka počas druhej svetovej vojny.

Na svet apeloval, aby Rusko označilo ako teroristický štát, uviedla agentúra Ukrinform.

6.05 h

Francúzska prokuratúra začala vyšetrovať – ako možný vojnový zločin – smrť francúzsko-írskeho kameramana americkej spravodajskej stanice Fox News Pierra Zakrzewského. Ten zahynul neďaleko Kyjeva pri pokrývaní vojny na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.

Francúzski prokurátori vyšetria možné obvinenia z „úmyselného ublíženia osoby chránenej medzinárodným právom“ a „úmyselného útoku proti civilistom, ktorí sa nezúčastňovali na ozbrojenom konflikte“.

6.00 h

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oznámila, že nateraz odložila ďalšie kroky v rámci posudzovania ruskej proticovidovej vakcíny Sputnik V.

Dôvodom je ruská invázia na Ukrajine, pre ktorú momentálne nemôže WHO vykonať v Rusku inšpekcie potrebné pre schválenie tejto vakcíny. Informovali o tom spravodajská stanica Sky News aj agentúra Reuters.

5.58 h

Starostu ukrajinského mesta Melitopol Ivana Fedorova, ktorého podľa Kyjeva pred piatimi dňami zadržali ruskí vojaci, sa podarilo oslobodiť výmenou za deväť zajatých ruských vojakov; brancov vo veku 20 a 21 rokov.

Uviedla to v stredu (16. 3.) večer hovorkyňa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Daša Zarivná, ktorú citovala agentúra AFP.

„Sú to v podstate deti, branci, ktorí sa podľa ruského ministerstva obrany nenachádzajú na Ukrajine. Celý svet však opäť vidí, že tam sú,“ dodala.

5.54 h

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) v stredu oznámil, že otvoril prvé tri prípady súvisiace s porušením nového zákona, ktorý zakazuje šírenie „falošných informácií“ o ozbrojenom konflikte na Ukrajine. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Prvé trestné konania sa týkajú troch ľudí, ktorí sú obvinení z toho, že na sociálnych sieťach a internetových fórach zverejňujú „klamstvá“, uviedol Sledkom na svojej oficiálnej webovej stránke. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet