Na hlavný obsah

Pokračujúci vojenský konflikt na Ukrajine sledujeme online aj v stredu

Boje trvajú už siedmy deň.

Pokračujúci vojenský konflikt na Ukrajine sledujeme online aj v stredu
Muž sa pozerá na zničenú budovu a ruské vojenské vozidlá na ceste v meste Bucha. Foto: TASR/AP

Ukrajinské ozbrojené sily aj v stredu (2. 3.) čelia vojenským útokom ruskej armády.

Vo štvrtok (24. 2.) sa začal vpád ruských vojsk na územie nášho východného suseda. Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že ide o „vojenskú operáciu“ s cieľom „demilitarizovať“ Ukrajinu.

Situácia na Ukrajine je momentálne najzávažnejšia v meste Cherson na juhu, v Charkove na východe a severozápadne od Kyjeva. 

Sledujeme dianie online:

23.54 h

Medzinárodný trestný súd (ICC) v holandskom Haagu v stredu otvoril vyšetrovanie možných vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti alebo genocídy na Ukrajine, ku ktorým malo prísť od roku 2013.

Vyšetrovanie sa bude zaoberať aj konfliktom, ktorý na Ukrajine vypukol po nedávnej ruskej invázii. Oznámil to hlavný prokurátor ICC Karim Khan. Informovala agentúra AP.

23.38 h

Španielsko posiela na Ukrajinu zásielku granátometov, guľometov a munície. Podľa španielskej ministerky obrany Margarity Roblesovej má výzbroj pomôcť odraziť ruskú inváziu. Informovala o tom agentúra Reuters.

„V tejto prvej zásielke, ktorá poletí na palube dvoch lietadiel, pošleme 1 370 protitankových granátometov, 700 000 nábojov do pušiek a guľometov a tiež ľahké guľomety,“ uviedla Roblesová. Dodala, že lietadlá dopravia materiál do východného Poľska, odkiaľ si ho vyzdvihnú ukrajinskí predstavitelia.

23.35 h

V Kyjeve vystúpili na tlačovej konferencii traja ruskí zajatci – pracovníci polície, ktorí sa zúčastnili ruskej invázie na Ukrajinu.

„Chcel by som sa vám najskôr ospravedlniť. Ako sami viete, okolnosti, za ktorých sa stretávame, nie sú úplne normálne,“ povedal jeden zo zajatcov, podplukovník Dmitrij Astachov.

„Až do konca sme neverili tomu, že skutočne vstúpime na ukrajinské územie. Povedali nám, že sa budeme v Bielorusku zúčastňovať na spoločných cvičeniach,“ doplnil.

Príkaz na presun na Ukrajinu podľa ďalšieho zajatca vydal priamo ruský prezident Vladimir Putin. Vysvetlil, že on a jeho kolegovia mali spolu s ruskými ozbrojenými silami postupovať na Kyjev a poskytnúť im „všetku podporu“ pri jeho ovládnutí a po jeho dobytí „rôznymi spôsobmi potlačiť protiprávne konanie zo strany ukrajinského civilného obyvateľstva“.

23.27 h

Starosta juhoukrajinského prístavu Cherson zrejme naznačil, že mesto padlo do rúk ruských síl. Informoval o tom v stredu server BBC News, ktorý zároveň poznamenal, že túto informáciu nemôže nezávisle overiť. Moskva už skôr uviedla, že ruskí vojaci čiernomorský prístav obsadili, ukrajinské úrady to popreli.

23.04 h

Slovensko spolu s ďalšími 38 štátmi predložilo situáciu na Ukrajine na vyšetrovanie Medzinárodnému trestnému súdu v Haagu. Informoval o tom komunikačný odbor ministerstva zahraničných vecí.

Štáty sa obrátili na trestný súd pre podozrenie z páchania vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti počas ruskej invázie na Ukrajine.

22.30 h

„Ruská federácia musí pochopiť, že medzinárodné spoločenstvo dôrazne odmieta jej vojnu proti Ukrajine. Apelujem na Rusko, aby sa vrátilo k rešpektovaniu medzinárodného práva,“ povedal minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) v reakcii na prijatie rezolúcie OSN odsudzujúcej ruskú agresiu.

„Globálne spoločenstvo má jasno v tom, kto vojnu začal a rozumie dôvodom, prečo ju musí čo najskôr ukončiť,“ povedala prezidentka Zuzana Čaputová.

21.18 h

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken navštívi medzi 3. a 8. marcom Brusel, Poľsko, Moldavsko a pobaltské štáty. Tamojším lídrom chce potvrdiť, že ich Spojené štáty podporujú tvárou v tvár Rusku a rokovať s nimi o ruskej invázii na Ukrajinu. 

Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí USA, podľa Blinkena USA tiež pracujú na hlbšej podpore pre Poľsko, Moldavsko, Rumunsko a Slovensko, teda krajiny, ktoré susedia s Ukrajinou.

21.17 h

Rakúsko je pripravené pomôcť Slovensku, ak sa nápor utečencov na slovensko-ukrajinských hraniciach bude zvyšovať. Napísala na sociálnej sieti prezidentka Zuzana Čaputová po telefonáte so svojím rakúskym náprotivkom Alexandrom Van der Bellenom.

„(Ruský prezident Vladimir) Putin chcel rozdeliť Európu, ale dosiahol jej zjednotenie,“ dodala.

21.14 h

Česká vláda vyhlásila v stredu núdzový stav súvisiaci s vlnou utečencov z Ukrajiny. Informovali o tom české portály.

Núdzový stav začne platiť v piatok 4. marca, oznámil minister vnútra Vít Rakušan po zasadnutí kabinetu. Vláda tak môže prijímať opatrenia bez predchádzajúcich konzultácií v parlamente.

Česko tiež vzhľadom na inváziu Ruska na Ukrajine zvyšuje svoj rozpočet na obranu o približne miliardu českých korún (38,66 milióna eur). Premiér Petr Fiala však zdôraznil, že bezpečnosť krajiny nie je bezprostredne ohrozená.

21.07 h

Neukrajinskí utečenci, ktorí na Slovensko prišli z Ukrajiny, postupne odlietajú do svojich krajín, informuje Polícia SR na sociálnej sieti.

„Podsúvanie tézy o tom, že nás tu prišli pomaly obsadiť neukrajinskí utečenci, nemá nič spoločné s realitou a jej jedinou úlohou je vyvolať informačný chaos a rozoštvať proti sebe solidárnu spoločnosť,“ napísala polícia.

20.34 h

Pri hlavnej stanici v Kyjeve sa ozval silný výbuch, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na poradcu ukrajinského ministerstva vnútra Antona Heraščenka. Explóziu pri stanici hlásia podľa ukrajinských médií tiež svedkovia. Správy sa zatiaľ nezmieňujú o tom, či explózia niekoho zranila.

20.32 h

Ruský prezident Vladimir Putin sa rozhodol pre vojnu, Rusko nebolo napadnuté, je agresorom, povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron k udalostiam na Ukrajine. Napriek tomu chce s Putinom naďalej rokovať.

Macron tiež uviedol, že Francúzsko sa musí odpútať od energetickej závislosti od Ruska. Nezávislosť krajiny majú zabezpečiť investície do energetiky, ekonomiky a obrany.

Do novej etapy podľa francúzskeho prezidenta musí vstúpiť tiež celá európska obrana a preto Macron na 10. a 11. marca zvolal do Paríža európskych štátnikov na rokovania o spoločnom postupe.

20.27 h

Štyri ruské stíhačky nakrátko narušili švédsky vzdušný priestor nad Baltským morom. V súčasnej situácii to švédska armáda považuje za veľmi vážnu udalosť.

20.12 h

Slovinsko odovzdalo v stredu ruskému veľvyslancovi v Ľubľane Timurovi Ejvazovovi protestnú nótu za zničenie budovy slovinského konzulátu v ukrajinskom meste Charkov. Zároveň žiadalo odškodnenie a zopakovalo aj to, že odsudzuje ruskú inváziu na Ukrajine. Informácie priniesla chorvátska tlačová agentúra HINA.

20.09 h

Prvýkrát po siedmich dňoch vojny prešli ukrajinské jednotky do ofenzívy a postupujú na východe krajiny smerom na Horlivku, napísala v stredu popoludní agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na poradcu vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta.

„Väčšia časť našich jednotiek drží svoje pozície a jedna z našich brigád postúpila na okraj Horlivky. Je to prvýkrát za sedem dní vojny, čo naše jednotky podnikli útok v oddelenom sektore,“ vyhlásil poradca vedúceho prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč.

Horlivka sa nachádza v Doneckej oblasti na východe krajiny, ktorú si nárokujú proruskí separatisti.

20.07 h

Spojené štáty uvalia dodatočné sankcie na subjekty podporujúce ruskú a bieloruskú armádu a subjekty v ruskom obrannom sektore. Obmedzí tiež vývoz technológií na spracovanie ropy a priškrtí dovoz technológií do Bieloruska. Oznámil to v stredu Biely dom.

19.31 h

Ruské vojská čoraz agresívnejšie útočia na ukrajinskú metropolu Kyjev raketami a delostrelectvom, počet striel smerujúcich na mesto sa zvyšuje, povedal v stredu médiám nemenovaný vysokopostavený americký bezpečnostný činiteľ.

Rusko podľa neho na Ukrajinu vypálilo od začiatku invázie 450 rakiet. Dlhý konvoj ruskej armády, ktorý už niekoľko dní mieri k metropole zo severu, sa ale podľa neho stále nehýbe, dodal.

19.22 h

Ministri zahraničia Európskej únie sa v piatok (4. 3.) mimoriadne stretnú v Bruseli. K diskusii sa pripojí okrem iného ich americký náprotivok Antony Blinken, ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. 

Oznámil to v stredu na twitteri šéf únijnej diplomacie Josep Borrell, ktorý schôdzku venovanú ruskej invázii na Ukrajinu zvolal.

19.19 h

Stály predstaviteľ Ukrajiny pri Organizácii Spojených národov (OSN) Serhij Kyslycia v stredu Rusko obvinil z úsilia spáchať v jeho krajine genocídu. Informovala o tom agentúra AFP.

„Prichádzajú, aby Ukrajinu pripravili o samotné právo existovať,“ povedal Kyslycia počas mimoriadneho zasadnutia Valného zhromaždenia OSN.

„Je už jasné, že cieľom Ruska nie je len okupácia. Je ním genocída,“ vyhlásil.

19.11 h

Moskva vychádza z toho, že scenár stlačenia „jadrového tlačidla“ zo strany Ruska sa za žiadnych okolností nenaplní. Podľa agentúry Ria Novosti to vyhlásila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v kolumbijskom rozhlase W Radio.

„Myslím, že si nás s niekým pletiete. Pokiaľ ide o použitie jadrových zbraní, svoj postoj sme už viackrát vyjadrili. Možno si nás pletiete so Spojenými štátmi, ale Ruská federácia to nikdy nepovedala,“ nechala sa počuť hovorkyňa ruskej diplomacie.

18.07 h

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zomrelo 498 ruských vojakov a 1 597 utrpelo zranenia. Podľa agentúry Reuters to uviedla Moskva vo svojej prvej oficiálnej bilancii.

18.04 h

Mimoriadne zasadnutie Valného zhromaždenia OSN veľkou väčšinou prijalo rezolúciu odsudzujúcu ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu a požaduje stiahnutie ruských vojakov.

18.02 h

V piatok (4. 3.) sa v bruselskom sídle Severoatlantickej aliancie uskutoční mimoriadne zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí. Rokovania na úrovni šéfov diplomacie 30-člennej Aliancie sa budú týkať krízy, ktorú vyvolala ruská invázia na Ukrajine, informuje spravodajca TASR.

Podľa tlačovej správy NATO sa na rokovaniach, ktoré sa začnú o 10.00 h SEČ, zúčastnia aj ministri zahraničných vecí Fínska a Švédska, ktorých krajiny nie sú členmi Aliancie, ako aj vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.

18.00 h

Na programe ďalších rusko-ukrajinských rozhovorov je dohoda o prímerí, uviedol v stredu podľa agentúry AFP ruský vyjednávač. Rokovanie sa podľa neho uskutoční vo štvrtok (3. 3.) v Bielorusku, pôvodne nebol vylúčený ani stredajší večerný termín. Ruská strana očakáva príchod ukrajinskej delegácie, ktorá už je podľa AFP na ceste na miesto rokovania.

17.58 h

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dodá lekársku pomoc Ukrajine. Prvá zásielka dorazí do Poľska vo štvrtok (3. 3.), uviedla v stredu organizácia a varovala pred eskaláciou zdravotnej krízy v krajine vojensky napadnutej Ruskom. Ukrajina má podľa informácií WHO nedostatok liekov pre pacientov s rakovinou a inzulínu.

17.46 h

Treba určiť konkrétne typy útočných zbraní, ktoré na Ukrajine nebudú nikdy rozmiestnené ani vyrobené, vyhlásil v stredu (2. 3.) ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Podľa agentúry Reuters tiež uviedol, že Moskva je naďalej odhodlaná dosiahnuť „demilitarizáciu“ Ukrajiny, ktorou Kremeľ zdôvodnil inváziou do susednej krajiny.

Moskva pri rokovaní s Ukrajinou nepožaduje kapituláciu, ale navrhuje dohodu, ktorá zabezpečí zákonné práva všetkým národom tejto krajiny, cituje agentúra TASS Lavrova, ktorý to podľa nej uviedol v rozhovore pre stanicu Al-Džazíra.

17.40 h

Ukrajina požiadala Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE) o pomoc pri zabezpečení svojich jadrových elektrární, pretože invázia Ruska zosilňuje obavy z možnej jadrovej nehody. V stredu o tom informovala tlačová agentúra DPA.

17.37 h

Až 15 000 ľudí, ktorí nemajú kam ísť, sa teraz v ukrýva v kyjevskom metre pred útokmi ruských síl na mesto. V staniciach majú ľudia k dispozícii vodu, jedlo, toalety aj lieky, uviedol podľa spravodajského portálu Ukrajinska pravda šéf kyjevského metra Viktor Brahinskyj. Spresnil, že podzemná sieť môže poskytnúť útočisko až 100 000 ľuďom.

„Mnoho ľudí nemá kam ísť. Niekoľko metrov na podlahe a deka – to je teraz ich jediný domov,“ podotkol Brahinskyj.

Ľudia sa ukrývajú v kyjevskom metre pred ostreľovaním a bombardovaním ruskými vojakmi.
Ľudia sa ukrývajú v kyjevskom metre pred ostreľovaním a bombardovaním ruskými vojakmi.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

16.56 h

Pri pobreží súostrovia Maldivy v stredu zakotvilo najmenej päť superjácht ruských oligarchov. Miliardári presunuli svoje plavidlá k súostroviu po tom, ako Západ uvalil na Rusko sankcie za inváziu na Ukrajinu. Maldivská republika v súčasnosti nemá so Spojenými štátmi podpísanú zmluvu o vydávaní osôb, informuje agentúra Reuters.

16.55 h

Európska únia v stredu uvalila sankcie na 22 vysokopostavených bieloruských vojenských dôstojníkov za úlohu Minska pri napomáhaní Rusku pri invázii na Ukrajinu. Na „čiernom zozname“ EÚ sa ocitlo šesť generálov a 16 plukovníkov. TASR o tom informovala na základe správ od agentúr AFP a DPA.

16.43 h

Na Ukrajinu mieri viac ako tisícka cudzincov zo 16 krajín, aby sa pripojili k novovytvorenej medzinárodnej légii. Novinárom to oznámil ukrajinský šéf diplomacie Dmytro Kuleba, podľa ktorého sa ďalší ľudia zo zahraničia stále hlásia, aby sa zapojili do bojov proti inváznym ruským silám.

Minister zahraničia tiež uviedol, že zbrane Ukrajine poskytuje 19 krajín, 10 makrofinančnú pomoc a 22 štátov humanitárnu pomoc.

„Zmobilizovali sme medzinárodnú protivojnovú koalíciu, ktorá číta najmenej 86 štátov a 15 medzinárodných organizácií,“ uviedol Kuleba podľa ukrajinskej tlačovej agentúry Unian.

16.38 h

Ukrajinská vláda vyzvala OSN, aby prehodnotila status Ruska ako stáleho člena Bezpečnostnej rady OSN. Ruskú pozíciu v rade v stredu (2. 3) spochybnil ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

V televíznom prenose Kuleba požiadal o podrobné a nezaujaté právne preskúmanie ruského stáleho členstva.

„Sme si istí, že po ukončení analýzy bude jasné, že prítomnosť Ruska v Bezpečnostnej rade OSN nie je legitímna,“ povedal.

16.29 h

Ukrajina si zaslúži perspektívu členstva v Európskej únii, povedal minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) ukrajinskému veľvyslancovi na Slovensku Jurimu Muškovi.

„Zdôraznil som, že Ukrajina za ostatný týždeň obranou európskych hodnôt jasne potvrdila, že patrí do rodiny európskych krajín,“ napísal Korčok na sociálnej sieti.

16.26 h

Polícia v Moskve zatkla žiakov základných škôl za to, že pred ukrajinským veľvyslanectvom kládli kvety a držali nápisy so slovami „Nie vojne“. Informuje o tom spravodajský web BBC s odvolaním sa na správy ruských novín Novaja Gazeta, ktoré v minulosti získali Nobelovu cenu. Periodikum neskôr uviedlo, že deti už medzičasom prepustili.

Novaja Gazeta zverejnila fotografie detí v spoločnosti príslušníkov polície, v policajnom vozidle či za kovovými mrežami. Podľa BBC zatknutie detí dokazuje, že „Kremeľ prijíma čoraz drakonickejšie opatrenia, aby udržal pod kontrolou svoj vlastný príbeh o vojne“ na Ukrajine.

16.17 h

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) ubezpečil svojho ukrajinského náprotivka Ruslana Stefanchuka, že Ukrajina má plnú podporu Slovenska pri prístupových rokovaniach do Európskej únie (EÚ). Urobil tak počas ich telefonátu v stredu dopoludnia. TASR o tom informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

16.15 h

V Nemecku narastá tlak na bývalého kancelára Gerharda Schrödera, aby sa dôrazne dištancoval od ruského prezidenta Vladimira Putina a odišiel z pozícií vo firmách napojených na jeho režim. Schröder sa k tomu však zatiaľ nemá, a nie je tak vylúčené, že ho jeho materská sociálna demokracia (SPD) potrestá.

Schröder považuje Putina za osobného priateľa a v minulosti o ňom hovoril, aký to je demokrat. Jeho blízkosť k ruskému prezidentovi bola terčom kritiky už v minulosti. Po ruskej invázii na Ukrajinu však výrazne nabrala na sile, a to aj v SPD, ktorá bola v tomto ohľade voči svojmu expredsedovi roky veľmi zhovievavá.

16.11 h

Organizácia Globsec podporila výzvu lídrov Poľska a pobaltských krajín, ktorou žiadajú technologických gigantov, ako napríklad Facebook, Twitter, Google či YouTube, aby zefektívnili boj proti šíreniu dezinformácií a klamstiev v digitálnom priestore, a tak zabránili šíreniu ruskej vojenskej propagandy.

„Sociálne siete sú dnes úplne bez pravidiel. Každý si môže povedať, čo chce, bez následkov a zodpovednosti. Hoci je liberálna demokracia postavená na slobode, mala by jednoznačne vyčleniť a stíhať tých, ktorí šíria nenávisť, vojenskú propagandu a nepravdivé informácie,“ povedal prezident organizácie Róbert Vass.

16.02 h

Ukrajinská pohraničná stráž zatkla viac ako 60 ukrajinských mužov, ktorí sa usilovali nezákonne prekročiť hranice s Moldavskom. Informovala o tom agentúra DPA.

Na Ukrajine v súčasnosti platí stanné právo, na základe ktorého majú muži vo veku 18 až 60 rokov zakázané opustiť krajinu, pripomína DPA.

16.00 h

Kolónu ruských vojakov nepustili v stredu do mesta Enerhodar a priľahlej jadrovej elektrárne jej pracovníci a miestni obyvatelia, oznámila agentúra Unian s odvolaním sa na hovorcu Záporožskej jadrovej elektrárne, Andrija Tuzu.

Stovky ľudí podľa záberov na sociálnych sieťach vyšli ku kontrolnému stanovišťu pred mestom, aby ruských vojakov nepustili ďalej. Nakoniec sa podľa ukrajinskej agentúry miestnym podarilo prinútiť ruskú kolónu, aby sa otočila a odišla.

15.55 h

V súvislosti s ruskou vojenskou inváziou na Ukrajine Univerzita Komenského v Bratislave pozastavila spoluprácu s ruskými partnerskými inštitúciami. Univerzita o tom informovala na sociálnej sieti.

„Univerzita nebude vysielať ani prijímať žiadnych zamestnancov a študentov v rámci uzavretých zmlúv s ruskými partnerskými inštitúciami,“ píšu v stanovisku.

15.50 h

Britský premiér Boris Johnson v stredu povedal, že kroky ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine možno označiť za vojnové zločiny. Informovala o tom stanica CNN.

„V jeho (Putinovom) ohavnom útoku na suverénny národ podcenil neobyčajnú odvahu ukrajinského ľudu, ako aj jednotu a odhodlanie slobodného sveta postaviť sa jeho barbarstvu,“ zdôraznil.

15.45 h

Malta v stredu oznámila, že z dôvodu invázie Moskvy na Ukrajine dočasne prestane udeľovať občianstvo a povolenia na pobyt Rusom a Bielorusom. Zároveň pozastavuje vydávanie takzvaných „zlatých pasov“ bohatým investorom. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

15.28 h

Anglický futbalový klub z Premier League FC Everton ukončil sponzorskú spoluprácu s tromi ruskými spoločnosťami, ktoré vlastní ruský miliardár Ališer Usmanov. O rozhodnutí klubu z Liverpoolu informovala britská stanica BBC.

15.25 h

Ukrajinská pohraničná stráž zatkla viac ako 60 ukrajinských mužov, ktorí sa usilovali nezákonne prekročiť hranice s Moldavskom, píše agentúra DPA. Na Ukrajine v súčasnosti platí stanné právo, na základe ktorého majú muži vo veku 18 až 60 rokov zakázané opustiť krajinu.

15.14 h

Ruské tanky a ďalšie vybavenie zhabané ukrajinskými občanmi pri súčasnom konflikte netreba hlásiť k zdaneniu. Obyvateľov východoeurópskeho štátu, ktorý čelí útoku ruských vojsk, o tom uistil ukrajinský Národný úrad pre prevenciu korupcie, píše agentúra Interfax-Ukrajina.

15.10 h

Plukovník ukrajinskej armády a letec Oleksandr Oksačenko, ktorý sa zúčastnil aj na Medzinárodných leteckých dňoch SIAF na Slovensku, zahynul vo vzdušnom súboji proti ruskej armáde pri obrane Kyjeva. Informovali o tom v stredu (2. 3.) Ozbrojené sily SR na sociálnej sieti.

15.08 h

Prešovský samosprávy kraj (PSK) rozširuje ubytovacie kapacity pre ukrajinských utečencov. Aktuálne vyčlenil dve ďalšie zariadenia pre ľudí indickej národnosti, ktorí taktiež utekajú pred vojnovým konfliktom na Ukrajine. Informovala o tom Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK, ide o ich dočasné, krátkodobé ubytovanie.

Kraj mal k 1. marcu vyčlenených päť ubytovacích zariadení pre ukrajinských migrantov, a to v školských internátoch pri stredných školách kraja. Ďalšie ubytovacie zariadenia zriadil v stredu (2. 3.) v Športovej hale Hotelovej akadémie na Okružnej ulici v Prešove a v bývalom sídle Strednej odbornej školy (SOŠ) dopravnej na Konštantínovej ulici v Prešove.

„V Športovej hale na Okružnej ulici je aktuálne už umiestnených 170 utečencov indickej národnosti. Župa očakáva prílev ďalších týchto občanov ešte v priebehu dnešného dňa. Ubytovaní budú aj v bývalom sídle SOŠ dopravnej, kde im bude poskytnuté núdzové ubytovanie v bývalých triedach,“ uviedla Heilová.

15.03 h

Ukrajinské prístavné mesto Mariupoľ utrpelo rozsiahle straty na životoch a prerušenie zásobovania vodou pri obrane proti neustálemu útoku ruských vojakov. Uviedol to jeho starosta Vadim Bojčenko.

„Nepriateľské okupačné sily Ruskej federácie spravili všetko pre to, aby zablokovali východ civilistom z pol miliónového mesta,“ povedal Bojčenko v živom televíznom prenose.

Starosta hovorí, že ukrajinské sily nemôžu ani pozbierať zranených z ulíc, domov a bytov, keďže ostreľovanie neprestáva.

14.45 h

Ukrajinský plukovník a letec Oleksandr Oksačensko, ktorý v minulosti lietal aj na Medzinárodných leteckých dňoch SIAF na Slovensku, zahynul v leteckom súboji proti Rusom pri obrane Kyjeva. Informovali o tom Ozbrojené sily SR na sociálnej sieti.

14.26 h

Šéf jadrového dozoru OSN Rafael Grossi si myslí, že ruská armáda má síce kontrolu nad lokalitou, kde sa nachádza jadrová elektráreň, čo však nemusí znamenať, že má pod kontrolou aj samotnú elektráreň, píše Reuters.

14.18 h

Slovenský web Hlavné Správy je zablokovaný, informoval na sociálnej sieti minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

14.07 h

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zomrelo viac ako 2 000 ukrajinských civilistov. S odvolaním sa na ukrajinské záchranné zložky o tom informovala agentúra Interfax-Ukrajina. Zničené boli stovky obytných budov, nemocnice aj infraštruktúra, uviedli úrady vo vyhlásení.

14.00 h

Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, ktorého po rozsiahlych demonštráciách v roku 2014 zvrhli a uchýlil sa do Ruska, je teraz údajne v Minsku. Kremeľ ho vraj chce vyhlásiť za ukrajinského prezidenta, uviedol denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na nemenovaného príslušníka ukrajinskej rozviedky.

„Podľa jedného scenára sa ho tam v Minsku pokúsi vyhlásiť za ukrajinského prezidenta,“ povedal o Janukovyčovi zdroj z tajnej služby.

13.45 h

Na Slovensko vo štvrtok (3. 3.) príde predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Stretne sa s premiérom Eduardom Hegerom a budú rokovať o aktuálnej situácii na Ukrajine.

13.43 h

Rezorty dopravy, vnútra a financií medzi sebou intenzívne komunikujú o návrhu príspevku na ubytovanie pre tých, ktorí takto pomôžu ukrajinským utečencom a poskytnú im ubytovanie. Legislatívnu podobu by mohli predložiť buď vo štvrtok (3. 3.) alebo v piatok (4. 3.), povedal minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Príspevok budú poskytovať na deň, a to vo výške 7 eur na dospelú osobu a 3,5 eura na dieťa. Pri 30-dňovom mesiaci to bude 210 eur na dospelého a polovičná suma na dieťa.

13.40 h

Slovensko má zatiaľ k dispozícii dostatok síl a prostriedkov na monitorovanie hranice s Ukrajinou. Uviedol to minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) s tým, že SR úomáha aj 50 policajtov z Českej republiky, podporu ponúkli aj ďalšie krajiny. Avizovaná pomoc z agentúry Frontex je v procese.

Minister deklaroval, že všetkých občanov tretích krajín z Ukrajiny kontrolujú. Pre občanov napríklad z Maroka alebo Indie sa riešia repatriačné lety a SR spolupracuje s ich ambasádami. Odmieta, že by bol na slovenskej hranici chaos, nezaznamenali totiž nelegálne pokusy o jej prekročenie.

13.37 h

Britský premiér Boris Johnson a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa zhodli, že je potrebné zaviesť ďalšie tvrdé sankcie proti Rusku. Tie by mali v najbližších dňoch vyvinúť maximálny tlak na Putina, ktorý začal vojenskú inváziu na Ukrajinu. Agentúre Reuters to povedal hovorca Downing Street.

Johnson si s ukrajinským lídrom telefonoval. „Premiér povedal prezidentovi Zelenskému, že Spojené kráľovstvo mobilizuje členov Valného zhromaždenia OSN, aby zabezpečili čo najostrejšie odsúdenie Ruska pri popoludňajšom zasadnutí v New Yorku,“ vyhlásil hovorca.

13.35 h

Nemecký kancelár Olaf Scholz pri návšteve Izraela vyjadril hlboké znepokojenie nad ruskou agresiou na Ukrajine. Vyzval na okamžité ukončenie bojov a zdôraznil, že musia skončiť všetky útoky na civilistov. Informuje o tom izraelský web The Times of Israel.

„Sme extrémne znepokojení ďalším vývojom konfliktu. Chcel by som zopakovať svoju výzvu na okamžité ukončenie všetkých vojenských akcií. Útoky na civilistov a civilnú infraštruktúru sa musia skončiť. A, samozrejme, ide teraz o to dať diplomacii znovu veľkú príležitosť,“ uviedol Scholz.

13.30 h

Zástupca ukrajinskej prezidentskej kancelárie oznámil, že mesto Cherson doteraz do ruských rúk nepadlo, ako to tvrdí ruské ministerstvo obrany. O Cherson sa vedú boje od začiatku týždňa.

„Mesto nepadlo, naša strana pokračuje s obranou,“ uviedol poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč.

13.20 h

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) si vie predstaviť, že ľudia z Ukrajiny, ktorí na Slovensku nájdu útočisko pred vojnovým konfliktom a majú príslušné vzdelanie, by mohli doplniť kapacity zdravotníkov na Slovensku. „Určite ich budeme aktívne vyhľadávať,“ uviedol.

Vyjadril sa aj k odchodu ukrajinských zdravotníkov pôsobiacich v SR, ktorí sa musia vrátiť na Ukrajinu pre mobilizáciu. Presné čísla má mať v priebehu stredy. „Podľa mojich doterajších čiastkových informácií sa to týka niekoľkých desiatok lekárov, situácia nie je teda nejako alarmujúca,“ vysvetlil.

Oznámil tiež, že Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v stredu vydá vyhlášku týkajúcu sa testovania utečencov. „Hlavný hygienik, ktorý je v súčasnosti na východnej hranici, opatrenie už pripravil. Čaká na ministerstve zdravotníctva na našu kontrolu a schválenie. Malo by vyjsť dnes,“ ozrejmil.

13.12 h

Druhé kolo rozhovorov medzi Ukrajinou a Ruskom sa uskutočnia dnes, informovala ruská štátna tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na ukrajinský prezidentský úrad. S informáciou prišiel The Guardian.

Z ukrajinskej strany však zatiaľ prichádzajú protichodné správy o rokovaniach s Ruskom, potvrdzujúce či naopak nepotvrdzujúce večerné rozhovory.

13.03 h

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen oznámila, že spolu s viceprezidentom a premiérom krajiny sa dohodli, že darujú jeden svoj mesačný plat na humanitárne účely spojené s ruskou inváziou na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej prezidentka mesačne zarába v prepočte takmer 13 000 eur.

13.00 h

Na prešovské gymnázium s ukrajinským vyučovacím jazykom sa prihlásilo už 40 žiakov z Ukrajiny, povedal minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Zatiaľ ukrajinskí rodičia hlásia deti do školy iba v Prešove, v iných regiónoch ich žiadosti ešte nezaznamenali.

12.55 h

Do boja proti ruskej agresii na Ukrajine sa viditeľne zapojili rôzne hackerské skupiny. Ťažkostiam v uplynulých dňoch aj v stredu čelili úrady aj niektoré ruské médiá. Problematický je napríklad prístup na webové stránky agentúr RIA Novosti a Interfax alebo televízie Rossija 24.

Hackerská skupina NB65 dokonca tvrdí, že zasiahla riadiace centrum ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos, ktoré tak údajne stratilo kontrolu nad špionážnymi satelitmi. Šéf agentúry Dmitrij Rogozin to poprel, avšak útok potvrdil.

12.37 h

Pápež František vyzval celý svet, aby myslel na Ukrajincov ukrývajúcich sa pred ostreľovaním. Poľsku pri pravidelnej generálnej audiencii poďakoval, že prijalo veľkú časť utečencov zo susednej krajiny, napísala agentúra Reuters.

Hlava katolíckej cirkvi už skôr stredu (2. 3.) vyhlásila za deň modlitieb a pôstu za mier na Ukrajine.

12.35 h

Ukrajinský biatlonista Dmytro Pidručnyj poslal prostredníctvom sociálnych sietí odkaz z rodného mesta Ternopiľ, kde bráni domovinu pred ruskou inváziou. Zverenec slovenského trénera Juraja Sanitru narukoval do armády rovnako ako jeho reprezentačná kolegyňa Julia Džimová.

Pidručnyj aj Džimová pritom len vo februári súťažili na zimných olympijských hrách v Pekingu. „Ďakujem každému, kto mi píše a kto má starosť o moju rodinu. Ďakujem za podporu a pomoc Ukrajine,“ napísal 30-ročný Ukrajinec a pripojil fotografiu v uniforme, ktorá podľa jeho slov vznikla počas leteckého náletu.

12.30 h

Ruskí a bieloruskí reprezentanti sa môžu ako neutrálni športovci zúčastniť paralympiády v Pekingu. Oznámil to Medzinárodný paralympijský výbor.

12.14 h

Ruská polícia zadržala deti, ktoré sa zúčastnili na proteste v Moskve. Deti si namaľovali plagát a išli položiť kvety pred ukrajinské veľvyslanectvo. Ich zadržanie potvrdila aj ruská mimovládna organizácia OVD-Info. Podľa aktuálnych informácií, deti už prepustili.

12.10 h

Utečenci utekajúci z Ukrajiny pred ruskou inváziou, ktorí sa chcú dostať do Spojeného kráľovstva, sa môžu na britské územie bezplatne prepraviť vlakmi Eurostar do Londýna z Bruselu, Paríža, Lille alebo Amsterdamu.

12.00 h

Väčšina obyvateľov SR je spokojná s doterajšou oficiálnou reakciou Slovenska na vojnu na Ukrajine. Vyplýva to z online prieskumu na vzorke 1 000 respondentov, ktorý sa uskutočnil od 25. februára do 1. marca.

Až 78,2 % respondentov schvaľuje oficiálnu reakciu Slovenska, ktorá odsúdila útok vojsk Ruskej federácie na Ukrajinu. Plne ju schvaľuje 42 % respondentov, 22,4 % ju schvaľuje s menšími výhradami, s väčšími výhradami ju schvaľuje 13,8 % a neschvaľuje ju 21,8 % respondentov.

11.43 h

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal, že ak by došlo k tretej svetovej vojne, zahŕňala by jadrové zbrane a bola by ničivá, uviedla tlačová agentúra RIA Novosti.

11.21 h

Čína evakuovala z Ukrajiny už vyše 2 500 svojich občanov. Čína už skôr uviedla, že na Ukrajine žilo pred začiatkom ozbrojeného konfliktu okolo 6 000 jej občanov, väčšina z nich tam pracovala či študovala.

11.07 h

Štáty EÚ sa zhodli na sankciách proti Bielorusku za jeho podiel na ruskej invázii na Ukrajinu. ČTK to potvrdil diplomatický zdroj. Postihy majú naďalej obmedziť bieloruský export, ktorý už zasiahli predchádzajúce sankcie únie proti režimu Alexandra Lukašenka.

Na sankčný zoznam pribudli viac ako dve desiatky ľudí, najmä armádnych veliteľov. Opatrenia mieria aj na bankový sektor.

11.06 h

Dohoda medzi vládou SR a kabinetom Ruskej federácie o bezvízových cestách držiteľov diplomatických pasov alebo služobných pasov sa dočasne pozastaví. Rozhodla o tom vláda na stredajšom rokovaní.

11.05 h

Slovensko daruje Ukrajine 10 miliónov litrov motorovej nafty a 2,4 milióna litrov leteckého paliva. V stredu o tom na návrh Ministerstva hospodárstva SR rozhodla vláda.

„V záujme materiálnej pripravenosti a pomoci vzhľadom na situáciu na Ukrajine sa ukladá ministrovi hospodárstva zabezpečiť obstaranie dostatočného množstva paliva, konkrétne 10 miliónov litrov motorovej nafty a 2,4 milióna litrov leteckého paliva a následne ich darovať Ukrajine,“ uvádza sa v materiáli.

11.03 h

Obchodovanie na moskovskej burze zostane v stredu aj tretí deň v rade prerušené. Oznámila to ruská centrálna banka, informuje spravodajský portál BBC. Po prvý raz tento týždeň však umožnia uskutočnenie niektorých operácií.

11.00 h

Na Ukrajinu smerujú ďalšie dodávky protilietadlových a protitankových rakiet, ako aj zásielka tureckých dronov, uviedol ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. Vojenskú techniku sľúbilo Ukrajine medzičasom aj Španielsko, informujú agentúra AFP a denník The Guardian.

„Dostávame čoraz viac pomoci. Počet krajín, ktoré túto pomoc poskytujú, rastie. Pridávajú sa aj tí, ktorí to považovali za nemožné,“ napísal Reznikov na facebooku. „Príde viac (amerických striel typu) Javelin a Stinger,“ dodal.

„Chcem vám oznámiť, že Španielsko dodá ukrajinskému odboju útočnú vojenskú techniku,“ povedal španielsky premiér Pedro Sánchez.

10.57 h

Kremeľ v stredu oznámil, že ruská delegácia je pripravená pokračovať v mierových rokovaniach s Ukrajinou. Rozhovory medzi Moskvou a Kyjevom by sa mali podľa očakávaní začať v stredu večer. 

10.50 h

Rusko podcenilo ochotu Ukrajiny brániť sa a schopnosti ich ozbrojených síl koordinovane vzdorovať ruským silám. Zároveň podcenilo schopnosť Západu zjednotiť sa a prijať účinné opatrenia na podporu Ukrajiny v boji proti nim, uviedol pre TASR bývalý náčelník Generálneho štábu Armády ČR a bývalý predseda vojenského výboru NATO Petr Pavel.

„To, čo chce prezident Putin, je známe. Chce zosadiť ukrajinskú vládu. Chce prinútiť Ukrajinu, aby prijala diktátorstvo v zmysle prijatia neutrality, pod ktorou si Rusko predstavuje demilitarizáciu a zrieknutie sa akejkoľvek ambície na možné budúce členstvo v NATO. Zároveň tým chce dostať Ukrajinu späť pod vplyv Ruska,“ domnieva sa Pavel.

10.45 h

Slovensko evakuovalo zastupiteľský úrad v ukrajinskom Kyjeve. Pred rokovaním vlády to v stredu (2. 3.) oznámil minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS).

„Dnes ráno sa pohol diplomatický konvoj v počte 26 osôb z našej ambasády v Kyjeve. Po zhodnotení situácie s našimi bezpečnostnými zložkami, sme sa ju rozhodli evakuovať,“ vyhlásil Korčok.

Dodal, že na vláde chce predložiť návrh na zrušenie bezvízového styku pre držiteľov diplomatických pasov z Ruskej federácie.

10.35 h

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) o nočných útokoch ruských okupantov na Ukrajine povedal, že sa očakávala väčšia ofenzíva, než nastala. „Môže to súvisieť s dvoma vecami. Buď zámerne nebola realizovaná, lebo sa čakajú ďalšie mierové rokovania, alebo mali problém s logistikou.“

10.28 h

Nízkonákladová letecká spoločnosť Wizz Air ponúka ukrajinským utečencom zadarmo 100 000 miest vo svojich letoch na krátke vzdialenosti.

Miesta budú k dispozícii počas marca v letoch Wizz Airu z Poľska, Slovenska, Maďarska a Rumunska, oznámila spoločnosť sídliaca v Maďarsku prostredníctvom sociálnych sietí s tým, že chce pomôcť utečencom dosiahnuť ich cieľové destinácie.

10.18 h

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) pred rokovaním vlády vyhlásil, že „zdravotnícky systém je pripravený splniť všetky výzvy súvisiace s touto migračnou vlnou.“

Poznamenal, že verí, že „hotspoty, ktoré sú už spustené, budú vo veľmi krátkej dobe fungovať aj po legislatívnej stránke.“ Podľa jeho slov by o tom dnes mala rokovať vláda.

Lengvarský zároveň poďakoval zdravotníkom, „ktorí po 2 rokoch nasadenia v pandémii musia svoje poslanie plniť na ukrajinsko- slovenskej hranici“.

Dodal, že dnes má Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) vydať usmernenie, ako budú utečenci kontrolovaní v súvislosti s pandémiou koronavírusu a aké opatrenia budú prijaté. „Situáciu máme po kontrolou,“ zdôraznil.

10.15 h

Ministerstvo obrany SR poskytlo prostredníctvom Ústredia ekumenickej pastoračnej služby v Ozbrojených silách SR a Ozbrojených zboroch SR Ukrajine humanitárnu pomoc v podobe 1 000 kusov hygienických balíčkov.

Ústredie ekumenickej pastoračnej služby v OS SR a OZ SR tiež podľa ministerstva zabezpečí v rámci pomoci pre Ukrajinu celkom 5 000 kusov individuálnych lekárničiek v textilnom obale v hodnote 23 200 eur. S koordináciou projektu pomáha Vojenská podporná nadácia rezortu obrany.

9.55 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že za šesť dní invázie prišlo Rusko skoro o 6 000 vojakov a že Kremeľ nedokáže Ukrajinu ovládnuť bombami a náletmi. „Celý svet Ukrajincov obdivuje. Ukrajinci sa stali symbolom neporaziteľnosti. Symbolom toho, že ľudia v akejkoľvek krajine sa môžu kedykoľvek stať najlepšími ľuďmi na svete,“ dodal.

9.52 h

Na hlavnej železničnej stanici v Bratislave vytvoria zázemie pre utečencov z Ukrajiny, aby mali okrem potrebných informácií k dispozícii aj dôstojný priestor s čakárňou a hygienickými zariadeniami.

Na sociálnej sieti to uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo. Zároveň informoval, že pracovníci mesta i dobrovoľníci už na hlavnej stanici a v jej okolí pomáhajú.

Pripomenul, že od utorka (1. 3.) zaviedol Dopravný podnik Bratislava pre Ukrajincov cestovanie bratislavskou mestskou hromadnou dopravou zdarma.

9.44 h

Slovenskí športovci nebudú súťažiť na Zimných svetových hrách Špeciálnych olympiád, ktoré by sa mali konať v januári 2023 v ruskej Kazani.

V utorok (1. 3.) o tom rozhodlo predsedníctvo Špeciálnych olympiád Slovensko, ktoré nesie plnú zodpovednosť za slovenských športovcov s intelektuálnym znevýhodnením.

„Pre útok Ruska na Ukrajinu a prebiehajúcu vojnu na Ukrajine nevyšleme slovenských reprezentantov na žiadne športové podujatie Špeciálnych olympiád organizované na území Ruska,“ povedala Dominika Nestarcová, prezidentka Špeciálnych olympiád Slovensko.

9.40 h

Rusko od začiatku invázie prišlo o viac ako 5 840 vojakov, 211 tankov, 862 obrnených vozidiel, 85 diel, 40 raketometov, 30 lietadiel, 31 vrtuľníkov, 355 kusov automobilovej techniky, dva rýchle člny, 60 cisterien a tri bezpilotné stroje.

Oznámil to ukrajinský generálny štáb s tým, že tieto údaje sa spresňujú. Uvedené čísla nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov a Moskva údaje o svojich stratách nezverejňuje.

9.34 h

Česká firma Prima zmrzlina prestane predávať Ruskú zmrzlinu. Produkt premenujú na Ukrajinskú zmrzlinu. Zatiaľ je jeho názov prelepený nálepkou „Podporujeme Ukrajinu“. Informoval o tom český portál lidovky.cz.

9.25 h

Putin na základe dekrétu, ktorý podpísal, zakázal obyvateľom Ruska opustiť krajinu s finančnou hotovosťou v cudzej mene, ktorá by prekročila v prepočte 10 000 dolárov (približne 9 000 eur), informovala agentúra DPA.

Tento krok má za cieľ zabrániť odlivu finančného kapitálu po tom, čo boli na Rusko uvalené tvrdé sankcie za inváziu na Ukrajinu. Dekrét začal platiť v stredu.

9.13 h

Futbalová Asociácia európskych klubov (ECA) v utorok s okamžitou platnosťou suspendovala svojich sedem ruských členov. Ide o kluby CSKA Moskva, Krasnodar, Lokomotiv Moskva, Rostov na Done, Rubin Kazaň, Spartak Moskva a Zenit Petrohrad.

„ECA minulý týždeň zareagovala rýchlo a jasne, keď podporila rozhodnutie Európskej futbalovej únie (UEFA) o  pozastavení účasti všetkých ruských klubov v jej súťažiach. Okrem toho dnes výkonná rada rozhodla, že ruskí členovia sa s okamžitou platnosťou až do odvolania prestanú zapájať do aktivít ECA,“ cituje DPA z oficiálneho vyhlásenia.

8.52 h

Rusko tvrdí, že jeho jednotky získali kontrolu nad Chersonom na juhu Ukrajiny. Podľa chersonskej správy je mesto plne obkľúčené ruskými jednotkami.

Podľa miestneho starostu sa ruskí vojaci v noci na stredu zmocnili stanice a prístavu. Server BBC uvádza, že ak by Cherson skutočne padol, išlo by o najväčšie Moskvou dobyté mesto od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

8.49 h

Nízkonákladová letecká spoločnosť Wizz Air sídliaca v Maďarsku ponúka pre utečencov z Ukrajiny 100 000 bezplatných miest na svojich linkách na krátke vzdialenosti. Táto ponuka bude platiť počas marca a bude sa týkať letov zo Slovenska, z Poľska, Maďarska a Rumunska.

8.40 h

Cena ropy Brent už prekonala hranicu 111 dolárov za barel v dôsledku rozsiahlych sankcií medzinárodného spoločenstva proti Rusku. Sankcie nútia obchodníkov s ropou hľadať alternatívne zdroje na už aj tak napätom ropnom trhu.

8.31 h

Aktuálne sa na hraničných priechodoch medzi Slovenskom a Ukrajinou čaká 10 až 35 hodín. Informovala o tom hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.

Za posledných 24 hodín polícia na hranici vybavila 12 690 osôb, z toho za stredu (do 06.00 h) 4 664 osôb. Cez hraničný priechod Ubľa prešlo 3 390 ľudí, cez Vyšné Nemecké 7 678 a cez Veľké Slemence 1 622 ľudí.

8.10 h

Ruskí okupanti zasiahli v Charkove budovu krajského riaditeľstva polície.

7.57 h

Hranice z Ukrajiny do Poľska od začiatku ruskej invázie prekročilo 450 000 ľudí, oznámil podľa Reuters predstaviteľ poľského ministerstva vnútra.

7.53 h

Turecko tvrdí, že nepovolilo ruským vojnovým lodiam preplávať cez Bosporský prieliv do Čierneho mora. Krajina podľa ministra zahraničia Mevlüta Čavušoglua dodržiava dohodu z Montreux, ktorá Turecku umožňuje obmedziť či zakázať pohyb bojových lodí cez Bospor a Dardanely v prípade vojnového konfliktu.

7.44 h

Pri ruskom ostreľovaní Charkova zomrelo za posledných 24 hodín najmenej 21 ľudí a vyše sto utrpelo zranenie, uviedol šéf oblastnej správy Oleh Sinehubov.

7.42 h

Ukrajinské médiá hlásia silné výbuchy a streľbu z mesta Charkov.

7.39 h

Poľská katolícka charitatívna organizáciau Caritas Poland oznámila, že prijme 2 000 detí z ukrajinských sirotincov. „Rozhodli sme sa reagovať na krízu na Ukrajine a poskytnúť útočisko v našej krajine tým najzraniteľnejším,“ dodal riaditeľ charity Marcin Izycki. Deti pochádzajú najmä z detských domovov z oblastí na východe Ukrajiny.

7.27 h

Ruská Sberbank odchádza z Európy. Odôvodnila to veľkým odlivom hotovosti z dcérskych firiem a ohrozením bezpečnosti zamestnancov a majetku.

7.05 h

Pre situáciu na hraniciach rastie dopyt po dobrovoľníkoch. Samosprávy a dobrovoľníci sa snažia uľahčiť príchod ľudí z Ukrajiny do našej vlasti. Pomoc koordinujú cez vytvorenie dotazníkov a telefonických liniek. Vytvárajú si tiež zálohy, ktoré budú potrebné.

7.01 h

Drony v juhokórejskej metropole Busan vytvorili ukrajinskú vlajku na podporu krajiny, ktorá čelí invázii Ruska.

Ukrajinská vlajka z dronov v meste Busan. ZDROJ: TASR/AP

6.55 h

Starosta juhoukrajinského mesta Cherson Ihor Kolychajev uviedol, že príslušníci ruských inváznych vojsk dobyli v noci na stredu miestnu železničnú stanicu a prístav. Podľa jeho slov sa ruská okupácia mesta už začala, informovala stanica BBC.

6.41 h

Moskovský akciový trh zostane v stredu zatvorený už tretí deň po sebe, uvádzajú noviny Moscow Times.

6.37 h

Niekoľko desiatok Japoncov sa chce pridať do bojov proti ruským okupantom. Je medzi nimi 50 bývalých vojakov a 2 veteráni francúzskej cudzineckej légie, informovala agentúra Reuters.

6.31 h

Najmenej dvaja ľudia zomreli pri leteckom útoku v Žytomyre západne od Kyjeva, uviedla štátna služba pre mimoriadne udalosti. Úder cielil na vojenskú základňu, zasiahol však aj obytné domy. „Záchranári sa snažia pomôcť tým, komu je ešte možné pomôcť,“ uviedol poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko.

6.15 h

Spoločnosť Exxon Mobil oznámila v utorok večer, že ukončuje svoje aktivity v Rusku. Ďalšia významná americká firma, výrobca lietadiel Boeing, oznámil, že prerušuje svoju technickú podporu ruským leteckým spoločnostiam, informovala agentúra Reuters. Svoje aktivity v Rusku obmedzuje aj výrobca športového vybavenia Nike.

6.10 h

V Charkove pristáli ruskí výsadkári, oznámila ukrajinská armáda. V druhom najväčšom ukrajinskom meste s 1,5-miliónom obyvateľov prebiehajú ťažké boje, počet mŕtvych či zranených nie je známy.

5.56 h

Americkí vojaci budú s plným nasadením brániť „každý kúsok“ územia členských krajín NATO pred prípadným ruským útokom. Povedal to americký prezident Joe Biden s tým, že na samotnej Ukrajine však proti ruským inváznym silám bojovať nebudú.

5.54 h

Spojené štáty uzavrú svoj vzdušný priestor pre ruské lietadlá. Prezident Joe Biden to povedal v kongrese vo svojej správe o stave Únie. Súčasne avizoval, že Spojené štáty podniknú tvrdé opatrenia voči ruským oligarchom. V spolupráci s európskymi spojencami im podľa jeho slov budú zabavovať luxusné jachty, byty a súkromné lietadlá.

5.51 h

Svetová banka (SB) pripravuje balík pomoci pre Ruskom napadnutú Ukrajinu vo výške troch miliárd dolárov. Balík bude zahŕňať aj minimálne 350 miliónov dolárov určených na okamžitú pomoc Kyjevu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie SB.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet