Na hlavný obsah

Sledujeme pokračujúci konflikt na Ukrajine online

Rusko v piatok pokračuje v útokoch.

Sledujeme pokračujúci konflikt na Ukrajine online
Na snímke ukrajinskí hasiči stoja pri vraku zostreleného lietadla v Kyjeve počas druhého dňa ruskej invázie na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Konflikt u našich východných susedov pokračuje v piatok (25. 2.) po tom, čo Rusko vo štvrtok (24. 2.) v skorých ranných hodinách zaútočilo na Ukrajinu. Tam aktuálne platí vojnový stav. Ruské jednotky zaútočili na viacerých miestach na ukrajinskom území.

Sledujeme dianie online:

23.55 h

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó vo videu zverejnenom na facebooku oznámil, že navrhol ruským a ukrajinským vodcom, aby rokovali v Budapešti.

23.47 h

Na Putina a Lavrova uvalila sankcie aj Kanada. Chystá sankcie aj proti bieloruskému režimu, za to, že uľahčil ruskú inváziu na Ukrajinu. Kanadský premiér Justin Trudeau vyhlásil, že podporuje odpojenie Ruska od systému SWIFT. Informovala o tom agentúra Reuters.

23.13 h

NR SR schválila legislatívny balík, ktorý reaguje na situáciu na Ukrajine. Mimoriadnu situáciu bude možné vyhlásiť aj v prípade hromadného prílevu cudzincov.

Zákon prináša napríklad uľahčenie získania dočasného útočiska pre cudzincov, zriadenie fondu na pomoc či príspevok na ubytovanie utečenca.

23.00 h

Vzťahy medzi Moskvou a Západom sa blížia „bodu z ktorého niet návratu“ pre rozsiahle ekonomické sankcie, ktoré zaviedli voči Rusku viaceré krajiny. Vyhlásila to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová v ruskej televízii.

22.51 h

Moskva a Kyjev rokujú o mieste a čase rozhovorov, uviedol hovorca ukrajinského prezidenta. Podľa neho je Ukrajina otvorená rokovania o pokoji zbraní.

22.43 h

Agentúra AP, informuje o „zlovestnom prejave podpory“ útoku Ruska na Ukrajinu, ktorý prišiel z Čečenska – prevažne moslimského regiónu na juhu Ruska, ktorý „železnou rukou“ spravuje Ramzan Kadyrov.

Čečenské médiá informovali, že Kadyrov zhromaždil v centre hlavného mesta Groznyj približne 12 000 príslušníkov bezpečnostných síl, ktorí sa potom venovali „previerke pripravenosti“.

Kadyrov vyhlásil, že títo muži sú pripravení zúčastniť sa „na akejkoľvek špeciálnej operácii“, ak to bude potrebné, aj na Ukrajine. Súčasne vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zavolal Putinovi a ospravedlnil sa mu.

22.42 h

Protesty proti invázii ruských jednotiek na Ukrajinu pokračovali v Rusku aj v piatok a konali sa v Moskve, Petrohrade i ďalších ruských mestách.

Združenie OVD-Info, ktoré monitoruje zatýkanie protivládnych aktivistov, v piatok oznámilo, že v Moskve boli zadržané desiatky demonštrantov. Zatknutia hlásili aj v Petrohrade, Nižnom Novgorode, Briansku či Archangeľsku.

22.19 h

Srbsko podporuje zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny, ale nepridá sa k sankciám, ktoré na Rusko uvalili Európska únia a Spojené štáty. Oznámil to srbský prezident Aleksandar Vučić, ktorý postup Moskvy opatrne označil za chybu.

21.58 h

Vláda Spojených štátov sa chystá uvaliť sankcie na ruského prezidenta Vladimira Putina a šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova. Informáciu potvrdila hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. Urobila tak len niekoľko hodín po tom, ako sa na zmrazení majetku Putina a Lavrova dohodli členské krajiny Európskej únie.

21.50 h

Organizácia spojených národov žiada pre humanitárnych pracovníkov „bezpečný a neobmedzený“ prístup k ľuďom v núdzi na Ukrajine, na ktorú útočia ruské invázne vojská.

Podľa OSN bolo v dôsledku vojny vysídlených už 100 000 Ukrajincov, hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) predtým v piatok uviedla, že organizácia sa pripravuje na až štyri milióny utečencov z Ukrajiny v prípade, ak bude ruská vojenská agresia naďalej eskalovať.

21.49 h

Napriek svojej invázii na Ukrajinu je Rusko pripravené pokračovať v spolupráci s USA vo vesmíre. Zároveň však varovalo Spojené štáty pred akýmkoľvek unáhleným ukončením ich spoločnej prevádzky Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS).

Vo svojom vyhlásení na sociálnej sieti Telegram to uviedol šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin. Dodal, že spolupráca medzi oboma krajinami je nevyhnutná pre  bezpečnú prevádzku ISS, a to aj v situácii, keď Washington oznámil nové sankcie voči Moskve.

21.47 h

Hekerská skupina Anonymous tvrdí, že vnikla do databázy webovej stránky ruského ministerstva obrany. Skupina zverejnila aj link, na ktorom sa dá databáza stiahnuť. 

21.35 h

Americká spoločnosť Meta v piatok potvrdila, že Rusko „čiastočne obmedzí“ prístup k sociálnej sieti facebook na svojom území.

21.14 h

OECD pre vojenskú inváziu na Ukrajinu formálne ukončila prístupové rokovania s Ruskom, ktoré boli pozastavené v roku 2014. Uzavrie svoju kanceláriu v Moskve.

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj zahŕňa 37 hospodársky vyspelých štátov vrátane Slovenska.

21.05 h

Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová ohlásila vyslanie nemeckých vojakov na Slovensko, podľa DPA vyšle Nemecko na Slovensko aj protilietadlový raketový systém Patriot.

20.58 h

Spojené kráľovstvo uvalí sankcie priamo na Putina a Lavrova, rovnako ako EÚ. Britský premiér Boris Johnson to v piatok povedal na virtuálnom mimoriadnom summite Severoatlantickej aliancie.

20.48 h

Trnavský samosprávny kraj poskytuje od piatka bezplatné cestovanie prímestskou autobusovou dopravou pre občanov Ukrajiny. Zároveň pripravuje ubytovacie kapacity na prichýlenie vojnových utečencov.

20.40 h

Moskva tvrdí, že ukrajinské sily utrpeli veľké straty bojovej techniky. Podľa Kyjeva sú ale územia napadnuté agresorom pod ukrajinskou kontrolou.

20.31 h

V Kyjeve je podľa médií počuť streľba a výbuchy, blížia sa k vládnej štvrti. Zasiahnutý bol jeden z mostov, dochádza k stretom s diverznými skupinami.

20.19 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril s americkým prezidentom Joeom Bidenom o „posilnení sankcií (proti Rusku), konkrétnej obrannej pomoci a protivojnovej koalícii“.

Zelenskyj krátko predtým zverejnil videoselfie spred prezidentského paláca v Kyjeve, v ktorom sa spolu so svojimi kľúčovými poradcami a spolupracovníkmi zaviazal zostať a brániť hlavné mesto pred ruskou inváziou. 

20.17 h

Ukrajina bude potrebovať obrovské financie po ruskej invázii a Európska únia bude musieť prísť s peniazmi. Uviedol to podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis po stretnutí ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk európskeho bloku.

20.01 h

Slovensko podporuje odpojenie Ruska od systému SWIFT, oznámil to premiér Eduard Heger.

19.44 h

Severoatlantická aliancia vzhľadom na konflikt na Ukrajine opäť posilní svoju vojenskú prítomnosť na svojom východnom krídle, a to tisíckami vojakov síl rýchlej reakcie. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19.22 h

Rusko „čiastočne obmedzí“ prístup k facebooku na svojom území po tom, čo táto sociálna sieť uvalila obmedzenia na účty médií spájaných s Kremľom. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na ruskú Federálnu službu pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor).

18.37 h

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zakharová varovala Fínsko aj Švédsko, že ak sa pokúsia vstúpiť do NATO, budú čeliť „vojenským a politickým následkom“. Informoval o tom spravodajský portál theguardian.com.

18.20 h

Štáty EÚ schválili druhý balík sankcií proti Rusku, zmrazili majetok Putina a Lavrova. Po rokovaní s kolegami to uviedol lotyšský minister zahraničia.

18.17 h

Je dôležité prízvukovať, že útok na Ukrajinu je invázia ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho prívržencov. V telefonáte s predsedom Národnej rady Rakúskej republiky Wolfgangom Sobotkom to skonštatoval šéf slovenského parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Podľa Kollára je nevyhnutné oddeľovať Putina od ruského obyvateľstva.

18.09 h

Samit NATO jednoznačne potvrdil vôľu členských štátov NATO maximálne podporiť Ukrajinu a dať jasne Rusku najavo, že jeho agresia nie je prijateľná.

NATO zároveň posilňuje východnú časť aliancie a v prípade potreby rozmiestni v Európe ďalšie jednotky, zhodol sa samit. Vyjadril podporu Ukrajine, zbrane nesľúbil.

17.22 h

Rada Európy pozastavila členstvo Rusku, oznámil to taliansky minister zahraničia Luigi di Maio. Podľa neho ide o „nevyhnutný krok“ po ruskej invázii na Ukrajinu, ktorá predstavuje vážne porušenie medzinárodného práva, citovala šéfa talianskej diplomacie agentúra Reuters. Rusku hrozí až vylúčenie z organizácie.

17.12 h

Premiér SR Eduard Heger pri návšteve hraničného priechodu s Ukrajinou vo Vyšnom Nemeckom povedal, že Slovensko podá pomocnú ruku Ukrajincom utekajúcim pred vojnou.

Pre tých, ktorí na Slovensku nemajú rodinu, vláda zabezpečí dočasné ubytovanie i stravu. Heger v tejto súvislosti hovoril o kapacite „niekoľko desaťtisíc miest.“ Poďakoval sa aj všetkým Slovákom, ktorí Ukrajincom ponúkajú individuálnu pomoc.

Vyzdvihol tiež solidaritu zo strany ďalších štátov EÚ. „Ak to bude potrebné a kapacity by boli vyčerpané, siahneme po ich podanej ruke,“ povedal.
      

17.05 h

Od stredy (23. 2.) od 16:00 h do dnešného poludnia prekročilo slovensko-ukrajinské hranice asi 7 490 štátnych príslušníkov Ukrajiny, väčšina prichádzajúcich má platné doklady. Informovalo o tom ministerstvo vnútra.

Pred vypuknutím konfliktu bol zvyčajný počet vstupov na SR z Ukrajiny priemerne 1 400 ľudí za deň. O medzinárodnoprávnu ochranu v SR požiadalo zatiaľ 14 Ukrajincov. Nachádzajú sa v záchytnom tábore v Humennom. Väčšina prichádzajúcich po vybavení cestuje ďalej na Slovensko alebo do iných krajín Európskej únie.

16.44 h

Putin označil vedenie Ukrajiny za bandu narkomanov a neonacistov, s ktorou neočakáva dohody. Vyzval ukrajinskú armádu, aby vykonala prevrat.

16.40 h

Český prezident Miloš Zeman skritizoval sankcie proti Rusku, ktoré považuje za nedostatočné. Čierne listiny označil za smiešne. Navrhol vylúčenie Ruska zo SWIFT, inak hrozí okupácia celej Ukrajiny.

16.38 h

Ruská armáda pri útokoch na Ukrajine nerozlišuje medzi civilnými a vojenskými cieľmi, pričom pod paľbou sa ocitli aj nemocnice, tvrdí Amnesty International vo svojej správe.

Úmyselné útoky na civilné obyvateľstvo organizácia označila ako vojnové zločiny. „Ruská armáda použila v husto obývaných oblastiach raketové strely a iné nepresne namierené bomby, čím prejavila zjavnú neúctu k životom civilistov a civilistiek. Niektoré z týchto útokov by mohli byť považované za vojnové zločiny,“ povedal riaditeľ Amnesty International Slovensko, Rado Sloboda.

16.30 h

Slovenskí poslanci na piatkovej (25. 2.) mimoriadnej schôdzi prijali uznesenie, ktorým odsúdili ruskú inváziu na Ukrajinu. Za prijatie hlasovalo 112 zo 113 prítomných zákonodarcov.

„Národná rada Slovenskej republiky čo najdôraznejšie odsudzuje nevyprovokovanú, neodôvodnenú a neoprávnenú vojenskú agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine,“ píše sa v uznesení.

Rusko vyzvali, aby okamžite stiahlo ozbrojené sily a vojenskú techniku z Ukrajiny a rešpektovalo jej nezávislosť, suverenitu a územnú celistvosť. A zároveň, aby sa vrátilo k rokovaciemu stolu a vyriešilo spor mierovou cestou.

16.27 h

Ľudia sa v súvislosti s  aktuálnou situáciou na Ukrajine môžu obrátiť na bezplatné krízové linky,  pripomína občianske združenie IPčko a Liga za duševné zdravie SR. Ide o Krízovú linku pomoci (0800 500 333) a Linku dôvery Nezábudka (0800 800 566).

16.19 h

Európska únia zmrazí majetok ruského prezidenta Vladimira Putina a ministra zahraničia Sergeja Lavrova.

Pred mimoriadnym rokovaním ministrov zahraničia členských krajín to vyhlásil šéf diplomacie EÚ Josep Borrell a tiež viacerí ministri.

Tresty pre oboch vrcholných politikov sú súčasťou druhého balíka protiruských sankcií, ktorý majú po štvrtkovej výzve od lídrov Únie ministri formálne schváliť.

16.06 h

Spravodajca Českého rozhlasu Martin Dorazín pre RTVS opísal situáciu v meste Mariupoľ. „Zatiaľ tu vládne veľmi napätý pokoj. Také nebezpečné zátišie priamo v centre, ale okraje mesta sú ostreľované,“ uviedol.

Ako povedal, predstavitelia štátu sa snažia obyvateľstvo upokojiť a dávajú im skôr pragmatické rady. „Sú to rady typu nájdite si veci, ktoré budete potrebovať na ďalší pobyt v kryte alebo na úteku. Hlavne dokumenty, akú majú ľudia krvnú skupinu či základné lieky, ktoré potrebujú.“

15.58 h

Ministerstvo kultúry SR na znak solidarity poskytne svoje účelové zariadenia Migračnému úradu Ministerstva vnútra SR pre ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny na Slovensko.

15.56 h

Rusko je pripravené vyslať do Minska svoju delegáciu na rokovania s Ukrajinou. V piatok to v Moskve vyhlásil hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov, ktorého citovala agentúra AFP.

15.55 h

Eiffelovu vežu vo francúzskej metropole Paríž od piatku na tri noci nasvietia vo farbách ukrajinskej vlajky na znak solidarity po invázii ruských jednotiek do tejto krajiny. Oznámili to prevádzkovatelia tohto monumentu, informovala agentúra AFP.

15.48 h

Česká republika zakáže od piatkovej polnoci prílety a odlety ruských aerolínií na tamojšie letiská. Oznámil to minister dopravy Martin Kupka. Poľsko im úplne uzavrelo svoj vzdušný priestor.

15.44 h

Prezidenti Ruska a Číny v telefonáte označili sankcie Západu za neprijateľné. Peking Moskve oznámil, že jej kroky rešpektuje, uviedol Kremeľ.

15.36 h

Ukrajina vrátane Zakarpatskej oblasti potrebuje potraviny, zásoby majú iba na dva týždne. Okrem toho potrebujú aj oblečenie, deky či zdravotnícky materiál. Povedal to poradca predsedu vlády SR v oblasti cezhraničnej spolupráce (Ukrajina) Eduard Buraš s tým, že v súvislosti s pomocou obyvateľom Ukrajiny spustili zbierky.

15.33 h

Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová odsúdila ruský útok na Ukrajinu. Povedala, že ruské porušenie medzinárodného práva nemá žiadne ospravedlnenie.

„Táto ruská útočná vojna znamená zásadný obrat v európskej histórii po druhej svetovej vojne. Pre toto do očí bijúce porušenie medzinárodného práva neexistuje žiadne ospravedlnenie, čo najostrejšie ho odsudzujem,“ povedala.

15.24 h

Utečenci zo susednej Ukrajiny sa budú môcť na území Slovenska zamestnať hneď po udelení statusu dočasného útočiska. Informuje o tom Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR na sociálnej sieti.

 „Ministerstvo práce počíta so zvýšeným počtom žiadateľov o poskytnutie dočasného útočiska či udelenie azylu na území SR zo strany občanov Ukrajiny,“ píše rezort v statuse.

Tento titul im umožní zjednodušenie zamestnávania bez potvrdenia o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta. Toto potvrdenie za iných okolností zákon o zamestnanosti pre osoby z tretích krajín vyžaduje.

15.21 h

Neďaleko ukrajinského prístavu Odesa zasiahla raketa tanker plaviaci sa pod moldavskou vlajkou. Dvaja ľudia boli zranení.

Vo štvrtok v oblasti Odesy zasiahla bomba tureckú nákladnú loď Yasa Jupiter.

15.10 h

Polícia Slovenskej republiky na sociálnej sieti uverejnila video aktuálnej situácie na hraničnom priechode Vyšné Nemecké.

14.53 h

Ruskí výsadkári obsadili strategické vojenské letisko Hostomeľ, ktoré sa nachádza na okraji Kyjeva, uviedlo dnes podľa agentúry TASS ruské ministerstvo obrany.

Tvrdí zároveň, že pri dobývaní letiska ruskí vojaci zlikvidovali 200 príslušníkov ukrajinských síl a ruské vojsko neskôr odrezalo ukrajinskú metropolu zo západu.

14.52 h

Internetové združenie CZ.NIC po konzultáciách s bezpečnostnými zložkami štátu a na základe odporúčania vlády zablokovalo v Českej republike osem dezinformačných webov.

14.49 h

Poľsko uzavrie svoj vzdušný priestor leteckým spoločnostiam z Ruska. Nariadil to predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki, informovali poľské média.

14.44 h

Predstavitelia amerických tajných služieb sa obávajú, že Kyjev by sa mohol v priebehu niekoľkých dní dostať pod ruskú kontrolu. Pre televíziu CNN to uviedli dva nemenované zdroje oboznámené s najnovšími informáciami od amerických spravodajských služieb.

14.37 h

Sýrsky prezident Bašár Asad v telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom podporil útok na Ukrajinu a označil ho za opravu histórie. O telefonáte informoval Asadov úrad. Rusko je významný spojenec Damasku v sýrskej vojne.

Damask už v utorok (22. 2.) schválil Putinovo rozhodnutie uznať nezávislosť dvoch separatistických oblastí od východoukrajinského Donbasu.

14.35 h

Ukrajinský veľvyslanec na Slovensku Jurij Muška počas svojho piatkového (25. 2.) vystúpenia na mimoriadnej parlamentnej schôdzi vyzval Slovensko na poskytnutie materiálnej a vojenskej pomoci proti ruskej invázii na Ukrajine.

Zároveň vyzval na podporu Ukrajiny a jej európskych ambícií. „Ešte raz vás vyzývam, aby ste vyvinuli maximálne úsilie a neotáľali s pomocou pre Ukrajinu,“ zdôraznil Muška.

14.33 h

Pápež František v Ríme rokoval s ruským veľvyslancom vo Vatikáne Alexandrom Avdejevom. Osobne vyjadril svoje obavy zo situácie na Ukrajine. Informovali o tom svetové agentúry s odvolaním sa na hovorcu Vatikánu Mattea Bruniho. Podľa neho sa pápež na ambasáde zdržal zhruba pol hodiny.

14.30 h

Česká vláda schválila humanitárnu pomoc 300 miliónov korún (takmer 11 957 000 eur) pre Ukrajincov, ktorí musia opustiť svoje domovy. Česko poskytne pohonné hmoty, môže dodať aj krv.

Vláda tiež schválila, že armáda môže vyslať až 580 vojakov začlenených do síl veľmi rýchlej reakcie Severoatlantickej aliancie kamkoľvek na aliančné územie.

14.24 h

Ukrajinské ministerstvo obrany tvrdí, že počas bojov bolo na Ukrajine zabitých viac ako 1 000 ruských vojakov, uviedla agentúra Reuters. Do Kyjeva podľa nej vchádzajú vojenské vozidlá, aby bránili ukrajinskú metropolu.

14.17 h

Sladovníci žiadajú vytvorenie krízového energetického scenára pre potravinársky sektor. Neistota dodávok v súvislosti s konfliktom na Ukrajine podľa nich vážne ohrozuje celý sektor výroby potravín na Slovensku.

„Situácia v slovenskom potravinárstve je kritická. Je tu surovinová a energetická kríza. Konflikt na Ukrajine, jednom z najväčších producentov surovín pre potravinársky priemysel v Európe, ju ešte viac eskaloval. Je nevyhnutné, aby vláda začala túto situáciu v potravinárskom sektore riešiť,“ uviedol Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu a člen predstavenstva Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

14.12 h

Základné školy budú môcť využiť učebnice pre deti cudzincov, aby sa dokázali naučiť po slovensky a jednoduchšie sa začleniť do vzdelávacieho procesu a kolektívu. Dva roky sa pripravuje set učebníc a pracovných zošitov a v súčasnosti je v takej podobe, že ho vydavateľ môže poskytnúť školám v online podobe.

13.59 h

Stovky obyvateľov Ukrajiny vstúpili na Slovensko počas uplynulej noci po tom, čo ruská armáda zaútočila na Ukrajinu. Informovala o tom polícia. „Všetci prichádzajúci sa správali pokorne a disciplinovane, zo strany polície nebol zaznamenaný žiadny incident,“ uviedla polícia na sociálnej sieti.

13.51 h

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) s okamžitou platnosťou zriaďuje vo všetkých vlakoch, vrátane vlakov Inter City, bezplatnú prepravu pre občanov Ukrajiny, ktorí sa preukážu platným pasom. Robí tak na pokyn ministra dopravy Andreja Doležala (nom. Sme rodina).

V povinne miestenkových vlakoch umožní vlakový personál týmto ľuďom prepravu aj bez platnej miestenky. 

„Prosíme tiež slovenských občanov, aby prejavili patričnú mieru empatie a pomohli im s orientáciou počas prepravy, vyhľadaním spojov, či voľných miest vo vlakoch,“ uviedol odbor komunikácie rezortu dopravy.

Doležal zároveň vyzval všetky samosprávy na Slovensku, aby po vzore ZSSK zaviedli vo všetkých SAD a MHD nulovú tarifu pre našich susedov, utekajúcich pred vojnou.

13.40 h

Medzi sankciami, ktoré uvalili na Rusko Európska únia či Spojené štáty po vojenskej invázii na Ukrajinu, nie je vylúčenie z medzinárodného bankového systému SWIFT.

Ak by sa tak stalo, bežné transakcie by sa museli uskutočňovať napríklad priamo medzi bankami. To by zvýšilo Rusom finančné náklady a spôsobilo platobné oneskorenia. Prinášalo by to však riziká aj na druhej strane. Podrobnosti sme rozobrali v článku.

13.37 h

Deväť slovenských europoslancov v spoločnom vyhlásení odsúdilo rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina vojensky napadnúť Ukrajinu.

„Odsudzujeme rozhodnutie Ruskej federácie pod vedením prezidenta Putina rozpútať vojnu v Európe a bezdôvodne vojensky zaútočiť na Ukrajinu. Považujeme to za vážne porušenie medzinárodného práva, ktoré nemôže ostať bez tvrdej odozvy a odstrašujúcich sankcií,“ píšu europoslanci v spoločnom stanovisku.

13.32 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval obyvateľov európskych krajín s bojovými skúsenosťami, aby sa aktívne zapojili do obrany Ukrajiny a Európy, píše ukrajinská agentúra Unian. Na občanov európskych krajín tiež apeloval, aby od vlád vo svojich krajinách žiadali väčšiu finančnú a vojenskú pomoc Ukrajine.

„Ak v Európe máte bojové skúsenosti a nechcete sa pozerať na nerozhodnosť politikov, môžete prísť do našej krajiny a spoločne s nami brániť Európu,“ povedal Zelenskyj. 

13.29 h

Nemecko kvôli ruskému útoku na Ukrajinu vysiela na posilnenie ochrany východných členov Severoatlantickej aliancie korvetu, ďalšia vojenská loď vypláva do Stredomoria. Povedal to hovorca nemeckého ministerstva obrany Christian Thiels. Uviedol tiež, že nemecká armáda chce pomôcť s posilnením vzdušnej obrany východných štátov NATO.

13.27 h

Veľká cena Ruska formuly 1 sa v septembri v ruskom Soči neuskutoční. Vedenie seriálu sa po ruskom útoku na Ukrajinu pre tento rok rozhodlo preteky zrušiť.

13.07 h

V pléne NR SR vystúpi v piatok popoludní veľvyslanec Ukrajiny v SR Jurij Muška. Parlament má tiež prijať uznesenie k vojenskej agresii Ruska proti Ukrajine. Vyplýva to z programu 59. schôdze NR SR, ktorú zvolal predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Začne sa o 13.30 h.

13.05 h

Na ukrajinskej strane pred hranicou s Maďarskom sa vytvorili kolóny áut dlhé tri až päť kilometrov, uviedol dnes na sociálnych sieťach maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó. Povedal tiež, že Maďarsko zriadi humanitárny koridor pre občanov tretích krajín, ktorí utekajú pre konflikt na Ukrajine.

13.01 h

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) informoval, že slovenskí diplomati v Kyjeve sa snažia o evakuáciu slovenských občanov z metropoly Ukrajiny. „Ľudí sa snažia odviezť autami našej ambasády alebo autami jej zamestnancov,“ povedal v Rádiu Expres s tým, že by malo ísť o približne 20 ľudí. Evakuácia inak ako pozemnou cestou teraz nie je možná. Veľvyslanec a niekoľko ďalších zamestnancov na veľvyslanectve ostávajú.

12.57 h

Turecko nemôže uzavrieť úžiny Bospor a Dardanely pre ruské vojnové plavidlá, ako o to pre ruský útok na Ukrajinu požiadal Kyjev. Podľa denníka Hürriyet to v piatok povedal turecký minister zahraničia Mevlüt Čavušoglu.

Zdôvodnil to tým, že medzinárodná dohoda upravujúca preplávanie lodí týmito úžinami zaručuje aj v čase vojny návrat plavidiel na ich domovskú základňu.

12.55 h

Sankcie, ktoré západné krajiny uvalili na Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu, sú síce tvrdé, ale mohli by byť ešte prísnejšie. Povedal to v piatok v televízii lotyšský prezident Egils Levits. Rusko označil za zločinecký režim, ktorý je potrebné izolovať rovnako ako Severnú Kóreu, informovala agentúra DPA.

12.50 h

Starosta talianskeho Milána povedal Valerijovi Gergijevovi, dirigentovi blízkemu Vladimirovi Putinovi, že mu nedovolia viesť orchester v prestížnej opere La Scala, pokiaľ neodsúdi ruskú inváziu na Ukrajine. Informoval o tom denník The Guardian.

12.45 h

Situácia na hraniciach je pokojná, nie je tam žiaden zvýšený nápor. Povedal to minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). „Ľudia prichádzajú v malých skupinách a sú vybavovaní postupne,“ uviedol. „Ale momentálne sa prevádzka zásadne nelíši oproti bežným dňom.“

12.26 h

Moskva podľa šéfky hornej komory ruského parlamentu Valentiny Matvijenkovej už pripravila súbor odvetných sankcií proti západným krajinám. Matvijenková v piatok (25. 2.) zároveň podčiarkla, že Rusko dobre pozná slabiny Západu, citovala ju agentúra TASS.

Politička tiež ubezpečila, že vedenie krajiny sa bude snažiť minimalizovať dosah sankcií, ktoré na Rusko uvalil Západ v súvislosti s inváziou na Ukrajinu, a že štát bude naďalej plniť svoje sociálne záväzky.

12.23 h

Na juhovýchode Ukrajiny zosilneli boje o Mariupoľ, blížia sa k nemu ruské tanky. Informuje o tom server RBK Ukrajina s odvolaním sa na starostu tohto strategicky dôležitého prístavu. Boje medzi ukrajinskou armádou a ruskými vojakmi sa odohrávajú 15 kilometrov od mesta, povedal jeho starosta Vadym Bojčenko.

12.21 h

Mimoriadnu situáciu bude možné vyhlásiť aj v prípade hromadného prílevu cudzincov. Vyplýva to z návrhu zákona o niektorých opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorý v piatok schválila vláda na mimoriadnom rokovaní. Legislatívny návrh obsahuje v tejto súvislosti novelizácie zákona o civilnej ochrane, zákona o azyle i kybernetickej bezpečnosti.

12.18 h

Premiér Eduard Heger (OĽANO) po rokovaní vlády povedal, že Slovensku ponúklo pomocnú silu Rakúsko pri zvládaní migračnej vlny. „Naše kapacity sa navyšujú, členské štáty sú ochotné výrazne nám pomôcť. Vieme sa baviť o presúvaní ľudí do iných štátov či využívať súkromné aj komerčné ubytovania pre nich.“ Členské krajiny EÚ podľa neho vyjadrovali podporu a solidaritu aj Slovensku a ochotu pomôcť v rámci tejto problematiky.

12.12 h

Prezidentka Zuzana Čaputová pred odletom na samit lídrov východného krídla NATO povedala, že na základe aktuálneho diania na Ukrajine sankcie prijaté EÚ nie sú dostatočné. „Situácia je nová pre všetkých, no jedno je jasné: Putin útočí a my sa chceme efektívne brániť.“ Chce, aby sa urobilo všetko pre návrat k rokovaciemu stolu.

12.07 h

Viacerí mobilní operátori reagujú na situáciu na Ukrajine. Evidujú zvýšený počet hovorov, a preto sa rozhodli zlacniť alebo zaviesť bezplatné hovory či SMS správy zo Slovenska na Ukrajinu alebo naopak.

12.01 h

Na ukrajinskej strane pred hraničným priechodom v obci Veľké Slemence v okrese Michalovce aktuálne čaká 500 až 600 ľudí, ktorí unikajú pred ruskou agresiou na Ukrajine. Uviedol to starosta obce Ľudovít Tóth. „Cez hraničný priechod v piatok prešlo možno 1 000 alebo 2 000 ľudí,“ odhadol.

11.58 h

Úrad vysokého komisára OSN (UNHCR) pre utečencov predpovedá, že z Ukrajiny od iných krajín utečú štyri milióny ľudí, ak sa situácia ešte väčšmi zhorší. Informuje denník the Guardian.

Detský fond OSN (UNICEF), ktorý predpokladal, že krajinu opustí až 5 miliónov ľudí, posilňuje svoje kapacity na pomoc ukrajinským utečencom v Moldavsku, Rumunsku, Poľsku, Maďarsku a na Slovensku.

11.52 h

Export ruského plynu do Európy cez územie Ukrajiny pokračuje aj v piatok bez obmedzení napriek zhoršujúcej sa situácii na Ukrajine, tvrdí Gazprom. „Gazprom dodáva plyn určený na tranzit cez územie Ukrajiny tak ako doteraz a v súlade s požiadavkami európskych zákazníkov,“ uviedla spoločnosť.

11.46 h

Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) zrušila všetky zostávajúce tohtosezónne podujatia Svetového pohára, ktoré sa mali konať v Rusku. Rozhodla sa tak v záujme bezpečnosti všetkých účastníkov a zachovania integrity seriálu.

11.39 h

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov pred novinármi vyhlásil, že Moskva neuznáva súčasnú vládu v Kyjeve a chce ju „vyčistiť od nacizmu“. Na otázku redaktora CNN, prečo ruská armáda obkľučuje Kyjev, neodpovedal.

11.31 h

Dopravný podnik Bratislava zamestnáva v súčasnosti 102 Ukrajincov. Mestský dopravca sa pripravuje aj na scenár, že ukrajinskí vodiči odídu späť do svojej vlasti. „Situáciu pravidelne vyhodnocujeme a zaoberáme sa krízovými scenármi v prípade možného výpadku vodičov z Ukrajiny,“ povedal hovorca DPB Martin Chlebovec.

11.13 h

Slovensko poskytne Ukrajine na urýchlenú humanitárnu pomoc jeden milión eur. Rozhodla o tom vláda SR na mimoriadnom rokovaní. Príspevok bude distribuovaný prostredníctvom príspevkov do medzinárodných organizácií a nástrojov rozvojovej spolupráce.

11.00 h

Vedenie UEFA v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine rozhodlo o presunutí miesta konania tohtoročného finále futbalovej Ligy majstrov. Namiesto Petrohradu vyvrcholí 28. mája v Paríži.

Futbalová únia tiež rozhodla, že ruské a ukrajinské kluby, ale aj národné tímy oboch krajín, až do odvolania odohrajú všetky svoje zápasy v rámci súťaží UEFA na neutrálnej pôde.

10.53 h

Česká republika po veľvyslanectve v Kyjeve uzavrela i svoj generálny konzulát v ukrajinskom meste Ľvov. Pomoc pre českých občanov je organizovaná zo susedných krajín. V projekte Dobrovoľnej registrácie občanov Českej republiky pri cestách do zahraničia (DROZD) na Ukrajine evidovali približne 150 osôb.

ČR je podľa ministra zahraničných vecí Jana Lipavského pripravená poskytnúť Ukrajine humanitárnu pomoc vo výške 300 miliónov korún, ktorú by mala schváliť vláda.

10.52 h

Moskva zakázala vstup do svojho vzdušného priestoru všetkým lietadlám spojeným so Spojeným kráľovstvom vrátane tranzitných letov po tom, čo po ruskom vojenskom útoku na Ukrajinu zabránili ruskej leteckej spoločnosti Aeroflot prelety nad Spojeným kráľovstvom.

10.51 h

Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) odcestuje v piatok o 12.00 h na slovensko-ukrajinskú hranicu. Na rovnaké miesto zamieri aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

10.48 h

Ukrajinská agentúra pre jadrovú energetiku uviedla, že zaznamenala zvýšenú mieru radiácie v miestach uzavretej atómovej elektrárne Černobyľ. Odborníci z agentúry neposkytli presné úrovne radiácie, ale uviedli, že zmena bola spôsobená pohybom ťažkej vojenskej techniky v oblasti, ktorá zdvíhala rádioaktívny prach do ovzdušia. Informovala o tom agentúra Reuters.

10.43 h

Pre novú svetovú jednotku, ruského tenistu Daniila Medvedeva, nie je jednoduché sledovať správy o rusko-ukrajinskom konflikte. „Ako tenista by som chcel vysloviť vôľu po mieri na celom svete. Počúvať správy pre mňa teraz nie je jednoduché. Som jednoznačne za mier,“ povedal tenista.

10.22 h

Fínsky hokejový klub Jokerit Helsinki nebude pokračovať v tejto sezóne KHL. Podľa klubového webu „žolíci“ nenastúpia v play-off a ročník predčasne ukončili. O ukončení sezóny informoval prezident Jokeritu Jari Kurri. Podľa klubu je nemožné pokračovať v ročníku vzhľadom na súčasnú globálnu situáciu. Fanúšikovia Jokeritu ešte pred ruskou inváziou vyhlásili, že nechcú mať s Rusmi ďalej nič spoločné.

10.02 h

Explózie a streľba vypukli v piatok vo štvrti v severnej časti ukrajinského hlavného mesta Kyjev, keď sa k nemu približovali prenikajúce ruské jednotky. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na svojich reportérov, ktorí sa nachádzali na mieste.

V kyjevskej štvrti Obolonskyj sa ozývala streľba z ručných zbraní a výbuchy – chodci sa rozbehli hľadať bezpečný úkryt. Väčšie explózie bolo počuť až do centra ukrajinskej metropoly.

9.59 h

Mesto Veľké Kapušany v Michalovskom okrese je pripravené poskytnúť pomoc utečencom z Ukrajiny. Zabezpečené má pre nich telocvične základných škôl a aj ďalšie budovy v správe mesta. Povedal to primátor Peter Petrikán.

9.50 h

Kyjev je podľa slov poradcu ukrajinského prezidenta Mychajla Podoľaka pripravený rokovať s Ruskom o neutralite, žiada však bezpečnostné záruky. Informovala o tom stanica BBC a agentúra Unian.

9.34 h

Na Slovensku je v nemocniciach 31 000 lôžok, z toho v rámci rozšíreného lôžkového fondu je vyhradených 5 380 pre potreby Ozbrojených síl SR a požiadavky NATO. Uviedol to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Vyzval ľudí, aby išli darovať krv.

9.33 h

Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že zničilo 118 objektov ukrajinskej vojenskej infraštruktúry, podľa agentúry TASS hlási okrem iného zničenie 18 tankov a obrnených vozidiel.

Ukrajinské ministerstvo vnútra podľa agentúry Reuters ráno oznámilo, že ruské sily za posledných 24 hodín zasiahli na Ukrajine 33 civilných objektov a zomreli dve deti.

9.31 h

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian obvinil Putina z pokusu zničiť štátnosť Ukrajiny. Le Drian zároveň upozornil, že „bezpečnosť“ ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je „ohrozená“.

„Toto je totálna vojna. Putin sa rozhodol… vymazať Ukrajinu z mapy národov,“ povedal šéf francúzskej diplomacie pre rozhlasovú stanicu France Inter.

9.27 h

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) vycestuje na východnú hranicu Slovenska. O 14.00 h navštívi hraničný prechod Vyšné Nemecké, cez ktorý prechádzajú vojnoví utečenci z Ukrajiny. Na mieste sú nasadení aj príslušníci Ozbrojených síl SR, ktorí pomáhajú Policajnému zboru s cieľom urýchlenia procesov potrebných pre prechod cez hranicu.

9.25 h

Ceny elektriny na trhoch prudko vzrástli. Ako vyplýva z údajov zverejnených pražskou burzou PXE, ceny elektriny s dodávkou na Slovensko na budúci rok vo štvrtok uzatvárali na hodnote 185 eur za megawatthodinu. V pondelok (21. 2.) sa pritom dala elektrina na pražskej burze kúpiť ešte za 142 eur. Uplynulé dni sa elektrina držala okolo hodnoty 140 eur.

Prudký nárast vien po rozpútaní vojny na Ukrajine zaznamenal aj plyn. Cena plynu na trhu TTF (virtuálny obchodný uzol Title Transfer Facility v Holandsku) aktuálne dosahuje úroveň 124 eur za megawatthodinu. Uplynulé dni pritom cena bola na úrovni okolo 70 eur za megawatthodinu.

9.21 h

Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO) zvolal na piatok krízový štáb rezortu. Na stretnutie prizval predstaviteľov viacerých združení a zväzov.

„V súčasnej situácii je dôležité deklarovať plynulé zásobovanie potravinami v našich obchodoch, ak bude vojnový konflikt na Ukrajine pokračovať. Momentálne nemá vzniknutá situácia žiaden vplyv na zásobovanie potravinami na Slovensku,“ uvádza sa v stanovisku ministerstva.

9.04 h

Americký herec a režisér Sean Penn sa nachádza na Ukrajine, v tamojšom hlavnom meste Kyjev nakrúca dokumentárny film o ruskej invázii.

„Režisér prišiel do Kyjeva špeciálne za účelom zaznamenať všetky udalosti odohrávajúce sa na Ukrajine a ako dokumentarista povedať svetu pravdu o ruskej invázii do našej krajiny. Sean Penn je medzi tými, ktorí podporujú Ukrajinu. Sme mu vďační za tento prejav odvahy a čestnosti,“ uvádza sa vo vyhlásení Zelenského kancelárie zverejnenom na sociálnych sieťach.

9.01 h

Spojené kráľovstvo by chcelo Rusko odpojiť od globálneho medzibankového platobného systému SWIFT. Povedal to britský minister obrany Ben Wallace.

„Je to finančný systém, vďaka ktorému môžu Rusi presúvať peniaze po celom svete a prijímať platby za plyn. Pokiaľ ich nebudú chcieť zo SWIFT systému vyhodiť všetky krajiny, bude to ťažké,“ uviedol.

8.53 h

Bývalý boxerský šampión v ťažkej váhe a terajší starosta Kyjeva Vitalij Kličko povedal, že sa pripojí k svojmu bratovi Vladimirovi a budú spoločne bojovať v „krvavej vojne“ proti ruskej armáde.

„Nemám inú voľbu, musím to urobiť. Budem bojovať,“ povedal britskej televízii ITV 50-ročný Kličko.

8.48 h

Hraničný priechod Vyšné Nemecké otvorili aj pre peších, Veľké Slemence po novom fungujú nepretržite, potvrdila hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície (RHCP) Sobrance Agnesa Kopernická s tým, že cestujúcich vybavujú priebežne. Na hraničnom priechode Ubľa sú čakacie doby na vstupe na Slovensko aktuálne šesť hodín.

Zelená vlna RTVS však informuje len o hodinovom čakaní pre osobné autá a hodinu a pol si počkajú chodci.

8.43 h

Bratislavský pomocný arcibiskup Jozef Haľko ako predseda Rady Konferencie biskupov Slovenska (KBS) vyjadril pre migrantov a utečencov ochotu katolíckej cirkvi pomôcť v rámci svojich možností a kapacít pri zabezpečovaní nevyhnutnej starostlivosti o tých, ktorí utekajú pred vojnou.

Zástupcovia KBS sa v tejto veci stretli aj s premiérom SR Eduardom Hegerom, ministrom vnútra Romanom Mikulcom (obaja OĽANO) a vedúcim Migračného úradu Jánom Orlovským.

8.40 h

Ukrajinské ministerstvo obrany tvrdí, že jeho ozbrojené sily spôsobili ruským silám od začiatku invázie približne 800 obetí. Ako referuje spravodajský web CNN, bezprostredne po zverejnení tejto informácie nebolo známe, či toto číslo predstavuje počet zabitých ruských vojakov.

Ministerstvo zároveň uviedlo, že zničili viac ako 30 ruských tankov, sedem lietadiel a šesť vrtuľníkov.

8.36 h

Medzinárodná hackerská skupina Anonymous vyhlásila v noci na piatok „kybernetickú vojnu“ proti ruskej vláde. Skupina na twitteri oznámila, že napadla a znefunkčnila oficiálnu webovú stránku ruského kanálu RT News, ktorý označila za „propagandistický“.

8.28 h

Kyjev v piatok vyhlásil letecký poplach. Miestne úrady vyzývajú obyvateľov, aby sa presunuli do najbližších protileteckých krytov. Podľa denníka The New York Times sa varovné sirény rozozneli tiež v Ľvove na západe krajiny.

8.06 h

„Robíme všetko pre to, aby bola priepustnosť hraníc čo najjednoduchšia,“ uviedol v Ranných správach RTVS štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS). V Zakarpatskej oblasti, ktorá susedí so Slovenskom, k útokom zatiaľ nedošlo.

„O to jednoduchšia je evakuácia tých, ktorí sa do tejto oblasti dostali,“ skonštatoval s tým, že pohraničná stráž púšťa na územie SR všetkých, ktorí majú platný cestovný doklad. „V tejto chvíli to kapacitne zvládame,“ dodal.

8.00 h

Už dva dni môžu ľudia, ktorým nie je ľahostajný osud Ukrajincov, prispievať na účet mimovládnej organizácie Človek v tiesni. Vyzbieralo sa už viac ako 100 000 eur. Pomoc prisľúbili aj veľké firmy a dvadsiatimi tisíckami prispeje samotná mimovládka.

7.39 h

Pri protivojnových protestoch, ktoré sa uskutočnili vo viacerých ruských mestách, zadržala polícia vo štvrtok vyše 1 700 ľudí. Najviac ľudí zadržali v Moskve – minimálne 955. 

7.27 h

Mesto Michalovce je pripravené poskytnúť orgánom civilnej obrany plnú súčinnosť pri riešení pomoci utečencom a splní všetky úlohy z toho plynúce. Ako pripomenulo, riešenie utečeneckých vĺn je prioritnou úlohou štátu. V najbližších hodinách a dňoch pripravuje mesto možnosti predovšetkým na humanitárnu pomoc.

„Podrobnejšie informácie o jej rozsahu poskytneme po sumarizácii spolu s organizáciami v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta a zasadnutí krízových orgánov mesta,“ povedala Marcela Andréová z tamojšej radnice.

7.08 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že ukrajinskí vojaci pri obrane pred Ruskom vykazujú skutočné hrdinstvo a že sa im podarilo zastaviť ruské útoky z väčšiny smerov, píše agentúra Reuters. Povedal tiež, že pokračujúce útoky Ruska svedčia o tom, že Západom prijaté sankcie nie sú dostatočné. Svet sa podľa neho naďalej z diaľky prizerá tomu, čo sa deje na Ukrajine.

6.52 h

Sankcie proti Rusku oznámili okrem EÚ či Spojených štátov aj Nový Zéland, Japonsko a Austrália. Podľa novozélandských médií sa novoohlásený zákaz vstupu týka ruských vládnych činiteľov, ktorých spájajú s inváziou. Japonsko rozšíri sankcie proti Rusku na tri oblasti – vrátane finančných inštitúcií a vývozu vojenského vybavenia. Austrália rozšíri sankcie voči niektorým prominentným ruským občanom a zákonodarcom.

6.44 h

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro ešte vo štvrtok odvolal viceprezidenta Hamiltona Mouraa, ktorý krátko predtým odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu. Podľa Bolsonara iba hlave štátu prináleží hovoriť o súčasnom konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou, informovala agentúra Reuters.

6.33 h

Čínske veľvyslanectvo na Ukrajine oznámilo, že organizuje evakuačné lety pre čínskych občanov. V piatkovom vyhlásení veľvyslanectva sa uvádza, že podmienky na Ukrajine sa „prudko zhoršili“. Nezmieňuje sa však o ruskej invázii.

6.24 h

Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie sa v noci na piatok zhodli na zavedení doteraz najtvrdších sankcií proti Rusku. Postihy majú obmedziť ruský prístup ku kapitálu, mieria na energetiku, dopravu či obchod a zasiahnu tiež 70 % ruského bankového trhu, povedala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Balík sankcií, ktoré EÚ prijala, je bezprecedentný a bude mať veľký dopad na ruskú ekonomiku a Moskva bude čeliť razantnej odozve, uviedol premiér SR Eduard Heger (OĽANO).

6.08 h

Ukrajinskou metropolou Kyjev v piatok (25. 2.) nadránom otriasli dva silné výbuchy. Podľa poradcu ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka išlo o ruské strely s plochou dráhou letu či balistické rakety. Ukrajinský generálny štáb vo štvrtok neskoro večer uviedol, že Kyjev je zrejme hlavným cieľom ruskej invázie.

Ľudia sa ukrývajú v metre v Kyjeve. ZDROJ: TASR

Stanovište ukrajinskej pohraničnej stráže v juhovýchodnej Záporožskej oblasti zasiahla raketa. Na mieste sú mŕtvi a zranení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet